Automobil Clubul Român (ACR) vrea să-l bage în puşcărie pe premierul Călin Popescu Tăriceanu. ACR a înaintat Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie o sesizare penală împotriva primului ministru Tăriceanu, pentru săvîrşirea infracţiunii de fals în declaraţii, prevăzută şi pedepsită de art.292 din Codul Penal cu închisoare de la trei luni la doi ani sau cu amendă. Potrivit unui comunicat remis presei, ACR susţine că premierul ar fi "uitat" să precizeze în declaraţia de interese că deţine funcţia de vicepreşedinte al unei structuri federale naţionale, structură pe care comunicatul nu o precizează. La insistenţele noastre, oficialii ACR au spus despre ce este vorba: ei îl acuză pe Tăriceanu că ar fi vicepreşedinte şi membru în Consiliul de Conducere şi Administraţie al unei nou înfiinţate federaţii de sport automobilistic.
De fapt chiar înfiinţarea aces-tei federaţii deranjează Automobil Clubul Român, ce susţine că ar avea marca înregistrată la OSIM. După cum se ştie, legea sportului interzice existenţa a două federaţii sportive cu acelaşi obiect de activitate. Oficialii ACR susţin că premierul a mai încercat să obţină personalitatea juridică a acestei structuri la un tribunal din Bucureşti dar că au făcut contestaţie la Curtea Constituţională, cauza aflîndu-se încă pe rol. Conform ACR, Tăriceanu ar fi recidivat, însă, la tribunalul din Cluj, unde a obţinut în secret (după cum susţine comunicatul ACR) hotărîrea de înfiinţare a federaţiei într-un timp record de numai trei zile. De aici concluzia că primul ministru ar fi influenţat justiţia.
Acuzele nu se opresc, însă, aici. Preşedintele nou înfiinţatei federaţii este Marius Piţigoi, persoană despre care comunicatul de presă al ACR susţine că ar fi subordonatul direct şi omul de casă al lui Ion Ţiriac. De asemenea, mai mulţi membri ai noii structuri se regăseau pînă de curînd în conducerea altei asociaţii, Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA). ACR afirmă, aşadar, că nevinovata federaţie de sport automobilistic este înfiinţată de un grup de interese care doreşte să acapareze piaţa automobilelor din ţară, premierul Tăriceanu fiind, la rîndul său, un important jucător pe această piaţă.
Oficialii Automobil Clubului Român nu au dorit să facă publice numele acelor persoane care se regăsesc la conducerea noii federaţii dar au fost şi în conducerea APIA. Ei ne-au atras atenţia că nu am avea succes nici la tribunalul din Cluj, pentru că dosarul înfiinţării noii federaţii este ţinut "în secret", chiar dacă legea liberului acces la documentele de interes public ar obliga justiţia să ne ofere toate datele. Ne miră, însă, că situaţia nu este clarificată chiar de ACR, căci, dacă tot s-a hotărît să acuze (şi nu pe oarecine, ci chiar pe premier), atunci ar trebui să facă public tot ce ştie.
Finalul comunicatului de presă se înscrie în aceeaşi linie. ACR afirmă, misterios, că falsul în declaraţii nu este singura faptă penală a premierului Tăriceanu şi că mai are cunoştinţă de multe asemenea, pe care le-a prezentat în sesizarea penală, dar care sînt, însă, acele "alte fapte penale", oficialii Automobil Clubului Român au refuzat să ne spună.
Frustrare? Teamă? Sau poate că ACR păstrează o seamă de informaţii pentru a discuta faţă în faţă cu premierul, iar acest comunicat de presă este doar o invitaţie voalată la negocieri..., în timp ce nouă, ziariştilor şi opiniei publice ne-a fost rezervat doar rolul de forţă de presiune manipulată? Prea des cei care acuză lipsa de transparenţă, sînt la rîndul lor o-paci...