La debutul ultimei săptămâni de tranzacţionare din ianuarie preţurile futures au avut o evoluţie destul de incertă creşterile şi scăderile alternând. Deşi deschiderea şi prima parte a şedinţei din debutul săptămânii au stat sub semnul înscrierii pe plus a derivatelor pe acţiuni, direcţia ulterioară a fost una mixtă, deprecierile apărând pe anumite produse şi scadenţe. Totuşi finalul a găsit preţurile derivatelor pe acţiuni în creştere iar cele pe euro în scădere. În condiţiile date, lichiditatea şi-a păstrat nivelul mediu înregistrat până acum pe luna în curs. Prin urmare rulajul s-a ridicat la peste 5400 contracte (5145 futures şi 264 opţiuni, valoarea transferurilor apropiindu-se de 7 milioane de lei. Totodată, participanţii în piaţă au continuat să acumuleze noi poziţii futures, deschiderile ducând totalul general la 41.362.
În piaţa opţiunilor call, în prim plan s-au aflat contractele încheiate pe simbolul EURO/RON la preţuri de exercitare de 4,6 lei pentru o monedă unică pentru scadenţa septembrie şi 4,7 lei pentru scadenţa septembrie, în schimbul unor prime de 50 lei/contract. "În condiţiile în care creşterea euro a fost constantă în acest debut de an, investitorii long au luat în considerare utilizarea opţiunilor call, aceştia limitându-şi astfel riscul la prima plătită. Totodată şi shorterii pot utiliza aceleaşi opţiuni ca metodă de protecţie, în eventualitatea unor schimbări de trend" a explicat un broker orientarea către call-urile pe perechea valutară. În aria contractelor de tip put care au predominat ca pondere atrăgând 61 % din totalul options investitorii au preferat contractele DESIF 5 remarcându-se cele realizate pentru martie la un preţ de exercitare de 0,5 lei/acţiune cu prime între 69,9 şi 70 lei/contract precum şi cele încheiate pe decembrie tot la un preţ de exercitare de 0,5 lei/acţiune în schimbul unor prime între 80 şi 90 lei/contract.
În zona futures DESIF 5 şi-au menţinut supremaţia prin peste 2900 de contracte Ele au fost urmate de perechea EURO/RON care se află pe doi cu 1151 contracte. De altfel interesul pentru derivatul pe cursul de schimb euro/leu s-a menţinut la un nivel ridicat, în condiţiile în care, după o perioadă îndelungată de depreciere, moneda naţională a mai recuperat din terenul pierdut în faţa euro. Astfel, scăderea monedei unice din piaţa la disponibil a fost reliefată şi de cotaţiile futures. Pentru scadenţa la trei luni preţurile la care au fost realizate contractele EURO/RON se încadrau între un minim de 4,337 şi un maxim de 4,3901 lei, cotaţia ajungând la 4,342 lei iar deprecierea fiind de 4,48 bani. Pentru iunie euro a fost cotat la 4,445 lei, în minus cu 4 bani. Raportat la scadenţele cele mai îndepărtate euro s-a depreciat cu câte 2,6 şi 4,45 bani valorând 4,525 şi 4,6155 lei.
Pentru DESIF 5 martie tranzacţiile au fost încheiate la valori între 0,445 şi 0,4894 lei/acţiune, preţul de cotare oprindu-se la 0,486 lei, în urcare cu 1,6 bani. DESIF 5 iunie au închis tot pe plus acumulând 1,01 bani,
Pe locul trei în topul şedinţei s-au clasat DESIF 2 cu 1056 contracte, majoritatea încheiate pe scadenţa din primăvară la preţuri între 0,445 şi 0,472 lei/acţiune. La închidere cotaţia DESIF 2 martie indica o creştere de 2 bani fiind estimată la 0,47 lei.