Avertisment - căldura va veni în valuri tot mai mari şi mai dese

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea #Mediu / 19 mai 2023

Avertisment - căldura va veni în valuri tot mai mari şi mai dese

Încălzirea globală, în ciuda celor care o contestă, este o realitate care nu mai poate fi ignorată. Pe lângă încercările de a încetini evoluţia fenomenului, oamenii sunt invitaţi şi să încerce să se adapteze la noua realitate. Perioada 2023-2027 va fi aproape sigur cea mai caldă înregistrată vreodată pe Terra, sub efectul combinat al emisiilor de gaze cu efect de seră şi al fenomenului meteorologic El Nino, care provoacă o creştere a temperaturilor, a avertizat ONU. În plus, se aşteaptă ca temperaturile globale să depăşească în curând obiectivul ambiţios al Acordului de la Paris, avertizează Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM). "Există o probabilitate de 98% ca cel puţin unul dintre următorii cinci ani, şi perioada de cinci ani în ansamblu, să fie cea mai caldă înregistrată vreodată", a subliniat OMM. Agenţia ONU a estimat totodată la 66% probabilitatea ca temperatura medie anuală la nivel global să depăşească cu 1,5 grade Celsius nivelurile preindustriale pentru cel puţin unul din următorii cinci ani. Acordul de la Paris din 2015 are drept scop menţinerea creşterii temperaturii medii globale sub 2 grade Celsius faţă de nivelurile preindustriale. Datele publicate săptămâna aceasta "nu înseamnă că vom depăşi în mod permanent pragul de 1,5 grade Celsius al Acordului de la Paris, care se referă la o încălzire pe termen lung, pe mai mulţi ani", a subliniat secretarul general al OMM, Petteri Taalas. "Cu toate acestea, OMM trage un semnal de alarmă anunţând că pragul de 1,5 grade Celsius va fi depăşit temporar şi asta se va întâmpla din ce în ce mai frecvent", a subliniat el. "Un episod El Nino ar trebui să se dezvolte în lunile următoare. Combinat cu schimbările climatice provocate de om, el va creşte temperaturile globale la niveluri fără precedent", a mai spus Petteri Taalas.

Pe de altă parte, există o regiune care deja se confruntă cu mari probleme: Asia. Schimbările climatice au generat valuri de căldură extremă, precum cele care au afectat Bangladesh, India, Laos şi Thailanda în aprilie, cu o probabilitate de cel puţin 30 de ori mai mare, conform unei analize ştiinţifice internaţionale. Studiul, realizat de douăzeci şi doi de climatologi internaţionali din cadrul iniţiativei World Weather Attribution (WWA), se bazează pe media temperaturilor maxime şi a indicelui maxim de căldură timp de patru zile consecutive din luna aprilie în două regiuni, una care acoperă sudul şi estul Indiei şi Bangladesh, şi cealaltă care include Thailanda şi Laos. "Cercetătorii au constatat că, pe fondul schimbărilor climatice, astfel de valuri de căldură umede au fost cu cel puţin 30 de ori mai probabile, cu temperaturi cu cel puţin 2 grade Celsius mai ridicate decât în lipsa schimbărilor climatice", a indicat WWA într-un comunicat. La 18 aprilie, anumite regiuni ale Indiei au înregistrat temperaturi de peste 44 de grade Celsius, care au ucis cel puţin 11 persoane în apropiere de Bombay. Aceasta a fost cea mai fierbinte zi din ultimele şase decenii în Dhaka, capitala Bangladeshului. La 15 aprilie, Thailanda a înregistrat recordul său de căldură din toate timpurile, de 45,4 grade Celsius, în oraşul Tak, unde au fost raportate două decese, în timp ce provincia Sainyabuli din Laos a stabilit un record naţional de 42,9 grade Celsius. "Până la încetarea emisiilor globale de gaze cu efect de seră, temperaturile globale vor continua să crească, iar astfel de evenimente vor deveni mai frecvente şi mai severe", a avertizat WWA. Potrivit WWA, valul recent de căldură umedă din Laos şi Thailanda ar fi fost practic imposibil fără influenţa schimbărilor climatice, cu toate că încă este un eveniment foarte neobişnuit, care are loc doar o dată la aproximativ 200 de ani. Însă, în condiţiile unei creşteri a temperaturilor cu 2 grade Celsius care va avea loc în decurs de treizeci de ani, dacă emisiile nu sunt stopate, astfel de episoade ar putea să apară la fiecare circa douăzeci de ani, a subliniat WWA. În Bangladesh şi India, astfel de episoade, care aveau loc mai puţin de o dată la un secol, sunt acum aşteptate, în medie, o dată la cinci ani. Fără reducerea emisiilor, acestea vor avea loc cel puţin o dată la doi ani.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. sa vina caldurile naibii odata !

    ca mi s-a luat de frigurile astea!  

    inghet in Mai in propria casa!

    fir-ar al naibii de mincinosi cu incalzirea globala , sa vina caldura aia odata!  

    1. v-ati dat singuri seama ca ecologistii cu incalzirea globala mint de sting, nu ?

      de fapt intre timp ati observat cu "incalzirea asta globala" ca de 2-3 ani perioada de zapada pe transfagarasan devine din ce in ce mai lunga? ati vazut?  

      mint astia cu ecologia de sting!  

      ca sa vina guvernele si sa bage taxe ecologice.  

      e despre bani totul si totul se reduce la bani!  

      ne ard astia pe toate minciunile ecologiste 

      Sapt viitoare 31 de grade. Pregatiti sandalele.

      sa te-auda Dumnezeu, ma!

    Zăpada este de 6 metrii acum cu încălzirea asta.Ce ne-am face daca s-ar raci.

    1. Ma gandesc ca e o ironie dar nici asta iarna nu a fiost zapada deloc. Temperaturi destul de mari pt iarna asta. Si aveti rabdare ca vine vara. De sapt viitoare deja. Incalzirea globala e din pacate o realitate, mai greu de conceput pt cei ce stau numai in birou si/sau bloc.

      Fermierii ,taranii vad asta cel mai bine, fiind conectati cu natura. Voi nici n-ati observat pun pariu ca asta iarna nu a nins, sau ca in majoritatea zilelor de iarna au fost temperaturi pozitive ziua. De asemenea n-ati observat seceta de anul trecut, sau faptul ca si acum in luna mai! in sudul europei e seceta. Doar fermierii se lovesc de problemele astea. Cand li se usuca culturile si le mor animalele din lipsa de iarba si de apa. Restul dati drumu' la AC in masina si acasa si ziceti ca nu e d-le nici o incalzire. Si mai iei o bere rece din frigider. 

      incalzirea globala E O MINCIUNA MA!

      minciuna cat casa!  

      dar taxe ecologiste peste tot!  

      Esti de la Aur?

      Esti de la Aur?

      taxele sunt pentru gov-plata credite ce au periodic diferite denumiri dar indeplinesc mereu acelasi rol: de plata credite gov!

      incalizirea globala nu este o minciuna; si da simultan alte teritorii vor zimtii variatii de racire. - din aceasta cauza unii vor simtii ca au mai mute inundatii cand de fel trebuiau sa aibe uscaciune. 

      Incalzirea globala este cauzata de ciclul lung solar; comportamentul omului are prea putin efect in raport cu puterea solara. 

      Daca adunam toata energia produsa de oameni pe glob nu se poate apropia nici la o secunda din ceasum energiei /radiatiei soalare. 

      Omul este totusi de vina cu degradarea ecosistemului; asa cum si pe vremuri dinozaurii erau de vina cu cantitatea de resurse consumate si emanarea de metan /caz de sera /co2... 

      A mai fost dupa doinozauri mai multe cicluri de incalzire si racire globala, in unele dintre ele a prins si cv specie umana.... nici aia nu au fost de vina pentru incalzirea globala - dar mai mult ca sigur si eu adunau deseuri si consumau resurse. Nu atat de multe ca astazi la scara industriala. 

      Am impresia ca in fata unele natii vor trebuie sa reduca fortat anumite sectoare ca procent din pib in timp ce alte natii (relativ ieftine) vor exploda efectiv ca procent din pib. 

      Deci nu vad unde bat economistii cu reducerea etc... eu vad doar mutari de capital in alte piete ieftine in timp ce pietele scumpe sunt la relantiu tinute. 

      S c cret 

    terminati va rog cu "incalzirea globala".

    am vazut si eu diagramele istorice glaciare ale pamantului... seamana izbitor pe grafic cu diagramele ciclurilor lungi de tatorii. 

    Adica din minim urca in trepte pana spre maxim si deodata cade in crash iar la minimele istorice. 

    Pamantul se afla acum pe la mijlocul diagramei de ascensiune; mai are milenii bune pana ajunge iar pe maxim si urmat de crash; deci da pamantul se va incalzii si simultan alte zone ale lui se vor racii sau vor cunoaste diferente din ce in ce mai mari de temperaturi de la rece la cal de la uscat la umed. 

    din ce am vazut rapoartele in timp real si diagramele istorice; temperatura de acum isi urmeaza cursul corect al evenimentelor. 

    Dragi economisit ce isi dau cu parerea de "meteo" ca sa speculeze cv banuti in anumite directii; da este necesar de schimbare consum actual; e benefic pentru economie si pentru oameni - aparitia de noi capacitati; dar asta nu va duce in timp la scaderea temperaturii pe glob din cauza politicilor de decarbonizare si etc aberatii bio hibrid .... diagrama in timp real arata: Temperatura pe pamant isi urmeaza cursul natural al evenimentelor se afla in trepte de urcare - si asta nu se poate stopa! 

    Asa cum nici milioanele de ani din urma nu a stopat;; nici sutele de mii de ani din urma; nici zecile de mii de ani din urma... nu a stopat ciclul de inghetare si dezghetare a globului. 

    Iar ca ciclul scurt de zece ani: ne aflam in alta ascensiune cu pete solare: deci furtuni/ploi/inundatii in unele zone. Cand a fost minim in 2017- 2018-2019-202 totul bine si frumos..  

    Clima la ciclul scurt variaza in : (Umed / Uscat) + Rece; (Umed /Uscat) + Cald; Uscat Rece; Umed Rece; Umed Cale; Uscat Cald...  

    Iar la ciclul de zecii de mii de ani: predomina in varf Uscad Cald; spre varf Umed Cald; in Cash Umed Rece; In Revenire Uscat Rece...  

    Si anotimpurile sunt la ani diferiti in stari diferite: tomna umed rece; uscat rece, cald usca; umed cald; iernile la fel... sunt diferite... plus ca avem si variatii diferite: 

    Poti sa ai toamna umed rece si iarna uscat rece; sau toamna umed rece si iarna umed recei; primavara uscat cald si vara uscat cald; diferite combinatii.... asta este minunatia naturii...  

    Cum a fost pentru Zona Bucurest Primavara Asta: umed rece... acum cv an am prins primavara uscat rece si vara uscat cald. 

    s c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb