Autorităţile americane au revizuit cifrele referitoare la creşterea PIB-ului în primul trimestru

S.B.
Internaţional / 29 iunie 2023

Autorităţile americane au revizuit cifrele referitoare la creşterea PIB-ului în primul trimestru

Economia americană a înregistrat în perioada ianuarie-martie o creştere peste aşteptări, susţinută de un avans puternic al cheltuielilor de consum, potrivit noilor date revizuite, publicate joi de Departementul Comerţului, informează Agerpres.

Conform celei de a treia estimări, Produsul Intern Brut al celei mai mari economii a lumii a înregistrat un avans anualizat de 2% în perioada ianuarie-martie 2023, o performanţă mult mai bună faţă de creşterea de 1,3% anunţată anterior. În pofida revizuirii, economia americană continuă să încetinească, după un avans 2,6% în ultimele trei luni ale anului trecut şi un avans de 3,2% în perioada iulie-septembrie 2022.

Cu toate acestea, noile date privind evoluţia PIB-ului arată de ce economia americană continuă să îi contrazică pe cei care se aşteaptă la o recesiune. Consumatorii continuă să cheltuie, chiar şi în contextul majorării costurilor cu împrumuturile. Cheltuielile consumatorilor, care sunt responsabile pentru aproximativ 70% din economia americană, au crescut cu 4,2% în ritm anual în primul trimestru, cel mai puternic avans înregistrat după trimestrul aprilie-iunie 2021.

Economia americană a continuat să crească chiar dacă diminuarea stocurilor companiilor a şters 2,1 puncte procentuale din creşterea PIB-ului în trimestrul ianuarie-martie.

Încetinirea economiei americane este o consecinţă a campaniei agresive de majorare a dobânzilor demarată de Rezerva Federală pentru a controla inflaţia. Începând din luna martie 2022, Fed a majorat de zece ori dobânda de politică monetară, în ceea ce a fost cel mai agresiv ciclu de majorare a costului creditului de după 1980, pentru a contracara o inflaţie care anul trecut a urcat până la 9,1%, cel mai ridicat nivel din ultimele patru decenii, şi care în prezent a încetinit până la 4%. Majorarea dobânzii de politică monetară a Fed a provocat costuri mai mari pentru credite ipotecare, împrumuturi pentru achiziţionarea de automobile, carduri de credit şi împrumuturile companiilor, dând naştere la predicţii că o recesiune economică este inevitabilă.

Însă economia americană s-a dovedit suprinzător de rezistentă. Vânzările cu amănuntul au crescut luna trecută, în pofida presiunilor venite din partea inflaţiei ridicate şi a costurilor mari cu împrumuturile. Noi date statistice arată creşterea vânzărilor de noi locuinţe şi a comenzilor pentru bunuri manufacturate de folosinţă îndelungată. În plus, angajatorii americani au creat, în medie, 314.000 de noi locuri de muncă în fiecare lună a acestui an, iar rata şomajului este la 3,7%, în apropiere de cel mai redus nivel din ultimii 50 de ani.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Profituri uriase la energie si industria de armament

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb