Avantajele Brexit-ului  Ţara noastră ar putea deveni noul ,,El Dorado'' financiar al lumii

Cristina Radu
Internaţional / 15 mai 2017

Ţara noastră ar putea deveni noul ,,El Dorado'' financiar al lumii

România poate să devină un centru important pentru serviciile din pieţele financiare globale. Claudiu Ghebaru, Business Consultant în industria FX, fost Head of Business Development - EMEA & APAC pentru Trade.com a afirmat: "Pe fondul Brexit-ului şi al anticipatelor schimbări de reglementare din Cipru, trebuie să nu ratăm oportunitatea de a reloca în ţara noastră afacerile sutelor de companii din sectorul pieţelor financiare, un busines global evaluat la aproximativ 20 de miliarde de dolari", afirmă Noile reglementări din industrie vor pune o mare presiune pe optimizarea costurilor, potrivit expertului, conform unui comunicat trimis Redacţiei de KeysFin.

Claudiu Ghebaru a relatat: "Vorbim de o piaţă de peste 15-20 de miliarde de dolari.Am inclus nu numai companiile din Cipru sau din Londra, dar ci şi cele din SUA, Australia şi Asia. Companii de peste 2 miliarde de dolari listate pe bursa din New York, companii listate pe London Stock Exchange, cu o capitalizare bursieră între 500-700 de milioane de lire sterline sau companii listate în Polonia, cu o capitalizare de peste 200 milioane de euro, toate încearcă să acceseze o bucăţică din această piaţă financiară la nivel global. Deci miza este una foarte, foarte mare".

Acesta este de părere că "în momentul de faţă, România practic nu prea face parte din piaţa financiară, din piaţa FX. Statisticile arată că, din rândul companiilor reglementate din industrie la cele mai mari două autorităţi de reglementare din Europa, din Cipru şi din Londra, în Cipru sunt reglementate peste 220 de companii, iar în Marea Britanie sunt peste 1000. Dintre acestea, în momentul de faţă în România sunt prezente maxim patru sau cinci, ceea ce reprezintă mai puţin de 1%".

Consultantul de business a menţionat: " În momentul în care companiile văd România doar pe harta, dar nu au acces la informaţiile despre ţara noastră, de la cele privind forţa de muncă, nivelul salarial, potenţialul pieţei, segmentarea acesteia, acestea preferă să ocolească România, cum de altfel s-a întâmplat în multe domenii...Din fericire, în domenii precum auto si IT, în ultimii ani ne-am dezvoltat foarte mult. Companii precum Oracle, IBM, Microsoft au centre uriaşe în România, Dacia şi Ford au fabrici importante, iar în zona Sibiului au apărut foarte mulţi producători de piese, de agregate, de subansamble, pentru BMW, Mercedes, Audi etc. Cred că, în momentil de faţă, există nişte provocări, nişte oportunităţi uriaşe de a face acest lucru şi în România, în segmentul pieţei financiare a derivatelor".

Claudiu Ghebaru susţine că "trebuie făcută, din start, o delimitare clară între investiţiile făcute pe termen lung, cum sunt cele de la Bursa de Valori Bucureşti, pe piaţa spot, şi cele speculative. În sectorul la care mă refer, fiecare client, în funcţie de apetitul de risc pe care îl are, de fondurile pe care le deţine, poate investi şi tranzacţiona în toate marile pieţe financiare ale lumii. Începând de aur şi petrol, continuând cu acţiuni şi monede virtuale-bitcoin-, clienţii pot tranzacţiona practic orice. Pentru ca traderul final să aibă acces la aceste instrumente, trebuie să-şi evalueze capacitatea investiţională, să înţeleagă că există foarte multe posibilităţi de a face ceva cu banii pe care îi au în afară de a-i ţine la bancă. Ideea este că nu este informat. Încercând să dezvoltăm piaţa din România, primul beneficiu va fi pentru români va fi că ei vor avea acces la foarte multe resurse educaţionale".

Acesta consideră că "cel mai mare beneficiu care poate veni din stabilirea unor astfel business-uri în România este dat de faptul că se pot crea multe locuri de muncă bine plătite, într-o industrie foarte dinamică, extrem de competitivă, cu o valoare adăugată foarte mare. Aducând companii care să-şi producă şi să-şi vândă produsele si serviciile din România, vor exista avantaje pe orizontală în economie, pe întreg lanţul economic".

Consultantul de business a declarat: " Autoritatea pentru Supraveghere Financiară face, în prezent, toate demersurile necesare pentru a asigura clienţilor un mediu de tranzacţionare foarte curat, transparent. Legat de implicarea statului, cred că autorităţile nu se pot implica, în prezent, foarte mult, pentru că nu vorbim de companii cu cifre de afaceri foarte mari, de beneficii de sute de milioane de euro".

Domnia sa va promova oportunităţile investiţionale din ţara noastră, în calitate de speaker în cadrul IFX Expo International, una dintre cele mai mari conferinţe din lume privind industria de profil, eveniment care va avea loc între 23 şi 25 mai, în Limassol.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb