Aurul - pe curs descendent, după trei zile cu creşteri

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Materii Prime / 8 octombrie 2015

Analiştii cred că investitorii vor fi tot mai puţin interesaţi de plasamentele în aur, iar preţul va continua să scadă din cauza lipsei cererii fizice

Preţul futures al aurului a scăzut ieri, pe piaţa americană, după trei sesiuni bursiere cu avans, în condiţiile în care şi-a pierdut din atractivitate pentru investitori, ca urmare a aprecierii dolarului şi a creşterii pieţei acţiunilor din SUA.

Ieri, la ora 10.08, la Comex New York, preţul aurului cu livrare în decembrie a scăzut cu 0,2%, ajungând la 1.143,60 dolari uncia.

Analiştii sunt de părere că preţul metalului galben va continua să scadă, chiar dacă pentru câteva zile a urcat. Banca australiană de investiţii "Macquarie" anticipează că investitorii vor fi tot mai puţin interesaţi de plasamentele în aur, odată ce banca centrală a SUA (Fed) va majora dobânda cheie, ceea ce va stimula dolarul.

Recent, Fed a sugerat că va recurge la o majorare de dobândă în luna decembrie.

În plus, susţin analiştii, cererea fizică de aur este slabă în Asia şi influenţează în mod negativ preţul metalului galben.

Potrivit "Macquarie", cotaţia metalului preţios va fi, în medie, de 1.075 dolari uncia în ultimul trimestru din acest an, respectiv de 1.150 dolari uncia pe întreg anul 2015. Previziunea de preţ pentru 2016 este de 1.149 dolari uncia.

"Credem că preţul aurului ar putea creşte în 2016, deşi acest proces va fi încet, dată fiind dezamăgirea investitorilor", conform analiştilor "Macquarie".

Banca mai anticipează că platina va avea un preţ mediu de 975 dolari uncia în ultimul trimestru al anului curent şi de 1.070 dolari uncia pe întreg anul 2015. Anul viitor, preţul va urca la 1.106 dolari/uncie, potrivit băncii australiene.

Ieri, la ora 11.07, preţul platinei pe piaţa americană a urcat cu 0,8%, la 943,70 dolari uncia.

De menţionat că şi analiştii băncii elveţiene UBS AG atrag atenţia că "piesa lipsă" de pe piaţa aurului este cererea fizică, situaţie care a captat atenţia participanţilor la piaţă.

Specialiştii din domeniu subliniază că, la nivelul actual, preţul aurului "are mai mult spaţiu să scadă decât să crească".

Amintim că, în trimestrul al doilea, cererea globală de aur a scăzut până la cel mai redus nivel din ultimii şase ani, semn că cei mai mari achizitori din lume nu sunt atraşi de acest metal.

Potrivit datelor Consiliului Mondial al Aurului, cererea globală de aur a fost de 915 tone în perioada aprilie-iunie 2015, cu 12% mai mică decât în acelaşi interval din 2014. Cei mai mari consumatori mondiali de aur, China şi India, sunt responsabili pentru jumătate din scăderea cererii, conform sursei menţionate.

În trimestrul al doilea din acest an, preţul aurului a fluctuat în intervalul 1.200-1.230 dolari uncia, dar, în pofida nivelului redus al preţului, metalul galben nu a reuşit să atragă investitori.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb