Compania australiană Resourcehouse a semnat cu China un contract în valoare de 60 de miliarde de dolari, prin care va asigura cărbunele necesar pentru funcţionarea termocentralelor chinezeşti, anunţă BBC News, potrivit HotNews.
Clive Palmer, preşedintele companiei, afirmă că acesta este cel mai mare contract de export încheiat vreodată de Australia.
Potrivit termenilor contractului, societatea va construi un nou complex minier care va livra anual către China Power International Development (CPI) 30 de milioane de tone de cărbune, timp de 20 de ani.
Analiştii afirmă că acest contract este o nouă dovadă că cererea foarte mare de resurse a Chinei contribuie puternic la dezvoltarea economiei Australiei.
Majoritatea centralelor energetice din China funcţionează pe bază de carbune, iar cererea a crescut în ultimele luni, pe fondul unui program guvernamental de stimulare a producţiei de energie.
• Zecii de mii de locuri de muncă
Contractul presupune construcţia unui imens complex minier în statul Queensland, dar şi 500 de km de căi ferate, pentru a transporta cărbunele la ocean.
Directorul executiv al Resourcehouse, Phil McNamara, afirmă că este vorba de "un contract la un secol" care implică mine de suprafaţă şi subterane. Proiectul ar putea demara la sfârşitul acestui an.
Producţia la complexul din bazinul Galilee, care va purta numele China First, ar putea începe în 2013 şi va atinge un nivel de 40 de milioane de tone anual.
Premierul statului Queensland, Anna Bligh, crede că proiectul va crea zeci de mii de locuri de muncă.
Dar proiectul a atras deja critici din partea mişcărilor ecologiste, care susţin că Australia ar trebui să-şi reducă dependenţa de rezervele uriaşe de cărbuni, pentru a dezvolta surse regenerabile de energie.