Autorităţile de Supraveghere vor ca UE să se adapteze la era digitală

G.U.
Internaţional / 7 februarie 2022

Autorităţile de Supraveghere vor ca UE să se adapteze la era digitală

Autorităţile Europene de Supraveghere (AES) au recomandat astăzi Uniunii Europene să demareze acţiuni pentru a garanta că atât cadrul de reglementare cât şi cel de supraveghere se adaptează la era digitală, relatează agenţia EFE, conform Agerpres.

AES, care grupează Autoritatea Bancară Europeană (EBA), Autoritatea Europeană de Asigurări şi Pensii Ocupaţionale (EIOPA) şi Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA), a publicat un raport, cerut de Comisia Europeană, în care au fost incluse o serie de recomandări pentru consolidarea reglementării serviciilor financiare ale UE şi îmbunătăţirea capacităţii de supraveghere.

Autorităţile Europene de Supraveghere semnalează că utilizarea tehnologiilor inovatoare în sectorul financiar din UE facilitează schimbări în lanţurile de valoare şi apariţia unor noi grupuri cu activitate mixtă, ceea ce prezintă riscuri, dar şi noi oportunităţi pentru consumatori şi instituţii.

Printre recomandări, AES propun ca reglementarea să fie abordată holistic, cu scopul de a "menţine un nivel ridicat de protecţie a consumatorilor şi de a aborda riscurile derivate din transformarea lanţurilor de valoare şi apariţia de noi grupuri care combină activităţile financiare şi non financiare".

Totodată, recomandă consolidarea protecţiei consumatorilor în cadrul digital prin consolidarea mecanismelor de informare, de reclamaţii şi dispunerea de măsuri pentru evitarea vânzării de produse necorespunzătoare şi îmbunătăţirea educaţiei digitale.

Autorităţile de Supraveghere "prescriu" o convergenţă mai mare în clasificarea serviciilor transfrontaliere pentru a aborda riscuri precum spălarea de bani şi finanţarea terorismului.

AES consideră că este necesară o reglementare şi o supraveghere efectivă a grupurilor cu activităţi mixte, care să includă o revizuire a cerinţelor de consolidare prudenţială.

În plus, au în vedere consolidarea resurselor de supraveghere şi cooperare între autorităţile financiare şi alte autorităţi relevante, "inclusiv o bază transfrontalieră şi multidisciplinară" şi controlarea în mod efectiv a utilizării reţelelor sociale în serviciile financiare.

În septembrie 2020, Comisia Europeană a publicat strategia sa privind finanţele digitale, cu intenţia de a revizui cadrul legislativ pentru protejarea consumatorilor şi asigurarea stabilităţii financiare.

Câteva luni mai târziu, a solicitat AES să o consilieze în această problemă, în special în ceea ce priveşte reglementarea şi supravegherea lanţurilor de valoare mai fragmentate şi, inclusiv, neintegrate, precum platformele care grupează diferite servicii financiare sau diferite activităţi.

În acest sens, AES au realizat o analiză a evoluţiei pieţei care să le permită să răspundă cu un document exhaustiv de recomandări, în care subliniază şi riscurile şi oportunităţile digitalizării care transformă sectorul.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5669
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2973
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.0590

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb