ATS-ul Bursei debutează cu acţiuni internaţionale

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 noiembrie 2010

ATS-ul Bursei debutează cu acţiuni internaţionale

41 de brokeri au cerut acces pe o piaţă cu un singur emitent

Mai mult de jumătate din casele de brokeraj autohtone s-au grăbit să ceară acces pe Sistemul Alternativ de Tranzacţionare al Bursei de Valori Bucureşti (CAN-ATS), inaugurat, ieri, după aproape jumătate de an de când a primit avizul CNVM. Solicitarea brokerilor vine în contextul în care veniturile din tranzacţiile de la BVB scad de la o zi la alta, determinându-i să caute noi surse de venit.

Deocamdată, ATS-ul Bursei are un singur emitent, "Daimler" AG, producătorul maşinilor marca "Mercedes", însă brokerii promit că vor popula secţiunea internaţională a noului segment de piaţă şi cu alte acţiuni celebre, dacă investitorii vor da semnale că sunt interesaţi să tranzacţioneze. Că acţiunile "Daimler" sunt primele disponibile pe ATS nu este deloc întâmplător, decizia de a le aduce la Bucureşti fiind luată de BCR în urma consultărilor cu conducerea Bursei de Valori. Momentul ales pentru inaugurarea ATS-ului nu este nici el lipsit de semnificaţie, Bursa sărbătorind săptămâna aceasta 15 ani de activitate postcomunistă.

"A fost o intenţie a Bursei de Valori Bucureşti, ne-am dorit să sărbătorim cei 15 ani de activitate", a declarat, ieri, Valerian Ionescu, şeful diviziei de piaţă de capital a BCR, societatea care a adus acţiunile Daimler pe ATS şi care va fi furnizor de lichiditate pentru aceste titluri, adăugând: "A existat o listă cu mai multe acţiuni, dintre care am ales Daim-ler. Ne-a interesat să oferim investitorilor posbilitatea să tranzacţioneze acţiunile unei companii dintr-o industrie care nu era reprezentată la BVB, res-pectiv cea a construcţiei de maşini".

Deşi tranzacţionarea acţiunilor "Daimler" la Bucureşti este o premieră pentru piaţa de capital autohtonă şi întreaga Europă de Est, după cum au declarat, ieri, reprezentanţii Bursei, tranzacţionarea acestor titluri nu este neapărat o premieră şi pentru investitorii autohtoni.

Aceştia au avut acces şi până acum la acţiunile "Daimler" la Bursele internaţionale, prin intermediul caselor de brokeraj care ofereau tranzacţionare şi pe acele pieţe. Valerian Ionescu a declarat, însă, că tranzacţionarea acestor acţiuni pe ATS-ul de la Bucureşti oferă câteva avantaje pentru inves-titorii autohtoni: "Avantajele sunt că investitorii pot să tranzacţioneze acţiunile în lei, decontarea se face tot în lei, iar acţiunile sunt păstrate în Depozitarul Central de aici", a explicat Ionescu. Investitorii trebuie să se informeze singuri despre mişcările companiei "Daimler", dat fiind faptul că aceas-ta nu are vreo obligaţie să raporteze şi la Bucureşti aşa cum este obligată să o facă la Frankfurt, de exemplu.

"Am verificat recent şi acţiunile Daimler erau tranzacţionate în circa 38 de trading venues (n.r. locuri de tranzacţionare). Compania trebuie să raporteze doar pe piaţa reglementată, investitorii fiind nevoiţi să îşi caute singuri acum informaţia despre companie, obligaţiile de raportare pe ATS fiind reduse", a menţionat Valerian Ionescu.

Ca să poată să fie market-maker pe acţiunile "Daimler" la Bucureşti, brokerii de la BCR au împumutat acţiuni pe bursele germane, sperând să câştige din spread-ul între Bucureşti şi Frankfurt.

Pe când prima companie autohtonă pe ATS?

Deşi, iniţial, conducerea Bursei a declarat că ATS-ul a fost destinat companiilor autohtone care vroiau să beneficieze de avantajele pieţei de capital, dar nu îndeplineau condiţiile de listare pe piaţa reglementată, ulterior, reprezentanţii BVB au invitat unele companii mai mici de pe Rasdaq să treacă pe ATS.

