AVERTISMENT: Coreea de Nord nu va putea asigura securitatea ambasadelor, în caz de conflict

Internaţional / 6 aprilie 2013

Coreea de Nord nu va putea asigura securitatea ambasadelor, în caz de conflict

Update 13:30

Ministerul german de Externe a declarat astăzi că "în acest stadiu" ambasada sa poate să lucreze în Coreea de Nord, precizând totodată că securitatea acesteia este evaluată în permanenţă, arată AFP.

"Securitatea ambasadei germane şi expunerea acesteia la pericol sunt evaluate în permanenţă (...). Ministrul de Externe Guido Westerwelle este informat în mod continuu în acest sens. În acest stadiu, ambasada poate lucra" în Coreea de Nord, a anunţat ministerul german într-un comunicat.

----

Update 11:31

Armata americană este pe punctul de a mobiliza un avion fără pilot de spionaj la una dintre bazele sale din Japonia, cu scopul de consolida supravegherea Coreei de Nord, suspectată de pregătirea unui tir de rachetă, conform presei internaţionale.

----

Update 10:45

Statele Unite nu ar fi surprinse dacă regimul de la Phenian ar lansa o rachetă, declară purtătorul de cuvânt al Casei Albe, transmite AFP.

Pentagonul a transmis Coreei de Nord că "orice acţiune provocatoare suplimentară va fi regretabilă", după decizia Phenianului de poziţionare a unor rachete cu rază medie de acţiune la frontiera estică a ţării.

---

Coreea de Nord a informat, ieri, ambasadele străine din ţară că nu va putea să asigure, începând cu 10 aprilie, securitatea acestor unităţi, în caz de conflict, potrivit Ministerului britanic de Externe, care i-a reamintit Phenianului obligaţia de a proteja misiunile diplomatice.

"Guvernul nord-coreean spune că, începând cu 10 aprilie, va fi incapabil să garanteze securitatea ambasadelor şi organizaţiilor internaţionale din ţară în eventualitatea unui conflict", a declarat un purtător de cuvânt a Ministerului britanic de Externe, citat de presa străină.

La rândul său, Ministerul bulgar de Externe a informat că Phenianul a convocat toate ambasadele străine, spunându-le că este pregătit să le asiste dacă vor să-şi evacueze misiunile.

Şefii misiunilor diplomatice ale ţărilor din Uniunea Europeană prezente în Coreea de Nord se vor reuni astăzi, la Phenian, ca să decidă o eventuală acţiune de retragere a personalului diplomatic, conform Ministerului bulgar de Externe.

Şi ambasadorul Cehiei la Phenian, Dusan Strauch, a afirmat că statul nord-coreean i-a recomandat ieri ambasadei cehe să-şi evacueze personalul diplomatic, dată fiind agravarea situaţiei din peninsulă.

Germania, Suedia, Marea Britanie, Polonia, România şi Bulgaria se numără printre ţările cu misiuni diplomatice în Coreea de Nord.

Ministerul Afacerilor Externe din ţara noastră a informat, ieri: "Ministerul Afacerilor Externe al RPD Coreene a convocat, la 5 aprilie 2013, reprezentanţii misiunilor diplomatice acreditate la Phenian. Cu această ocazie, le-a fost comunicată recomandarea de a avea în vedere posibilitatea evacuării personalului ambasadelor, pe fondul creşterii tensiunilor din zonă".

MAE al României a precizat că analizează opţiunile valabile în astfel de situaţii, în vederea asigurării deplinei securităţi a cetăţenilor de la Ambasada României la Phenian.

Coreea de Nord a transportat o a doua rachetă cu rază medie de acţiune pe coasta sa de est şi a instalat-o pe un lansator mobil de rachete, potrivit agenţiei coreene de presă Yonhap.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb