NATO este în aşteptarea unui răspuns din partea Moscovei, după ce a propus Rusiei să continue dialogul început la 12 ianuarie în cadrul Consiliului NATO-Rusia, "pe fiecare componentă a situaţiei de securitate din acest moment", a declarat duminică seara, la Digi24, ministrul de externe Bogdan Aurescu. El a adăugat că un evental refuz al dialogului ar dovedi o "abordare iresponsabilă" din partea Federaţiei Ruse, conform Agerpres.
"Noi am organizat această serie de dialoguri cu Federaţia Rusă în săptămâna care s-a încheiat într-un mod complementar tocmai pentru a încerca să găsim o cale spre dezescaladare. Acesta este rostul pe care l-au avut toate aceste discuţii. Nu e vorba despre o negociere, ci despre un dialog care am propus Rusiei să continue. Consilul NATO-Rusia, care s-a întâlnit pe 12 ianuarie, a propus reprezentanţilor ruşi să existe o serie de reuniuni ale acestui Consiliu NATO-Rusia, astfel încât să putem continua discuţia în mod aplicat pe fiecare componentă a situaţiei de securitate din acest moment. Aşteptăm în continuare un răspuns din partea Rusiei, pentru că noi sperăm ca acest dialog să continue", a spus ministrul de externe, Bogdan Aurescu.
Şi adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană, spunea, joi, la Digi24, a doua zi după Consiliul NATO-Rusia, că Alianţa Nord-Atlantică va transmite în scris Federaţiei Ruse, în zilele următoare, propunerile pe care le are pentru o rezolvare pe cale diplomatică a tensiunilor apărute în legătură cu Ucraina, dar va sublinia principiile asupra cărora nu va fi de acord să facă niciun compromis.
"Absenţa dialogului ar însemna, tocmai, o abordare care nu mai corespunde cu conduita pe care noi o dorim responsabilă din partea Federaţiei Ruse. Nu poţi să creezi o situaţie de securitate dificilă, să aduci foarte multe trupe şi echipamente militare pentru a crea o presiune, să ameninţi practic cu folosirea forţei, să pui sub semnul întrebării întreaga arhitectură de securitate europeană prin propuneri care sunt în mod vădit inacceptabile, după care să refuzi dialogul şi să treci la acţiune militară directă", a comentat ministrul de externe, Bogdan Aurescu. "O astfel de abordare ar fi o abordare care ar fi iresponsabilă şi noi sperăm ca partea rusă să continue dialogul pentru a putea să găsim soluţii împreună la această situaţie de securitate, însă evident cu păstrarea arhitecturii de securitate existente, care este foarte valabilă în acest moment", a adăugat şeful diplomaţiei române.
Întrebat dacă, în opinia sa, criza energiei va căpăta o amploare mai mare, în cazul în care Rusia intră cu trupe în Ucraina, Bogdan Aurescu a spus că nu se pot face speculaţii cu privire la eventualele măsuri pe care le va lua Federaţia Rusă. "Noi sperăm ca dialogul să continue, sperăm ca raţiunea să învingă şi să putem să găsim soluţii, în aşa fel încât să nu existe o astfel de deteriorare gravă a situaţiei de securitate şi nici alte repercusiuni la adresa securităţii energetice europene", a declarat şeful diplomaţiei române.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.01.2022, 10:44)
Domnule ministru BOGDAN AURESCU.Este timpul sa vorbiti despre Romania si nu despre ce v-a face NATO si Rusia in privinta Ukrainei.UKRAINA este o AFACERE in doi intre RUSIA si SUA,in aceasta ecuatie in cazul unui conflict armat prin care RUSIA sa ocupe UKRAINA,Romania nu are nici o putere ,ba mai mult in cazul unui confluict,prin Scutul de la Deveselu,Romania nu v-a fi altceva decat o VICTIMA in care multi Romani ar muri degeaba.Cred ca cel mai bine ar trebui ca Ministerul de Externe sa iasa din POZITIA de stat in GENUNCHI in fata tuturor asazisilor nostri aliati care nu fac altcevba decat sa ne SARACEASCA prin FURT si dictare a modului pe care Romania trebuie sa TRAIASCA in functie de INTERESUL asazisilor ALIATI.TARA,este intr-o criza profunda ,atat ECONOMICA cat si SOCIALA.Criza economica a fost creata de TRADATORII neamului Romanesc care ne conduc,care la cererea EUROPENILOR BOGATI,au unchis doua mari PRODUCATOARE de ENERGIE ELECTRICA si TERMICA si anume TERMOCENTRALA de la MINTIA (care chipurile devenise NEECONOMICA),insa acum STRAINII,se bat care mai de care sa o CUMPERE pe nimic,vezi doamne ca sa o faca COMPETITIVA. Deasemenea la un pas de COLAPS,este si COMLEXUL ENERGETIC OLTENIA. Pai daca actualii conducatori ai TARII sunt atat de PROSTI de nu pot EFICIENTIZA Sistemul Energetic NATIONAL de ce nu PLEACA acasa si lasa STRAINII sa JEFUIASCA TARA si POPORUL de ROMANII au ajuns SCLAVII STRAINILOR. Domnule ministru nu va dor GENUNCHII de atata sta pe coji de nuc in fata STRAINILOR.De ce alte Tari fost Comuniste ca POLONIA si UNGARIA se pot OPUNE JEFUIRII TARILOR si CETATENILOR lor de HOTII STRAINI si noi trebuie sa fim SLUGI.? Puteti sa le spuneti Romanilor de ce UNGARIA ,care este tot membra NATO sia Uniunii Europene nu a rupt relatia cu RUSIA si primesc GAZE de la Rusi cate doresc si la preturi de 5-6 ori mai mici ca noi.Deasemenea puteti sa le spuneti ROMANILOR de ce IMPORTUL de GAZE RUSESTI se face de FIRME STRAINE,care se par ca sunt PARAVAN pentru GAZPROMUL RUSESC. Pai va spun eu de ce. Pentru ca toate Partidele Romanesti sunt vandute STRAINILOR,incepand cu PNL care este vandut PPE si terminand cu PSD care este si el VANDUT SOCIALISTILOR EUROPENI acolo unde conduce un DESCREIERAT ca TIMMERMMANS care la bagat la PUSCARIE pe DRAGNEA,ca nu a vrut sa stea in GENUNCHI,iar acum cand CIOLACU sta,PSD este FRECVENTABIL. ASTA asa ca sa stie ROMANII de ce sunt SARACI si SCLAVII STRAINILOR. Asa ca lasati VRAJEALA si PLECATI unde a INTARCAT MUTU IAPA.!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.01.2022, 12:32)
Asa este dl Aurescu este din alt film... Nu vorbeste despre politica externa a Romaniei despre ce avem de castigat sau de pierdut din contextul international actual... Romania trebuie sa fie o tara demna si sa se inteleaga bine cu tarile vecine...