AVAS, obligată de instanţă să dea publicităţii contractul de privatizare al Automobile Craiova

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 mai 2010

Societatea Academică din Româ­nia susţine că a câştigat, la Curtea de Apel Bucureşti, două procese, într-unul dintre ele decizia definitivă a judecătorilor obligând AVAS să dea publicităţii contractul de privatizare a societăţii Automobile Craiova, preluată de Ford.

"Suntem bucuroşi să anunţăm că, în urma acţiunilor în justiţie pentru transparentizarea unor contracte publice importante şi sensibile, secretizate fără temei, acţiuni iniţiate cu câteva luni în urmă, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Eximbank şi AVAS. Procesele fuseseră câştigate de noi şi în primă instanţă, dar instituţiile nu au dorit să dea curs deciziei Tribunalului. Cele două contracte pe care le dorim desecretizate sunt: Eximbank - contract de achiziţie servicii de publicitate şi promovare, pe care, cu deosebit profesionalism, instituţia îl ţine confidenţial în baza legii secretului bancar şi AVAS - contract de privatizare cu Ford", se arată într-un comunicat de miercuri al Societăţii Academice din România (SAR).

Potrivit documentului, respingerea recursurilor "înseamnă că informaţiile solicitate trebuie comunicate până pe 10, respectiv 11 mai".

"Refuzul executării hotărârilor irevocabile după aceste date va atrage un nou proces, pentru neexecutare, astea fiind procedurile, şi aplicarea unei amenzi pentru fiecare zi de întârziere şefilor celor două instituţii, domnii Ionuţ Costea şi Aurelian Popa", se mai arată în comunicatul SAR.

Reprezentanţii SAR susţin că, acceptând motivaţia ONG-ului, magis­traţii Curţii de Apel Bucureşti "au consfinţit principiul general că instituţii publice de tipul Eximbank (care nu este o bancă adevărată, ci un departament guvernamental cu o conducere numită 95 la sută de AVAS şi 5 la sută de Ministerul Finanţelor, folosind bani publici pentru a derula anumite operaţiuni de natură bancară) sunt acoperite integral de prevederile Legii 544 din 2001 (privind liberul acces la informaţii de interes public, n.r.)".

"Acest precedent trebuie utilizat de aici înainte de noi toţi împotriva acelor instituţii sau companii publice care se prevalează de statutul lor special de < independenţă bugetară > pentru a refuza accesul la informaţii publice, la fel ca orice minister sau agenţie", scriu reprezentanţii SAR.

Aceştia critică şi faptul că, în faza de recurs a procesului, Eximbank "a decis să nu folosească propriul departament juridic", ci a angajat o casă privată de avocatură, susţinând că motivul pentru care a fost luată această decizie este acela că, în caz de câştig, legea permite casei de avocatură "să deschidă proces civil separat împotriva reclamanţilor şi să solicite cheltuieli de judecată mai mari decât ar fi obţinut din procesul propriu-zis".

După succesul din instanţă, SAR aşteaptă ca cele două instituţii să-i plătească toate cheltuielile de judecată "fără noi tergiversări".

Acţiunea SAR este parte a unui program amplu de "litigaţii strategice", susţinut cu fonduri PHARE şi derulat în parteneriat cu APADOR-CH începând din 2009. Programul este menit să genereze precedente în justiţie pe dosare "mari şi sensibile" de achiziţii sau concesiuni, la care accesul publicului "este limitat în mod abuziv".

Aurelian Popa, AVAS: Doar anumite părţi din contract au fost secretizate

Preşedintele AVAS, Aurelian Popa, a afirmat, citat de Mediafax, că doar anumite părţi din contract au fost secretizate, în urma negocierilor dintre comisia de privatizare şi compania americană, dar că majoritatea prevederilor sunt cunoscute.

Întrebat dacă respectivele părţi clasificate vor fi date publicităţii, în urma hotărârii instanţei, şeful AVAS a răspuns afirmativ.

"Probabil că şi ei (reprezentanţii Ford, n.r) vor fi de acord să fie date publicităţii", a mai spus Popa.

citeste Comisie pentru reanalizarea contractului de privatizare a Automobile Craiova

PRECIZARE EximBank

Banca se va conforma dispoziţiilor cuprinse în hotărârea instanţei

"Referitor la rezultatul litigiului EximBank cu Societatea Academică Română, în urma căruia instanţa a considerat că EximBank ar trebui să facă public un contract de achiziţie de servicii, menţionăm că banca se va conforma dispoziţiilor cuprinse în hotărârea instanţei şi va lua toate măsurile pentru punerea acesteia în aplicare", ne-au declarat reprezentanţii băncii.

Aceştia mai menţionează: "EximBank a demarat, în luna mai 2009, demersurile pentru derularea unui proiect de comunicare externă pentru a informa publicul ţintă despre cele peste 40 de produse şi servicii pe care le oferă.

Firma desemnată câştigătoare în urma procesului de selecţie - aşa cum este uzual în cadrul unor astfel de proiecte - a fost agenţia Real Prompt Solutions, cu care s-a şi încheiat contractul".

Referitor la contract, EximBank menţionează că a vizat preluarea mesajelor EximBank de către 7 televiziuni care au în grila de programe emisiuni cu profil economico - financiar şi pe 10 site-uri financiar - bancare, durata contractului a fost de 3 luni, iar valoarea totală a fost de 289.000 de euro, plata urmând să se facă în tranşe, pe măsura prestării serviciilor.

În urma evaluării impactului acestui proiect, în prima săptămână din luna august, s-au constatat următoarele: creşterea numărului de agenţi economici care au solicitat informaţii despre produsele şi serviciile EximBank; numărul aplicanţilor online pe site-ul extern al băncii a fost de peste 20 de ori mai mare decât în primul trimestru al anului; portofoliul de credite acordate a avut o dinamică de 10%; creşterea cu circa 140% a portofoliului de garanţii emise în această perioadă etc.

"Ţinând cont că scopurile avute în vedere la demararea proiectului au fost atinse mai rapid decât s-a preconizat iniţial, EximBank a considerat oportună suspendarea acestui proiect, urmând ca strategia de comunicare să fie regândită", au mai menţionat reprezentanţii băncii. Aceştia adaugă că, din punct de vedere financiar, costul final total al contractului a fost de aproximativ 110.000 euro.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb