Atractivitatea perechii EURO/RON se extinde şi către opţiuni

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 ianuarie 2009

La debutul ultimei săptămâni de tranzacţionare din ianuarie preţurile futures au avut o evoluţie destul de incertă creşterile şi scăderile alternând. Deşi deschiderea şi prima parte a şedinţei din debutul săptămânii au stat sub semnul înscrierii pe plus a derivatelor pe acţiuni, direcţia ulterioară a fost una mixtă, deprecierile apărând pe anumite produse şi scadenţe. Totuşi finalul a găsit preţurile derivatelor pe acţiuni în creştere iar cele pe euro în scădere. În condiţiile date, lichiditatea şi-a păstrat nivelul mediu înregistrat până acum pe luna în curs. Prin urmare rulajul s-a ridicat la peste 5400 contracte (5145 futures şi 264 opţiuni, valoarea transferurilor apropiindu-se de 7 milioane de lei. Totodată, participanţii în piaţă au continuat să acumuleze noi poziţii futures, deschiderile ducând totalul general la 41.362.

În piaţa opţiunilor call, în prim plan s-au aflat contractele încheiate pe simbolul EURO/RON la preţuri de exercitare de 4,6 lei pentru o monedă unică pentru scadenţa septembrie şi 4,7 lei pentru scadenţa septembrie, în schimbul unor prime de 50 lei/contract. "În condiţiile în care creşterea euro a fost constantă în acest debut de an, investitorii long au luat în considerare utilizarea opţiunilor call, aceştia limitându-şi astfel riscul la prima plătită. Totodată şi shorterii pot utiliza aceleaşi opţiuni ca metodă de protecţie, în eventualitatea unor schimbări de trend" a explicat un broker orientarea către call-urile pe perechea valutară. În aria contractelor de tip put care au predominat ca pondere atrăgând 61 % din totalul options investitorii au preferat contractele DESIF 5 remarcându-se cele realizate pentru martie la un preţ de exercitare de 0,5 lei/acţiune cu prime între 69,9 şi 70 lei/contract precum şi cele încheiate pe decembrie tot la un preţ de exercitare de 0,5 lei/acţiune în schimbul unor prime între 80 şi 90 lei/contract.

În zona futures DESIF 5 şi-au menţinut supremaţia prin peste 2900 de contracte Ele au fost urmate de perechea EURO/RON care se află pe doi cu 1151 contracte. De altfel interesul pentru derivatul pe cursul de schimb euro/leu s-a menţinut la un nivel ridicat, în condiţiile în care, după o perioadă îndelungată de depreciere, moneda naţională a mai recuperat din terenul pierdut în faţa euro. Astfel, scăderea monedei unice din piaţa la disponibil a fost reliefată şi de cotaţiile futures. Pentru scadenţa la trei luni preţurile la care au fost realizate contractele EURO/RON se încadrau între un minim de 4,337 şi un maxim de 4,3901 lei, cotaţia ajungând la 4,342 lei iar deprecierea fiind de 4,48 bani. Pentru iunie euro a fost cotat la 4,445 lei, în minus cu 4 bani. Raportat la scadenţele cele mai îndepărtate euro s-a depreciat cu câte 2,6 şi 4,45 bani valorând 4,525 şi 4,6155 lei.

Pentru DESIF 5 martie tranzacţiile au fost încheiate la valori între 0,445 şi 0,4894 lei/acţiune, preţul de cotare oprindu-se la 0,486 lei, în urcare cu 1,6 bani. DESIF 5 iunie au închis tot pe plus acumulând 1,01 bani,

Pe locul trei în topul şedinţei s-au clasat DESIF 2 cu 1056 contracte, majoritatea încheiate pe scadenţa din primăvară la preţuri între 0,445 şi 0,472 lei/acţiune. La închidere cotaţia DESIF 2 martie indica o creştere de 2 bani fiind estimată la 0,47 lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb