Austria a devenit recent ultima ţară din Uniunea Europeană care a confirmat că a găsit insecticidul fipronil în produsele din ouă. Aceste produse sunt importate din ţări precum Germania, Olanda, Belgia şi respectiv Polonia, potrivit The Local Austria.
Din 80 de eşantioane aleatorii, incluzând produse de cofetărie şi maioneză, 18 dintre acestea au dezvăluit urme minore ale substanţei chimice, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Sănătate şi Alimentaţie Alimente (AGES). Agenţia a subliniat că aceste cantităţi detectate au fost neglijabile şi că "nu există riscuri pentru sănătate".
Agenţia a precizat: "Produsele sunt produse din ouă pentru industria alimentară angro şi au originile din Germania, Olanda, Belgia şi Polonia". Ea a dat asigurări că "toate produsele din ou contaminate cu fipronil vor fi imediat eliminate de pe piaţă". Ea a concluzionat că "trei sferturi din probe au fost, din fericire, dovedite fără fipronil".
Insecticidul a fost descoperit în ouă în 17 ţări europene, de când scandalul s-a ivit la începutul lui august. Acesta a fost găsit chiar şi în ţări depărtate precum Hong Kong.
Insecticidul Fipronil este folosit în mod obişnuit pentru a scăpa de purici, păduchi şi căpuşe de la animale, dar este interzis pentru utilizarea în industria alimentară în UE.
Milioane de ouă au fost scoase din magazine şi zeci de ferme de păsări închise.
Belgia a fost prima ţară care a notificat oficial sistemul de alertă UE vizând siguranţa alimentară în legătură cu prezenţa ouălor contaminate pe 20 iulie. Ţara a fost urmată de Ţările de Jos şi de Germania. Ştirile nu au fost publicate însă până la 1 august.
UE susţine că insecticidul fipronil nu prezintă nicio ameninţare pentru oameni, însă Organizaţia Mondială a Sănătăţii afirmă că atunci când este consumat în cantităţi mari, insecticidul poate afecta rinichii, ficatul şi glandele tiroide, conform sursei.
Comisia Europeană este nevoită să organizeze o întâlnire de criză în septembrie.