Valentin Ionescu, directorul general al Bursei, a ocolit diplomatic întrebarea privind data la care vom vedea prima companie autohtonă pe ATS. Ionescu nu a spus nici dacă Bursa a primit vreun feedback de la companiile de pe Rasdaq care au fost invitate pe ATS.

"Cu CAN-ATS, ţintim companiile care nu sunt deja listate, care doresc să acceseze piaţa de capital", a declarat, ieri, directorul Bursei.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. se intampla totusi ceva acolo la BVB de ceva vreme.....se misca lucrurile, pacat ca e perioad aasa dificila in Ro - Macro la pamant, instabilitate politica....ce a faca si BVB? incearca variante si mai nou foarte activa in promovarea catre emitenti. Speram sa tina.

    Make a semnt un acord cu securitatea in 1995 !!! sa iasa in fata si sa declare asta daca e asa de corect!

    1. Eu unul am semnat un acord cu Securitatea in 1995, dar Securitatea nu era acolo ca se desfiintase de cinci ani, asa ca m-am dus la SRI si nu mi-au raspuns ca erau in weekend, iar la SIE se aflau in deplasare, asa ca am devenit disponibil pentru KGB (FSB),Mosad,CIA si BFR - serviciile speciale din Biafra (un stat care a existat timp de trei ani, 1967-1970, in partea de sud-est a Nigeriei).

      Satisfacut? 

    Succes conducerii bvb in ce vrea sa faca. Se misca lucrurile un pic in ultima vreme.

    Asa e MAKE esti securist din 95? 

    1. Da, dar ei nu sint

    Imi vine sa rad. De ce as cumpara actiuni Daimler din Ro?????????? Asta e o stupiditate. Auzi tu, market maker? Cu spread de 1-2% probabil, si cand te gandesti ca pe alte burse poti cumpara Daimler cu spread zero, adica sa cumperi direct la bid. Si cand te mai gandesti ce comisioane ne asteapta, si cand te mai tot gandesti te ia durerea de cap. Adio BVB, adio bursa. Cand o sa va desteptati???? O bursa nationala se construieste in primul rand cu emitenti autohtoni. Cand o sa ajungem si noi la nevelul NYSE atunci sa construim sisteme alternative de tranzactionare si atunci sa ne gandim sa oferim acces la emitenti straini. Si inca ceva. Cine o sa cumpere emitenti straini cand ai nostri nici nu stiu cum sa interpreteze niste situatii financiare, nu mai spun ca toate astea sunt in engleza, si nu mai spun ca tb sa stii unde sa le gasesti. Din nou, Adio BVB!!

    poate ca ce au facut unii inainte de 1990 e scuzabil..dar e de neiertat..ceea ce au facut dupa 1990...in conditii de libertate

    Personal, l-am apreciat pe Make mai mereu..chiar si atunci cand se insela fiindca vedeam ca este animat de bune intentii.. 

    Totusi, am unele indicii despre un pact de "neagresiune" facut..nu, nu cu SRIul..ci cu o firma de evaluare celebra prin escrocheriile sale pe piata de capital..Darian Rom Suisse SRL..

    Ar fi trist sa am dreptate si chiar toata presa sa poate fi cumparata pe bani putini de niste SRL-uri  

    1. Domnule profesor Buber,daca ai unele nesigurante despre Ich,atunci nu este bine sa vorbesti despre Du.

      Inteleg ca va preocup chiar si atunci cind nu scriu nimic. 

      Interesant! 

      Daca tot aveti indicii despre diverse chestii murdare pe care le fac,atunci aveti macar idee cum functioneaza ziarul "BURSA"? 

      Pentru ca daca ati avea,atunci v-ar infiora sa constatati ca n-am nici o putere sa dirijez ziarul in favoarea cuiva, sau a ceva, sau contra,sau in tacerea a ceva. 

      As putea sa fiu mama securistilor si totodata Darian insusi si cu toate astea,ziarul "BURSA" n-ar putea fi alterat de mine sau de oricine altcineva. 

      Este ca nu va vine sa credeti?

      Paguba-n ciuperci! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4986
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3071
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8889
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.0585

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb