• Măsura salvează investiţii private de peste 1,5 miliarde de euro
AVAS va ridica sechestrul instituit asupra activelor a două sucursale ale "Termoelectrica" SA, respectiv "Electrocentrale Brăila" şi "Electrocentrale Borzeşti", ne-au declarat reprezentanţii Ministerului Economiei. Această ridicare a sechestrului a fost necesară pentru continuarea procesului de atragere de investiţii, în vederea constituirii de societăţi comerciale de tip Producător Independent de Energie, al căror scop este realizarea de grupuri noi, performante şi care să respecte standardele de mediu ale Uniunii Europene. De la data instituirii sechestrului şi până în prezent, o parte din datoriile comerciale ale "Termoelectrica" SA către AVAS au fost deja plătite, ne-au mai spus oficialii Ministerului Economiei.
"E.ON" şi "Enel" vor trebui să preia, în acest an, conducerea centralei "Termoelectrica" de la Brăila. Cele două companii au câştigat licitaţia pentru construirea unui grup nou pe bază de cărbune, cu o putere de 800 MW. Valoarea investiţiei a fost estimată la circa un miliard de euro. "Electrabel" Belgia a câştigat licitaţia organizată de "Termoelectrica" pentru proiectul unei noi centrale la Borzeşti. Grupul nou de producere va avea o putere instalată de 400 - 500 MW şi reprezintă o investiţie de circa jumătate de miliard de euro.
Un alt parteneriat încheiat de "Termoelectrica" este în cadrul "Electrocentrale Galaţi", unde "CEZ" va construi o centrală pe gaz cu o capacitate de până la 400 MW, investiţie de câteva sute de milioane de euro.
Oficialii Ministerului Economiei susţin că o decizie privind participarea, în calitate de investitor, a consorţiului format din "E.ON Kraftwerke GmbH" şi "Enel" SpA la proiectul de la Brăila se va putea lua după finalizarea şi negocierea studiului de fezabilitate şi a raportului de evaluare. Memorandumul de Înţelegere semnat este valabil până la data de 18 ianuarie 2010. A fost deja elaborat raportul de evaluare şi este în curs de elaborare studiul de fezabilitate, ne-au mai spus sursele citate.
"CEZ", care a fost selectat ca investitor pentru proiectul de la Galaţi va putea lua o decizie de investiţie după finalizarea şi negocierea studiului de fezabilitate şi a raportului de evaluare. Memorandumul de Înţelegere semnat de companie cu "Termoelectrica" este valabil până pe 20 noiembrie 2009. În prezent, "CEZ" şi "Termoelectrica" au negociat termenii de referinţă ai raportului de evaluare, criteriile de selecţie a evaluatorului şi termenii de referinţă ai studiului de fezabilitate. De asemenea, a fost selectat elaboratorul raportului de evaluare şi urmează să fie selectat consultantul care va realiza studiul de fezabilitate.
Proiectul de la Borzeşti este tot în stadiul de elaborare al studiului de fezabilitate şi al raportului de evaluare.