AUTOSTRADA BRAŞOV-BORŞ TRECE ŞI PRIN BAGDAD? Banii pentru "Bechtel" ar putea fi recuperaţi prin Irak

Anca Doicin
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 5 martie 2004

Adjunctul secretarului de stat american pentru comerţ, William Lash, susţine că atribuirea proiectului autostrăzii "Braşov-Borş" s-a făcut în condiţii de transparenţă

Dacă firma americană va cîştiga noi contracte în Irak, atunci va lucra preferenţial cu firmele româneşti

Contractul pe care statul român l-a acordat firmei ame-ricane "Bechtel" pen-tru construcţia au-tostrăzii "Braşov-Borş" nu a făcut parte din vreo înţelegere încheiată de autorităţile române cu Statele Unite, a ţinut să precizeze, ieri, adjunctul secretarului de stat american pentru comerţ, William Lash. Atribuirea contractului de peste 3 miliarde de dolari (n.r.- autorităţile noastre s-au contrazis în privinţa valorii proiectului), fără licitaţie firmei americane, a stîrnit proteste din partea Uniunii Europene. Oficialii americani au negat însă că firma "Bechtel" ar fi fost sprijinită ca să sem-neze contractul cu statul ro-mân. "Autorităţile au ales firma < Bechtel > printr-un proces foarte deschis, foarte transparent, care nu ar fi putut fi altfel, pentru un proiect atît de complex", a spus William Lash, care a subliniat că "Bechtel" este capabilă "să construiască această autostradă importantă, eficient şi la o calitate bună". Adjunctul secretarului de stat american a precizat că, deşi "Bechtel" este foarte activă în Irak, încă nu a primit un nou contract în această a doua rundă de contractare. În schimb, William Lash a arătat că, în cazul în care "Bechtel" va cîştiga noi comenzi, firmele româneşti vor fi printre partenerii preferaţi.

Premierul Adrian Năstase a declarat că, pînă la 1 iulie 2004, vor fi investiţii de 5 miliarde de dolari în Irak, în cadrul pro-iec-telor deja aprobate. Adrian Năstase nu a putut, însă, să precizeze care sînt firmele ro-mâneşti care vor participa la acest amplu program privind reconstrucţia Irakului şi nici valoarea contractelor pentru care concurăm cu firme din alte ţări. În schimb, şeful Executivului a arătat că obţinerea unui contract în Irak ar aduce foarte multe locuri de muncă în ţară. Firmele româneşti care ar putea participa în Irak activează, aşa cum a anunţat Adrian Năstase, în domeniul petrolier, al gazelor, electricităţii, construcţiilor civile şi de maşini agricole, din domeniul comunicaţiilor şi IT-ului. Şeful Guvernului a mai spus că urmează să constituie o comisie specială, care va fi însărcinată cu monitorizarea evoluţiei contractării şi a reconstrucţiei Irakului.

Irakul ne datorează peste 1,7 miliarde de dolari

Ţara noastră are de recuperat creanţe în valoare de peste 1,7 miliarde de dolari de la Irak, provenite din activitatea comercială de dinainte de 1990. Surse din Ministerul Finanţelor susţin că, pe piaţa secundară a efectelor de comerţ, datoria Irakului este negociată la un nivel de maxim 30% din valoarea nominală. Vînzarea creanţelor noastre pe piaţa secundară ar însemna recuperarea a maxim 600 de milioane de dolari. "Şansele ca România să recupereze direct de la statul irakian datoria într-un viitor apropiat sînt minime, deoarece bugetul nu prevede rambursarea vreunei datorii externe", susţin sursele citate. Rămîne doar posibilitatea ca firmele româneşti să încheie contracte, iar sprijinul american este foarte important în acest sens, mai susţin sursele amintite. (D.P.)

"Romania Think Tank" solicită reevaluarea legii privind contractul cu "Bechtel"

"Romania Think Tank" (RTT) consideră că legea privind construirea autostrăzii Braşov-Borş încalcă flagrant Constituţia ţării şi Legea achiziţiilor publice. RTT solicită preşedintelui Ion Iliescu să ceară Parlamentului reexaminarea legii privind autostrada "Braşov-Borş".

Reprezentanţii RTT susţin că motivaţia derogării de la articolul care stabileşte situaţiile în care autoritatea contractantă poate negocia cu o singură sursă nu se regăseşte în Legea privind achiziţiile publice. "Romania Think Tank" susţine că, potrivit Constituţiei, ordonanţele de urgenţă nu pot stabili paşii privind exproprierea proprietăţilor private", iar ordonanţa guvernului aprobată prin lege de Parlament face exact acest lucru. (O.C.)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb