Un consiliu de experţi prezidenţiali polonezi ar putea propune conversia parţială în zloţi a creditelor ipotecare în franci elveţieni, pierderile băncilor urmând să fie acoperite prin vânzarea de acţiuni şi acorduri de răscumpărare cu Banca Centrală a Poloniei, a anunţat astăzi, publicaţia Gazeta Wyborcza, transmite Reuters.
Aproximativ 550.000 de polonezi au credite ipotecare în franci, contractate în principal în perioada 2007 - 2008, când zlotul polonez era relativ puternic în raport cu francul. În prezent, o parte dintre aceştia au probleme la rambursare, în condiţiile în care francul elveţian s-a apreciat cu 80% în raport cu zlotul, potrivit unor surse din presă.
Consiliul ar urma să-şi prezinte propunerea luna aceasta, iar Gazeta Wyborcza, care nu citează sursa informaţiilor, precizează că nu se ştie dacă este ultima versiune a propunerii sau va fi reanalizată.
După ce va fi finalizată şi prezentată, preşedintele Andrzej Duda va decide dacă va adopta recomandarea.
În ianuarie, preşedintele Poloniei a prezentat un proiect de act normativ destinat să îi ajute pe cei care au credite ipotecare în franci, urmând ca băncile să suporte costurile convertirii creditelor în zloţi. Administraţia prezidenţială nu a estimat însă care vor fi costurile acestui plan, care urmau să fie calculate de Autoritatea de Reglementare din Sectorul Financiar. Creditele ipotecare în franci elveţieni reprezintă 14% din totalul creditelor din sectorul bancar şi sunt echivalente cu 8% din PIB-ul Poloniei.
Conform Gazeta Wyborcza, propunerea experţilor ar permite celor care deţin credite ipotecare să convertească, pe cheltuiala băncii, restul datoriei în zloţi la rata din momentul în care a fost luat împrumutul, dar proprietarii de locuinţe vor trebui să înapoieze orice câştig pe care l-ar obţine de pe urma ratei scăzute a cursului de schimb pentru francul elveţian.
Pentru a-şi majora capitalul, băncile vor emite acţiuni către Banca Centrală a Poloniei sau către Bank Gospodarstwa Krajowego, un vehicul special creat de stat, şi le vor răscumpăra în 20-30 de ani.
Autoritatea de Reglementare din Sectorul Financiar (KNF) a avertizat recent că adoptarea legii ar putea costa băncile aproximativ 70 de miliarde de zloţi (18,6 miliarde de dolari), până la de opt ori profitul sistemului bancar, punând în pericol stabilitatea sistemului financiar al ţării.
Recent, Parlamentul Poloniei a aprobat legea care prevede taxarea anuală cu 0,44% a activelor băncilor şi companiilor de asigurări, care va duce la buget 4,4 miliarde de zloţi (1,1 miliarde de dolari).
Legea se va aplica băncilor interne, sucursalelor băncilor străine, diviziilor instituţiilor de creditare, caselor de economii, asiguratorilor şi reasigurătorilor.
În Polonia, sectorul bancar şi cel de retail sunt controlate de companii străine, cum ar fi UniCredit, Santander, Commerzbank, Raiffeisen şi BCP.
Băncile se află sub presiune din cauza ratelor scăzute ale dobânzilor, iar investitorii sunt îngrijoraţi de posibilitatea adoptării unei legi privind conversia în zloţi a creditelor în valută. Criticii susţin că impunerea unor noi taxe în sectorul bancar şi cel de retail vor avea consecinţe nedorite, deoarece costurile vor fi suportate de clienţi, conform aceloraşi surse.
1. Nu înțeleg. ...
(mesaj trimis de anonim în data de 03.06.2016, 19:26)
Cum vine asta:"Conform Gazeta Wyborcza, propunerea experţilor ar permite celor care deţin credite ipotecare să convertească, pe cheltuiala băncii, restul datoriei în zloţi la rata din momentul în care a fost luat împrumutul, dar proprietarii de locuinţe vor trebui să înapoieze orice câştig pe care l-ar obţine de pe urma ratei scăzute a cursului de schimb pentru francul elveţian." ?
1.1. Raspuns (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Dinu în data de 03.06.2016, 20:23)
Am citit si eu articolul si-mi pare rau ca am pierdut timp pretios. Cred ca o persoana de la bursa.ro, fara experienta, a preluat in graba o traducere nefericita, facuta de o alta persoana, la fel de prost pregatita.