În cadrul unei conferinţe de presă, Ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély, a prezentat: măsurile luate pentru pregătirea proiectelor care vizează reducerea eroziunii costiere, un nou proiect aprobat de Comisia Europeană în cadrul POS Mediu şi modificările legislative privind colectarea selectivă a deşeurilor.
Domnia sa a declarat că există studii care arată că în ultimii 35 de ani au dispărut 2400 de hectare de plajă. "Dacă nu se intervine cât mai repede, peste 22 de ani, vom avea foarte puţină zonă costieră. Ne aflăm în mare întârziere, deşi există fonduri aprobate încă din 2007, în cadrul POS Mediu, Axa 5, pentru proiecte de refacere a acestei zone. La sfârşitul lunii aprilie am semnat un ordin privind aplicaţia de finanţare pentru a pregăti proiectul de investiţii "Reducerea eroziunii costiere"din cadrul axei 5, domeniul de intervenţie 2. Pentru acest domeniu de intervenţie sunt alocate la cele 134 milioane de euro".
Un alt subiect a fost legat de proiectele POS Mediu aprobate de Comisia Europeană. "România e prima ţară din UE în ceea ce priveşte aprobarea de proiecte majore pe infrastructură. Din cele 23 de proiecte aprobate, 17 sunt în cadrul POS Mediu. Cel de-al 18-lea proiect a fost semnat chiar de curând şi are ca obiect "Sistemul de management integrat al deşeurilor în judeţul Sibiu", cu o valoare totală eligibilă de 22.571.548 de euro. Cu toate acestea, deşi suntem primii la semnarea acestor contracte importante, nu suntem deloc fruntaşi şi în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor", a subliniat László Borbély. În acest context, ministrul Mediului şi Pădurilor a anunţat că în cel mult 3 săptămâni M.M.P va veni cu o serie de propuneri de modificare a Legii Achiziţiilor Publice, întrucât numărul mare de contestaţii blochează buna desfăşurare a proiectelor. Una dintre propunerile ministerului este aceea de a introduce o taxă pentru contestaţie, bani ce nu mai pot fi recuperaţi în cazul în care contestatarul pierde.
În legătură cu colectarea selectivă a deşeurilor, ministrul László Borbély a anunţat că Ministerul Mediului şi Pădurilor a elaborat un proiect de act normativ ce se află în proces de avizare internă, prin care se vor aduce modificări în legislaţia privind gestionarea deşeurilor. Ca urmare, vor fi introduse criterii de performanţă la nivelul localităţilor care să permită măsurarea eficienţei sistemului de colectare selectivă a deşeurilor şi monitorizarea continuă a sistemului care să permită îmbunătăţirea acestuia, responsabilizarea distribuitorilor şi comercianţilor pentru eliminarea free rider-ilor.
O altă modificare importantă anunţată de ministrul László Borbély se referă la obligaţia autorităţilor administraţiei publice locale ca din cantităţile totale de deşeuri municipale şi asimilabile colectate, cel mult 85% să fie supuse operaţiilor de eliminare finală, iar cel puţin 15% din deşeurile colectate să fie încredinţate spre reciclare. "Autorităţile care nu îndeplinesc acest obiectiv anual vor plăti suma de 100 lei/tonă. Plata se va face pentru diferenţa dintre obiectivul anual de diminuare şi obiectivul efectiv realizat iar obligaţia intră în vigoare de la data de 01 iulie 2010", a subliniat minsitrul László Borbély.