Au fost interzise exporturile de icre negre în întreaga lume

Ancuţa Stanciu
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 ianuarie 2006

Exporturile de icre negre au fost interzise în întrega lume, cu excepţia ouălor destinate cres-cătoriilor piscicole, conform termenilor unui acord internaţional semnat recent care vizează eradicarea contrabandei cu icre de sturion şi salvarea de la dis-pariţie a speciei. "De acum înainte este imposibil să se exporte caviar şi alte produse de sturioni", a anunţat secretariatul Convenţiei privind comerţul internaţional cu specii sălbatice de faună şi floră pe cale de dis-pariţie (CITES). Acest ONG care regrupează 169 de ţări a respins cotele de pescuit la sturion care au fost propuse de ţările exportatoare pentru 2006, considerîndu-le mult prea mari ţinînd cont de amploarea pes-cuitului ilegal.

În schimb, David Morgan, membru în secretariatul Cites a declarat că interdicţia ar putea fi ridicată dacă, în lunile următoare, statele implicate vor veni cu noi propuneri care să satisfacă cerinţele Cites. Exporturile de icre de sturion destinate crescătorilor piscicoli, o industrie în creştere în Europa Occidentală şi SUA, sînt în continuare autorizate. Reprezentantul Iranului, cel mai mare producător mondial de caviar, pe lîngă Cites, Mohammad Pourkazemi, a dezminţit însă că acest ONG a interzis orice export de caviar, lăsînd să se înţeleagă că ţările riverane Mării Caspice se vor reuni în curînd pentru a ajunge la un acord cu privire la cotele pentru 2006, înainte de a trimite o nouă propunere spre Cites. În schimb WWF, World Wide Fund for Nature (Fondul Mondial pentru Natură), a salutat aceas-tă măsură energică decisă de Cites, deşi a recunoscut că nu va avea decît un efect limitat asupra traficului cu icre de sturion în Rusia, ţară unde are loc o mare parte a consumului mondial.

Din 1998 şi pînă în prezent Cites a luat o serie de măsuri pentru a limita exporturile de icre de sturion, însă aceste măsuri nu se refereau decît la speciile de sturion cele mai afectate şi la anumite zone de pescuit, cum este Marea Caspică de unde provine 90 la sută din caviarul consumat la nivel mondial. Însă şi în afara Mării Caspice există populaţii de sturion şi zone de pescuit, Cites anunţînd o "scădere alarmantă" a populaţiilor de sturion din Marea Neagră şi cursul inferior al Dunării (România şi Bulgaria) precum şi a celor din zona fluviului Amur, la graniţa dintre China şi Rusia.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb