AUREL CAZACU: "În spatele achiziţiei rachetelor Patriot sunt probleme de lobby"

A consemnat ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Companii #Apărare / 21 noiembrie 2017

"În spatele achiziţiei rachetelor Patriot sunt probleme de lobby"

Interviu cu domnul Aurel Cazacu, actualmente proprietarul firmei "Criabo Defense&Security"

Comisia pentru Apărare din Senat a dat undă verde achiziţiei de rachete Patriot

"Rex Tillerson a venit să ne «tragă de urechi»"

"Americanii sunt supăraţi pe noi pentru că am întârziat să dăm drumul contractelor de achiziţie din apărare"

Americanii sunt supăraţi pe noi pentru că am întârziat să dăm drumul contractelor de achiziţie din apărare, respectiv a rachetelor Patriot, consideră Aurel Cazacu, actualmente proprietarul firmei "Criabo Defense&Security". Domnia sa ne-a vorbit, într-un interviu, despre ce ar trebui să facă ţara noastră în domeniul apărării, pentru a impulsiona dezvoltarea economică.

Comisia pentru Apărare din Senat a dat luni, în unanimitate, raport favorabil proiectului de lege al Guvernului pentru înzestrarea Armatei prin care se vor achiziţiona şapte sisteme de rachete sol-aer Patriot.

Proiectul de lege al Guvernului pentru realizarea "Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol" aferentă programului de înzestrare esenţial "Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)" a fost înregistrat la Senat pe 9 noiembrie, cu solicitarea de a fi dezbătut în procedură de urgenţă. Proiectul de lege se referă la achiziţionarea a şapte sisteme de rachete sol-aer Patriot, patru pentru Forţele Aeriene şi trei pentru Forţele Terestre, şi a echipamentelor aferente, în valoare totală de circa 4,62 miliarde dolari inclusiv TVA.

Reporter: Cum vedeţi vizita lui Rex Tillerson, secretarul Departamentului de Stat al SUA, în România? Au existat speculaţii că este legată de achiziţia rachetelor Patriot.

Aurel Cazacu: Oficialii americani au venit la discuţii, în trei serii, culminând cu vizita lui Rex Tillerson. Ei înţeleg că nu poţi să fii o putere militară dacă nu eşti dezvoltat economic.

Trebuie subliniat foarte clar: Contractul pentru achiziţia de rachete Patriot de la americani nu conţine obligaţii de offset. Totuşi, americanii nu au ţinut cont de acest lucru şi au venit să ne propună afaceri, ca să ne dezvoltăm economic. Eu, Aurel Cazacu, mă întreb şi ar trebui să se întrebe toată lumea de ce partidul aflat la guvernare nu are o asociaţie a oamenilor de afaceri.

Americanii aşteptau să se întâlnească cu asociaţia oamenilor de afaceri. Mesajul meu este că dacă oamenii de afaceri care susţin partidul aflat la guvernare se dezvoltă, atunci au şi bani să susţină partidul. Repet ce am mai spus în ziarul BURSA: niciun partid politic în lumea asta nu se ţine cu bani de la buget, dar se ţine cu bani legali, care se fac în urma afacerilor.

Trebuie ca toată lumea să insiste pe lângă partidul aflat la guvernare să-şi dezvolte asociaţii de oameni de afaceri, care, la rândul lor, prin contacte cu firme străine şi cu parteneri străini, să ajute la dezvoltarea României.

Reporter: La ce vă referiţi când spuneţi o asociaţie a oamenilor de afaceri pe lângă partidul de guvernământ? Nu vorbim de trafic de influenţă? Cum credeţi că ar percepe DNA, o instituţie apropiată de americani, o astfel de organizaţie?

De ce credeţi că, în România, nu este definită instituţia lobby-ului?

Aurel Cazacu: Nu, nu vorbim de trafic de influenţă, ci vorbim despre o normalitate. Orice şef de stat sau prim-ministru, când pleacă într-o misiune externă, este însoţit de o delegaţie de oameni de afaceri. De asemenea, când primeşte vizita unui omolog extern, trebuie să identifice oportunităţile de afaceri, cu oamenii de afaceri apropiaţi partidului de guvernământ. Eu când spun aceste lucruri, mă bazez pe legea partidelor politice, unde este menţionat foarte clar modul de finanţare a partidelor politice.

Consider că problema DNA este să se respecte legea de finanţare a partidelor politice.

De asemenea, apreciez că a fost o scăpare, până acum, că legea lobby-ului nu a fost aprobată. Cred că, în perioada următoare, guvernul actual se va lupta să aprobe legea lobby-ului. Nu poate exista democraţie adevărată într-o ţară fără legea lobby-ului aprobată.

Reporter: Sunt speculaţii că acest contract nu este încă demarat, întrucât politicienii noştri se luptă care să-şi aroge această achiziţie. Cum comentaţi?

Aurel Cazacu: Politicienii se luptă să-şi aroge acest contract, pentru că el este baza demarării proiectului uriaş de zece miliarde de euro, pentru următorii zece ani, de achiziţii în domeniul militar.

Din câte s-a văzut, în această săptămână, partidul de guvernământ a decis aprobarea achiziţiei rachetelor Patriot, dar un contract intră în vigoare odată cu semnarea lui de către ambele părţi. Aş mai menţiona că un contract reprezintă legea părţilor.

Reporter: Spuneţi că americanii vor să facem offset şi nu au cu cine să dicute...

Aurel Cazacu: Vor să cooperăm, vor să facă offset, fără să aibă această obligaţie, dar nu au avut cu cine să discute. De exemplu, vin să monteze în România un transportor blindat. Pentru noi, nu este o mare afacere să aducă ei totul, o afacere ar fi să integreze produsul în România, componentele să se facă aici, pe industria orizontală. Este o greşeală să le sugerezi partenerilor americani că doar industria de stat, numai Romarm, poate coopera. La Romarm, se poate face asamblarea, dar componentele se execută în industria orizontală. Luaţi exemplele Dacia, Ford. Industria privată are alte posibilităţi decât Romarm să facă piese la nivel european. La momentul acesta, Romarm are nevoie de foarte mulţi bani pentru retehnologizare.

Reporter: Ce greutate are vizita lui Tillerson în România?

Aurel Cazacu: Are o greutate foarte mare. Trebuie să subliniem că Congresul American a aprobat vânzarea de echipament militar către România. Dacă ne uităm bine la comunicate, am aflat de la Congresul American că vom cumpăra rachete Patriot, nu de la autorităţile române. Este o mare problemă! Eu, ca privat, pot să spun că ei sunt supăraţi pe noi, pentru că atunci când ei au luat o hotărâre, trebuia ca totul să meargă şnur. A fost Preşedintele nostru în SUA, a fost Ministrul Apărării, şi tot nu se întâmpla nimic. De ce? Pentru că în spatele acestei achiziţii sunt probleme de lobby.

Americanii au făcut paşi înainte, ei au aprobat să ne vândă rachetele, noi trebuia să fim pregătiţi, trebuia să punem pe masă 10-20 de agenţi economici care să preia partea de componente.

America nu este coruptă pentru că membrii unui partid dezvoltă afaceri şi susţin partidul. Nu fac fel de fel de tâmpenii şi de artificii, cum se întâmplă la noi. Americanul spune: «Nu am obligaţii de offset, dar eu mă duc peste români să fac afaceri cu ei, ca să se dezvolte».

Americanii au venit să ne arate cum se face. De exemplu, dacă ei au nevoie de 400 de transportoare blindate, să ne ajute să facem 1000, pentru a putea exporta 600. Similar, a venit firma Bell Helicopters pentru elicoptere. Dacă au nevoie de 100, noi ne facem calculul pentru 200, ca să exportăm şi să facem rost de bani.

Reporter: De curând, a avut loc forumul de afaceri Trade Winds, organizat de SUA. Nu s-au găsit acolo oportunităţi de colaborare?

Aurel Cazacu: Am fost prezent la acest forum, dar nu s-a axat pe partea de apărare. Pot să spun că partenerii americani vor să coopereze în multe domenii.

Informaţiile din ultimul timp sunt că vor dezvolta un transportor blindat la noi, că vor dezvolta un elicopter la Braşov, vor face la Bucureşti anumite componente cu francezii.

În plus, de curând, s-a semnat între Patromil şi o asociaţie patronală din Franţa un acord pentru cooperarea pe linia dezvoltării navale, poate se vor face Corvete în România.

O corvetă este un echipament foarte complex. Într-un şantier naval se asamblează, dar acolo nu se produc şi sistemele. Este nevoie de o industrie orizontală pe partea de comunicaţii, pe partea de navigaţie. Totul trebuie pregătit, iar România poate să asimileze această cerere.

Cumpărarea de echipamente militare nu este o pierdere. Trebuie să fim conştienţi că aceşti bani sunt investiţi în domeniul militar, dar, prin ei, se dezvoltă industria orizontală. În plus, este şcolarizat personalul. Eu spun că dacă acest guvern ştie cum să investească banii în domeniul apărării, nu va mai pierde puterea pe următorii 10-15 ani.

Mă întorc la ceea ce am mai spus în ziarul BURSA: Problema nu este România, ci ceea ce se întâmplă în afară. Noi trebuie să facem un guvern de coaliţie şi să ne dezvoltăm economic. Degeaba vrem să avem armament, dacă nu avem dezvoltare economică. Dezvoltarea economică înseamnă industrie, industria înseamnă oameni, oamenii înseamnă viitor.

Reporter: Pe lângă cooperarea cu americanii, există planuri în Europa pentru o armată europeană.

Aurel Cazacu: Da! Noi pentru a participa la această armată trebuie să ne integrăm industria de apărare şi securitate în Europa. Este păcat să spunem că participăm numai cu oameni.

Integrarea industriei de apărare o facem la nivel principial prin integrarea industriei româneşti în industria europeană şi prin participarea industriei româneşti la programele europene.

Trebuie să ne adaptăm legislaţia, în ceea ce priveşte off-setul, pentru ca ea să fie favorabilă României.

Apoi, prin investiţii şi privatizare, ajungem să facem export şi să câştigăm bani.

Reporter: Unde putem exporta?

Aurel Cazacu: Eu, Aurel Cazacu, pot demonstra că cererea adresată României pentru exportul de armament pe pieţele tradiţionale româneşti este foarte mare. Încă din 2013, am spus, în Ziarul BURSA, că cererea este de zece ori mai mare faţă de capacitatea actuală. Ea se menţine şi astăzi, poate că este chiar mai mare. Am spus asta şi nimeni nu a luat nicio măsură, nu interesează pe nimeni.

Partenerul american a venit în România pentru că vrea să exporte şi mă ajută pe mine să export produsele copiate după tehnologia lui. El nu vrea să exporte direct din America, pentru că un partener când merge acolo, îi vede toată fabrica, inclusiv ceea ce face pe partea de cercetare. Preferă să ne dea nouă ceva similar cu ce are el, ca să îl export în anumite teatre de operaţii sau în anumite zone, precum Africa, Asia, Orientul Mijlociu, unde utilizatorul nu este la nivelul soldatului american.

Trebuie să înţelegem un lucru. Armata română nu poate fi obligată să cumpere numai ce produce industria românească. Noi suntem membri NATO, industria românească este integrată în structurile NATO. Trebuie ca industria românesacă să producă ceea ce are nevoie armata română.

Reporter: Vă mulţumesc!

Domnul Aurel Cazacu este actualmente proprietarul firmei "Criabo Defense&Security". Domnia sa are o îndelungată experienţă în industria românească de apărare, ocupând funcţii de conducere în cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Economiei - Romtehnica şi Romarm. Aurel Cazacu a lucrat, în perioada 1988-2004, în cadrul Romtehnica şi între 2005-2009 la Ministerul Economiei ca director al Industriei de Apărare.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. "Eu, Aurel Cazacu, mă întreb şi ar trebui să se întrebe toată lumea de ce partidul aflat la guvernare nu are o asociaţie a oamenilor de afaceri."

    Pai eu cred ca PSD are o asociatie a oamenilor de afaceri de casa. Este adevaratul Stat Paralel. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb