Avem olimpici la informatică şi deficit de forţă de muncă în IT

O.D.
Ziarul BURSA #Companii #Resurse Umane / 29 noiembrie 2017

Avem olimpici la informatică şi deficit de forţă de muncă în IT

Elevii autohtoni obţin în continuare rezultate de excepţie la olimpiadele internaţionale de informatică, dar în acelaşi timp autorităţile se plâng că există un deficit de forţă de muncă în domeniul IT. Fractura este evidentă şi nu poate fi vorba doar de retribuirea specialiştilor din acest domeniu şi de migraţia lor spre vest ci are legătură şi cu numărul mic de absolvenţi de informatică. Conform datelor avem vârfuri în domeniu dar lipseşte baza.

Vestea bună: echipele de seniori şi juniori ale ţării noastre au obţinut şapte medalii (patru de aur şi trei de bronz) la ediţia din acest an a Turneului Internaţional de Informatică Shumen din Bulgaria. Potrivit Ministerului Educaţiei, medaliile de aur au fost cucerite de lotul de seniori format din Costin-Andrei Oncescu (Colegiul Naţional "Dinicu Golescu" din Câmpulung Muscel), Andrei Popa (Liceul Teoretic "Mihail Kogălniceanu" din Vaslui), Alex Tatomir (Colegiul Naţional "Nicolae Bălcescu" din Brăila) şi Ştefan Constantin-Buliga (Colegiul Naţional de Informatică "Tudor Vianu" din Bucureşti). Cei trei elevi laureaţi cu bronz, componenţi ai lotului de juniori, sunt Daniel-Ştefan Boni (Liceul Internaţional de Informatică din Constanţa), Tudor-Gabriel Mocioi (Colegiul Naţional de Informatică "Tudor Vianu" din Bucureşti) şi Albert-Antoniu Greaca (Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Bucureşti). Din echipă a făcut parte şi Mircea Donciu, elev la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Bucureşti. Olimpicii români au fost însoţiţi şi pregătiţi de profesorii Marius Nicoli (Colegiul Naţional "Fraţii Buzeşti" din Craiova) şi Adrian Panaete (Colegiul Naţional "August Treboniu Laurian" din Botoşani), respectiv de studenţii Lucian Bicsi şi Teodor Stelian Ionescu, ambii de la Universitatea din Bucureşti. Competiţia s-a desfăşurat în localitatea bulgară Shumen şi au participat loturi naţionale şi echipe ale mai multor licee cu profil informatic din Bulgaria, Moldova, Polonia, România, Rusia, Serbia şi Ucraina.

Vestea proastă: ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, ne anunţă că domeniile în care ţara noastră are cel mai mare deficit de forţă de muncă sunt construcţiile, sectorul IT, agricultura şi medicina: "Deficitul cel mai mare de forţă de muncă pe care România îl are la ora actuală este în construcţii, IT, agricultură şi medicină. Scoatem posturi de medic la concurs, din 10 posturi se ocupă unul sau două. În schimb, la zece posturi de infirmiere, avem 100 la concurs. Dacă mâine avem 12.000 de absolvenţi în IT în plus, vom vedea că ei sunt absorbiţi imediat în piaţa forţei de muncă. Cer mediului de afaceri să ia banii europeni pe care îi are România la dispoziţie. Aceşti bani îi dau pentru acte angajaţilor, dar ei pot să mai pună o sută, două, trei sute de lei, astfel încât să nu rămână doar la nivelul salariului minim pe economie, ci să fie mai mare, astfel încât să ne păstrăm forţa de muncă în România şi să nu mai emigreze".

Aceasta poate fi una dintre direcţiile învăţământului autohton, criticat pe diverse paliere că scoate prea mulţi specialişti în domenii care nu au căutare pe piaţa muncii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb