AVAS va ridica sechestrul asupra unor active ale "Termoelectrica"

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 februarie 2009

AVAS va ridica sechestrul asupra unor active ale "Termoelectrica"

Ca urmare a demersurilor făcute de conducerea "Termoelectrica" SA, Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi-a exprimat intenţia de a finanţa, printr-un credit nerambursabil, un studiu de fezabilitate în vederea stabilirii soluţiilor optime de dezvoltare a unor centrale, printre care se numără şi cea de la Doiceşti. Pe baza concluziilor acestui studiu, se va lua o decizie privind continuarea sau sistarea acţiunii de atragere de investitori pentru modernizarea sau dezvoltarea de noi capacităţi de producţie.

Măsura salvează investiţii private de peste 1,5 miliarde de euro

AVAS va ridica sechestrul instituit asupra activelor a două sucursale ale "Termoelectrica" SA, respectiv "Electrocentrale Brăila" şi "Electrocentrale Borzeşti", ne-au declarat reprezentanţii Ministerului Economiei. Această ridicare a sechestrului a fost necesară pentru continuarea procesului de atragere de investiţii, în vederea constituirii de societăţi comerciale de tip Producător Independent de Energie, al căror scop este realizarea de grupuri noi, performante şi care să respecte standardele de mediu ale Uniunii Europene. De la data instituirii sechestrului şi până în prezent, o parte din datoriile comerciale ale "Termoelectrica" SA către AVAS au fost deja plătite, ne-au mai spus oficialii Ministerului Economiei.

"E.ON" şi "Enel" vor trebui să preia, în acest an, conducerea centralei "Termoelectrica" de la Brăila. Cele două companii au câştigat licitaţia pentru construirea unui grup nou pe bază de cărbune, cu o putere de 800 MW. Valoarea investiţiei a fost estimată la circa un miliard de euro. "Electrabel" Belgia a câştigat licitaţia organizată de "Termoelectrica" pentru proiectul unei noi centrale la Borzeşti. Grupul nou de producere va avea o putere instalată de 400 - 500 MW şi reprezintă o investiţie de circa jumătate de miliard de euro.

Un alt parteneriat încheiat de "Termoelectrica" este în cadrul "Electrocentrale Galaţi", unde "CEZ" va construi o centrală pe gaz cu o capacitate de până la 400 MW, investiţie de câteva sute de milioane de euro.

Oficialii Ministerului Economiei susţin că o decizie privind participarea, în calitate de investitor, a consorţiului format din "E.ON Kraftwerke GmbH" şi "Enel" SpA la proiectul de la Brăila se va putea lua după finalizarea şi negocierea studiului de fezabilitate şi a raportului de evaluare. Memorandumul de Înţelegere semnat este valabil până la data de 18 ianuarie 2010. A fost deja elaborat raportul de evaluare şi este în curs de elaborare studiul de fezabilitate, ne-au mai spus sursele citate.

"CEZ", care a fost selectat ca investitor pentru proiectul de la Galaţi va putea lua o decizie de investiţie după finalizarea şi negocierea studiului de fezabilitate şi a raportului de evaluare. Memorandumul de Înţelegere semnat de companie cu "Termoelectrica" este valabil până pe 20 noiembrie 2009. În prezent, "CEZ" şi "Termoelectrica" au negociat termenii de referinţă ai raportului de evaluare, criteriile de selecţie a evaluatorului şi termenii de referinţă ai studiului de fezabilitate. De asemenea, a fost selectat elaboratorul raportului de evaluare şi urmează să fie selectat consultantul care va realiza studiul de fezabilitate.

Proiectul de la Borzeşti este tot în stadiul de elaborare al studiului de fezabilitate şi al raportului de evaluare.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb