Au fost sau n-au fost?

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 14 decembrie 2009

Cristian Pîrvulescu

Au fost fraudate alegerile din 6 decembrie? Şi dacă da, de cine? Pentru cei ce au văzut filmul Fahrenheit 9/11 a lui Michel Moore situaţia din seara de duminică 6 decembrie li se va fi părut cunoscută. La fel ca în alegerile americane din 2000 cineva s-a bucurat prematur. Primele imagini ale filmului lui Moore arată momentele de bucurie ale lui Al Gore şi susţinătorilor săi. Parcă trase la indigo, momentele de bucurie ale lui Mircea Geoană par, păstrând proporţiile, la fel de irealiste. Şi acolo, cum va fi şi aici, o instanţă supremă a hotărât cine a "câştigat". Că în America "interesul naţional" a învins democraţia, iar Curtea Supremă a sistat renumărarea voturilor pentru a apăra sistemul e astăzi evident pentru orice observator de bună credinţă. La noi Curţii Constituţionale îi va reveni această sarcină.

În America costurile acelei decizii pot fi astăzi evaluate. Căci un preşedinte ales cu votul electorilor, dar nu al cetăţenilor, cu serioase probleme de legitimitate a fost tentat să caute mijloace de forţă pentru a recupera încrederea cetăţenilor. Războiul împotriva terorismului a fost una din opţiunile de avarie. Iar corolarul acestora, politica neoconservatoare şi prădarea statului de către clientela politică cealaltă. Oare la aşa ceva să ne aşteptăm şi în România după aceste alegeri contestate şi contestabile? Poate că nu, dar ca şi în America suspiciunile nu vor putea fi înlăturate, iar ele vor lucra împotriva câştigătorului.

Dincolo de frauda efectivă, a cărei dimensiune va rămâne cel mai probabil necunoscută, mecanismele de inginerie electorală care au avantajat doar un candidat, pe Traian Băsescu, au determinat în mare măsură particularităţile acestui scrutin. Între acestea se remarcă atât organizarea celor 3500 de secţii speciale din ţară, o noutate a acestui scrutin care a avantajat doar un candidat, cât şi celor pete 200 de noi secţii speciale din străinătate, ca să nu mai vorbim despre referendumul de la primul tur. O serie de date pledează pentru o asemenea interpretare. Astfel, în cele 47 de secţii de votare din străinătate în care au votat mai mult de 1000 de alegători Traian Băsescu a obţinut 82%. Cu 32% mai mult decât la nivel naţional. Pe de altă parte, dacă analizăm rezultate din cele 125 de secţii speciale cu pete 1000 de alegători, fie le în ţară sau în afară, rezultă că Traian Băsescu a obţinut 69%. Iar pentru restul de peste 3500 de secţii speciale proporţia în favoare aceluiaşi candidat a fost de 54% la 46%, în condiţiile în care în cele peste 18000 de secţiile ordinare la nivel naţional proporţia a fost de 50,3 la 49,7% în favoare lui Mircea Geoană. Dacă la aceste mai adăugăm şi efectul referendumului şi a votului negativ împotriva parlamentarismului, avantajul în favoarea lui Traian Băsescu este evident. Şi cu toate acestea diferenţa dintre cei doi a fost de doar 70000 de voturi.

Împărţirea artificială a electoratului în pro şi anti-Băsescu va genera în perioada următoare o dinamică politică conflictuală ale cărei consecinţe vor contribui la adâncirea crizei politice de structură. Anunţatele schimbări constituţionale, departe de a regla conflictul, îl vor amplifica, iar tentaţia măsurilor radicale, de tipul alegerilor anticipate sau a abuzului de referendum vor fi greu de combătut. De fapt răspunsul de dilema din titlu va fi dat şi de modul în care noul preşedinte va reacţiona la criza de sistem.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. TIRFULESCULE ! INCEPI SA DEVII (AI DEVENIT DIN MOMENTUL CAND FACEAI SLUJ PE LA realitatea tv) TOT MAI NEINTERESANT; ESTI DEJA IN TABARA PERDANTILOR ! 

    Ca fapt divers: momentele de euforie ale lui Mircea Geoana au fost singurele reale din tot scenariul actorului. Ce sa-i faci acesta-i omul !.

    Sincer vorbind imi pare raude situatia in care a fost pusa doamna; rujata , pupata, dragostea lui.... 

    Din cifrele comparative la secţiile: fixe, speciale, diaspora, rezultă, nu frauda, ci diferenţele de habitudini ale susţinătorilor candidaţilor. Cei ai candidatului Băsescu sunt mai mobili, mai activi. Iar în diaspora, au ochii ceva mai buni. Cred şi eu. După ce plăteşti 200 euro drumul pînă la scrutin, beleşti mai bine ochii. În schimb, electorii candidatului Geoană sunt mai sedentari, mai scoşi cu arcanul. Lipsa fraudei se poate vedea chiar în cifrele ieşite din reexaminarea buletinelor nule. Raportul voturilor restaurate este foarte aproape de cel iniţial. 54 faţă de 50,4 (în ţară) şi 83 faţă de 80 (în diaspora). Din renumărare s-a putut desprinde numai constanta universală a erorii sistematice: 1,5%.

    La aceeaşi complexitate a buletinului de vot, eroarea umană este aceeaşi. Din totalul voturilor exprimate 1,5% au fost anulate. La renumărare se regăseşte acelaşi 1,5%. O abatere mai mare de 1:60 ar fi indicat frauda. Or, abaterea fiind mică, e clar că nu a umblat nimeni cu mişmondele. 

    1. Am ascultat scheunatul lui Geoană şi filipicele lui Duvăz. Dacă Duvăz merge pe ideea analizei criminalistice, pentru uşurarea activităţii viitoarei comisii parlamentare, consider că e de datoria mea să sprijin facerea plenară de rîs a perdanţilor. Am trimis deja la PSD o scrisoare scrisă de mînă (pentru expertiza grafologică). Am aplicat acolo cu scoci şi cîteva fire de păr prelevate din părţile mele intime, precum şi un pic de unghie tăiată. Pentru analiza ADN. :)

    AU FOST, DAR N-AU FOST !

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb