AVEREA STATULUI, PE PIAŢA DE CAPITAL Guvernul dezgroapă proiectul Fondului Român de Investiţii

D.P.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 martie 2010

Guvernul dezgroapă proiectul Fondului Român de Investiţii
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Programul anticriză refăcut al Guvernului Boc va relua proiectul construcţiei unui fond suveran de investiţii, prezentat de ziarul BURSA încă de acum şase luni

    Noi măsuri anticriză vor fi incluse de Guvern într-un program menit să relanseze activitatea economică, în special pentru crearea de noi locuri de muncă.

    Unul din punctele importante ale noului program este constituirea unui fond de investiţii în care să fie incluse toate participaţiile minoritare ale statului, aflate acum în portofoliul ministerelor. Proiectul constituirii unui astfel de "fond suveran" nu este nou, el fiind iniţiat de Mircea Ursache, fostul şef al AVAS, care l-a depus la Guvern în data de 4 septembrie 2009, însă, până în octombrie, când a fost schimbat din funcţie, nu a mai primit un răspuns de la colegii săi din Guvern, care trebuiau sa avizeze proiectul, pentru ca apoi să fie aprobat de Guvern şi, ulterior, să fie trimis Parlamentului spre aprobare.

    Criza politică declanşată în octombrie a blocat proiectul, însă, ieri, în şedinţa de Guvern, el a fost reinclus în programul de măsuri anticriză al Guvernului Boc, dar se pare într-o altă formă.

    În prima sa variantă (pe care o prezentăm pe site-ul www. bursa.ro), fondul a fost proiectat astfel încât Guvernul să vină cu toate participaţiile pe care le mai are în diverse companii, CEC - ul să vină, la început, cu banii de funcţionare, iar BNR să aloce bani din rezerva valutară pentru capitalul fondului.

    În final, fondul ar fi putut strânge câteva miliarde de euro. O valoare exactă va putea fi prezentată doar după ce vor fi evaluate toate participaţiile care vor intra în portofoliul noului fond.

    Avantajul unui astfel de fond ar fi că, spre deosebire de ministere, el poate intra şi ieşi uşor din orice afacere, iar decizia politică s-ar diminua semnificativ.

    Adică ar fi mult mai flexibil şi mai rapid în a-şi valorifica oportunităţile, faţă de mecanismul greoi al agenţiilor guvernamentale sau al ministerelor.

    În Europa, dezvoltarea rapidă a industriei fondurilor suverane din ultimul deceniu (deşi ele există de prin anii" 50) a creat numeroase dezbateri cu privire la avantajele şi dezavantajele unor astfel de fonduri.

    Comisia Europeană a comunicat, anul trecut, o abordare europeană comună în domeniul fondurilor suverane de investiţii.

    Tot în varianta iniţială, fondul suveran ar fi urmat să includă toate participaţiile statului, nu doar pe cele minoritare. Este posibil ca, acum, Guvernul să includă într-un singur proiect ambele variante dis-cutate anul trecut: atât crearea unui nou SIF, cât şi varianta unui fond suveran.

    Mircea Ursache, iniţiatorul proiectului, declara, anul trecut, pentru ziarul "Bursa" că, prin acest fond, ar fi prima oară când tot ce deţine statul s-ar vinde doar pe piaţa de capital, transparent.

    Premierul Emil Boc a confirmat, ieri, că Guvernul lucrează la un proiect în vederea constituirii unui fond de investiţii care să poată pune la dispoziţie resurse financiare pentru proiectele majore ale României, fond de investiţii care are mai multe surse, printre care şi acţiunile minoritare pe care statul le are la diverse societăţi şi companii.

    Solicitat în continuare să confirme dacă programul guvernamental va include şi facilităţi pentru tinerii care intenţionează să înfiinţeze o microîntreprindere, premierul a răspuns afirmativ: "Am cerut ministrului Economiei ca prevederea din programul de guvernare cu privire la facilităţile care se acordă tinerilor care înfiinţează firme să fie adoptată cât mai curând cu putinţă şi sperăm ca în şedinţa viitoare de Guvern să o putem adopta. În rest, sunt celelalte măsuri care deja se cunosc, sunt în derulare şi asupra cărora am făcut referire şi voi face referire în continuare. Una dintre ele este şi aceasta legată de constituirea unui fond de investiţii pentru susţinerea proiectelor majore de investiţii din România".

    Opinia Cititorului ( 1 )

    1. O umila parere (chiar daca a unei persoane in cunostinta de cauza) este de a se transpune URGENT in practica proiectul fondului. Nu stiu daca ati facut bine (ma refer la BURSA) ca ati dezvaluit pe unul dintre promotorii acestui concept, existand acum riscul de crestere a opozitiei la aplicare din partea unora dintre factorii de decizie. Oricum, avand in vedere zvonistica privind iminenta restructurare a Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului si pornind de la un adevar mai vechi, valabil cam la toti care ne-au condus, cum ca nu stie stanga ce face dreapta, vreau sa supun atentiei amanarea acestei ultime decizii, in sensul amanarii ei pana la clarificarea legata de constituirea fondului. Solicitarea mea se bazeaza pe faptul ca un mare numar dintre participatiile statului sunt gestionate in prezent de catre AVAS. Ar fi absurd, cred, sa restructurezi azi AVAS-ul, luand in considerare mentinerea activitatii actuale, iar peste doua saptamani sa se dispuna preluarea la preconizatul fond a unei mari parti din portofoliul actualei institutii.

    Comanda carte
    danescu.ro
    boromir.ro
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    domeniileostrov.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    18 Dec. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9755
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
    Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    petreceriperfecte.ro
    novaplus.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb