AVERTISMENT DE LA TEHERAN Iranul şi-ar putea opri exporturile de petrol

A.V.
Ziarul BURSA #Materii Prime / 24 octombrie 2012

Iranul şi-ar putea opri exporturile de petrol

Iranul a avertizat, ieri, că şi-ar putea opri exporturile de petrol dacă presiunile generate de sancţiunile impuse de guvernele occidentale se vor intensifica.

Ministrul iranian al petrolului, Rostam Qasemi, a declarat ieri, la Dubai: "Dacă sancţiunile vor continua să se intensifice, vom opri exporturile de petrol către întreaga lume. Lipsa petrolului iranian pe piaţă va avea un efect dramatic asupra preţurilor. Am pus la punct un plan în baza căruia putem func-ţiona şi fără venituri din petrol. Până acum nu am înregistrat probleme serioase, însă dacă sancţiunile vor fi reînnoite, vom pune în aplicare «Planul B»".

Amintim că, anul acesta, ţările occidentale au impus un embargou petrolier împotriva Iranului, din cauza programului nuclear al Teheranului, destinat să producă o bombă atomică. Iranul susţine, însă, că programul nuclear este paşnic.

La mijlocul acestei luni, Uniunea Europeană a decis să-şi înăsprească sancţiunile împotriva Iranului, în special pentru tranzacţiile financiare şi sectoarele telecomunicaţiilor şi energiei, pe fondul impasului în care au intrat negocierile cu privire la programul nuclear.

În trecut, autorităţile de la Teheran au ameninţat că ar putea închide strâmtoarea Ormuz, locul pe unde trece cea mai mare parte a exporturilor de petrol din Orientul Mijlociu.

Rostam Qasemi susţine că Iranul produce în continuare patru milioane de barili de ţiţei pe zi (bpd), dezminţind astfel informaţiile potrivit cărora producţia de profil a acestei ţări a scăzut la 2,7 milioane bpd. Potrivit celor mai recente estimări ale Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), producţia de petrol a Iranului a scăzut la 2,72 milioane bpd în luna septembrie, însă cifrele oficiale transmise OPEC de către autorităţile de la Teheran arată o producţie de 3,75 milioane bpd în august.

Pe de altă parte, Qasemi a dezminţit informaţiile recente conform cărora exporturile de petrol ale Iranului au scăzut la aproximativ 860.000 de barili pe zi în luna septembrie (conform Agenţiei Internaţionale a Energiei), de la 2,2 milioane barili/zi la sfârşitul lui 2011.

"În prezent, producţia noastră este de 4 milioane de barili/zi", a subliniat Qasemi, refuzând să dea cifre în privinţa exporturilor de ţiţei iranian. Oficialul de la Teheran a mai spus că, în pofida tentativelor ţărilor occidentale de a împiedica vânzările de petrol, Iranul produce la capacitate maximă, iar exporturile au fost stabile în cursul ultimelor luni.

În 2011, Iranul a exportat aproximativ 450.000 de barili de petrol pe zi către Uniunea Europeană.

Autorităţile de la Teheran susţin că au un plan de rezervă pentru a supravieţui şi fără veniturile din exporturile de ţiţei.

Preţul petrolului brut a scăzut ieri, pe pieţele externe, investitorii fiind îngrijoraţi în privinţa evoluţiei economiei mondiale. Cotaţia ţiţeiului West Texas Intermediate cu livrare în decembrie a coborât cu 1,78 dolari (2%) la ora 09.54, la New York Mercantile Exchange, ajungând la 86,87 dolari. La ICE Futures Europe din Londra, preţul petrolului Brent cu livrare în decembrie a scăzut cu 1,22 dolari (1,1%), la 108,22 dolari barilul.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. haha cred ca glumesc . mai nu se mai consuma decat 6%de la ei pot sa opreasca astazi

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb