AVIONUL DOBORÂT ÎN ESTUL UCRAINEI Putin şi Merkel vor ca investigaţiile să fie efectuate de Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile

Alexandru Costea
Internaţional #Aeronautică / 20 iulie 2014

Putin şi Merkel vor ca investigaţiile să fie efectuate de Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile

OSCE are probleme în a accesa zona

Hollande, Merkel şi Cameron îi cer lui Putin să obţină un acces "liber şi total" la locul accidentului

Actualizare 16:30 Cadavrele au fost luate de separatiştii proruşi de la locul prăbuşirii avionului

Trupurile neînsufleţite ale victimelor din avionul malaezian au fost luate a de la locul prăbuşirii, în estul Ucrainei, de către separatiştii proruşi care au pus condiţii inacceptabile Kievului pentru a permite accesul experţilor internaţionali, relatează AFP, citat de Agerpres.

Niciun cadavru nu mai era vizibil în această dimineaţă la locul prăbuşirii avionului, iar combatanţii rebeli care îl păzeau, împiedicând accesul inspectorilor internaţionali, păr să-l fi părăsit, notează AFP, precizând că la faţa locului domnea o mare confuzie.

Un purtător de cuvânt militar din partea ucraineană a afirmat că autorităţile de la Kiev ştiu doar unde se află 38 de cadavre, care au fost transportate la un spital regional, dar că acestea nu ştiu unde se află celelalte trupuri neînsufleţite.

OSCE a anunţat că observatorii săi au fost informaţi că 169 de cadavre au fost ridicate de la locul prăbuşirii avionului malaezian, fiind plasate în vagoane frigorifice în aşteptarea experţilor internaţionali. Anterior, oficiali din misiunea OSCE au spus că observatorii au putut vedea saci cu cadavre în vagoanele frigorifice, dar nu au putut să le numere.

Un oficial de rang înalt din autoproclamata Republică Doneţk, Serghei Kavtaradze, a afirmat că toate cele 196 de cadavre găsite au fost încărcate în vagoane la Torez, urmând să fie transportate într-un oraş din estul regiunii Doneţk.

"Vor sta acolo până când vom stabili ce să facem cu ei. Îi aşteptăm pe experţi", a spus el, precizând că nu înţelege de ce aceştia nu sosesc.

"Îi aşteptăm pe experţi de trei zile. Încă din prima zi după această catastrofă, am spus că experţii sunt bineveniţi. Experţi ucraineni, ruşi, internaţionali... Am spus mereu că le vom oferi garanţia maximă a siguranţei lor", a mai spus Serghei Kavtaradze, citat de Reuters.

Hollande, Merkel şi Cameron îi cer lui Putin să obţină un acces "liber şi total" la locul accidentului

Preşedintele rus Vladimir Putin trebuie să "obţină" din partea separatiştilor proruşi din estul Ucrainei un acces "liber şi total" pentru zona în care s-a prăbuşit zborul MH17, au "solicitat" astăzi preşedintele francez Francois Hollande, cancelarul german Angela Merkel şi premierul britanic David Cameron, relatează France Presse, citat de Agerpres.

"Cei trei au convenit să îi ceară astăzi preşedintelui Putin să obţină din partea separatiştilor ucraineni un acces liber şi total pentru echipele de intervenţie şi anchetatori la zona catastrofei zborului MH17 pentru ca aceştia să îşi poată îndeplini misiunile", a precizat preşedinţia franceză într-un comunicat, în urma unor conversaţii telefonice între şeful statului francez şi conducătorii britanic şi german.

"Dacă Rusia nu va lua imediat măsurile necesare, consecinţele din partea Uniunii Europene se vor vedea cu ocazia Consiliului Afacerilor Externe ce se va desfăşura marţi", au avertizat ei.

"Rusia trebuie să înţeleagă că soluţionarea crizei ucrainene este mai mult ca niciodată un imperativ după această tragedie care a indignat întreaga lume", a încheiat comunicatul menţionat.

----------

Actualizare 12:00 Ministerul pentru situaţii de rugenţă din Doneţk anunţă că s-au găsit 196 de cadavre

Departamentul local al Ministerului pentru situaţii de urgenţă din Doneţk a anunţat, astăzi, că s-au găsit 196 de cadavre la locul prăbuşirii avionului malaezian, relatează Reuters şi DPA, citate de Agerpres.

"Până la ora şapte a zilei de 20 iulie, în regiunea Şahtarski, unde s-a prăbuşit avionul Boeing 777, au fost găsite 196 de cadavre", potrivit unui comunicat, care menţionează că în căutări sunt implicaţi şi scafandri, întrucât în zonă se află şi un rezervor.

Lucrătorii feroviari citaţi de Reuters susţin că o parte din cadavrele de la locul prăbuşirii avionului malaezian în estul Ucrainei au fost încărcate duminică în vagoane frigorifice într-o staţie feroviară din oraşul Torez.

Vagoanele ar urma să fie trimise în direcţia Ilovaisk, un oraş situat spre est în apropierea graniţei cu Rusia.

-------

Actualizare 10:45 Separatiştii vor garanta securitatea experţilor internaţionali dacă Kievul acceptă un armistiţiu

Separatiştii proruşi vor garanta securitatea inspectorilor internaţionali la locul prăbuşirii avionului malaezian aflat sub controlul lor în estul Ucrainei dacă Kievul acceptă un armistiţiu, a declarat, astăzi, unul dintre liderii lor, informează AFP.

"Vom garanta securitatea experţilor internaţionali la locul prăbuşirii dacă Kievul încheie un acord de încetare a focului", a declarat Andrei Porghin, aşa-numitul vicepremier al republicii separatiste autoproclamate Doneţk (DNR).

"Invităm Kievul să încheie un astfel de acord cu DNR cel puţin pe durata anchetei de la locul prăbuşirii", a subliniat el.

--------

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele rus Vladimir Putin au solicitat, ieri, în cursul unei convorbiri telefonice, ca investigarea cauzelor prăbuşirii avionului malaezian Boeing 777 în zona de conflict din estul Ucrainei să fie efectuată de Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile (ICAO), transmit AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

"Cei doi lideri au căzut de acord ca o comisie internaţională independentă, condusă de ICAO, să aibă acces rapid la locul accidentului avionului companiei Malaysia Airlines în estul Ucrainei, pentru a elucida circumstanţele prăbuşirii şi pentru a recupera corpurile victimelor", precizează guvernul german într-un comunicat. În text se mai menţionează că Angela Merkel i-a solicitat preşedintelui rus să-şi exercite influenţa pe care o are pe lângă separatiştii rusofoni din Ucraina pentru a se reuşi organizarea cât mai rapidă a unei noi runde de tratative în cadrul Grupului de Contact (alcătuit din reprezentanţi ai Ucrainei, Rusiei, OSCE şi ai separatiştilor), cu obiectivul încheierii unui acord privind încetarea focului.

Şi Kremlinul a emis un comunicat în care afirmă că "cei doi lideri au insistat asupra importanţei unei anchete obiective şi riguroase", iar "cancelarul german consideră pozitiv faptul că Rusia este pregătită să trimită reprezentanţi pentru a lua parte la investigaţie".

Kievul anunţă un acord cu separatiştii pentru o "zonă de securitate" la locul prăbuşirii

Membrii "grupului de contact" format din Ucraina, Rusia şi OSCE au ajuns la un acord cu separatiştii proruşi în ce priveşte crearea unei "zone de securitate" în jurul locului unde s-a prăbuşit, joi, avionul malaezian cu aproape 300 de oameni la bord, a anunţat, ieri, şeful serviciilor de securitate ucrainene pe postul public de televiziune, transmite Agerpres. Potrivit lui Valentin Nalivaicenko, discuţiile cu separatiştii au condus la un acord privind crearea unei zone de securitate de 20 km "pentru ca Ucraina să-şi poată îndeplini obiectivul esenţial: identificarea cadavrelor şi predarea acestora către familii", notează AFP.

Ministrul ucrainean al apărării i-a declarat preşedintelui Petro Poroşenko, vineri, că trupele ucrainene au luat sub control partea de sud-est a oraşului Lugansk din estul ţării, potrivit unui comunicat de pe site-ul preşedinţiei de la Kiev, informează Reuters.

"Ministrul apărării, Valeri Heletei, i-a declarat preşedintelui Petro Poroşenko că forţele armate ucrainene au luat sub control partea de sud-est a Luganskului", afirmă comunicatul, adăugând că trupele au înconjurat de asemenea aeroportul.

Au fost găsite 186 de cadavre

Echipele Ministerului ucrainean pentru situaţii de urgenţă au explorat o suprafaţă de 18 kmp din totalul de 25 kmp ai locului unde s-a prăbuşit joi avionul malaezian de pasageri şi au găsit 186 de cadavre, a anunţat ieri purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru securitate şi apărare naţională de la Kiev, Andrei Lîsenko, transmite Reuters, citat de Agerpres.

"La ora 07:00 a zilei de 19 iulie, fuseseră găsite 186 de cadavre. Suprafaţa care trebuie examinată are 25 kilometri pătraţi. Optsprezece kilometri pătraţi au fost deja verificaţi", a declarat Lîsenko într-o conferinţă de presă. Acesta a adăugat că "luptătorii le-au permis accesul lucrătorilor Ministerului de urgenţă, dar nu îi lasă să ia nimic din zonă. Luptătorii iau tot ce s-a găsit". Responsabilul ucrainean a mai menţionat că până în prezent cutiile negre ale avionului prăbuşit nu au fost predate Kievului şi nu are informaţii în legătură cu acestea.

El a reiterat totodată poziţia Kievului în sensul că se poate ajunge la un acord de încetare a focului cu rebelii în cazul în care aceştia renunţă la arme, predau controlul frontierei şi permit accesul observatorilor internaţionali pentru a evalua situaţia.

OSCE are probleme în a accesa zona

O echipă de aproape 30 de supervizori din partea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) se confruntau cu probleme, ieri, în a accesa zona în care s-a prăbuşit avionul companiei maleziene, transmite AFP.

Mai mulţi investigatori au sosit peste noapte din Olanda, stat care a pierdut 192 de cetăţeni din totalul celor peste 300 de victime. Malaezia acuză că, în contextul în care a fost cerut accesul nerestricţionat la situl rămăşiţelor avionului, rebelii încearcă să distrugă dovezile accidentului, având "sprijin rusesc". Rebelii, împinşi de sprijinul diplomatic puternic din partea Kremlinului, rămân în controlul zonei şi au arătat puţine semne că ar fi pregătiţi să coopereze cu o investigaţie care i-ar putea învinui pentru atacul asupra aeronavei.

Câmpul din zona prăbuşirii este acoperit de cadavre dezmembrate şi bunuri personale ce aparţineau celor 298 de pasageri decedaţi.

Dificultăţile de identificare a pasagerului cu cetăţenie canadiană şi română au fost cauzate de nume

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a declarat ieri că dificultăţile de identificare a pasagerului cu dublă cetăţenie, canadiană şi română, din avionul care s-a prăbuşit în Ucraina, au fost generate de faptul că prenumele său era înregistrat greşit în lista companiei aeriene, respectiv "Andre" şi nu Andrei.

"Pe măsură ce olandezii au primit o serie de informaţii, ne-au pus gradual la dispoziţie o serie de elemente. Multă vreme şi nici acum complet, nu au fost transmise decât o listă cu nume şi prenume şi atât. Nu paşaport, nu număr de paşaport, nu alte date de identitate, nimic. Ceea ce a creat în mod evident o dificultate în a identifica cetăţenia sau cetăţeniile pasagerilor", a explicat ministrul. El a adăugat că toate aceste date depind de informaţiile transmise de autorităţile din Malaezia, în primul rând de compania aeriană malaeziană, dar şi de celula de criză din cadrul MAE olandez, la Haga.

"Companiile aeriene nu transmit listele cu identitatea pasagerilor. Ceea ce noi am primit a fost o evidenţă pe naţionalităţi, pe cetăţenii, cu numărul de pasageri aparţinând unei cetăţenii sau alta, deci nu date cu caracter personal", a menţionat Corlăţean. Acesta a mai precizat că, după consultarea prim-ministrului, a decis reactivarea Celulei de criză a MAE, la data 17 iulie, cu două obiective importante, respectiv situaţia din Ucraina şi evoluţiile din Gaza.

"Prioritatea specifică a Celulei de criză din MAE a reprezentat-o accesul la informaţii cât mai complete şi cât mai rapid posibile pentru a clarifica situaţia existenţei sau inexistenţei a pasagerilor români în avionul care s-a prăbuşit în Ucraina", a spus ministrul.

O analiză preliminară clasificată a serviciilor de informaţii SUA a concluzionat că racheta care a doborât Zborul 17 al companiei malaeziene ar fi fost lansată, cel mai probabil, de separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei, potrivit unui oficial din Apărarea SUA care are acces direct la cele mai recente informaţii, transmite CNN. Preşedintele SUA, Barack Obama, a declarat, vineri, că separatiştii pro-ruşi din Ucraina au primit "un flux continuu" de arme şi pregătire din partea Rusiei, inclusiv arme antiaeriene, acesta solicitând o "investigaţie internaţională credibilă" asupra atacului. De asemenea, Obama a afirmat că doborârea aeronavei a fost o "atrocitate de proporţii neimaginabile".

Un Boeing 777 al companiei aeriene din Malaezia având la bord 295 de persoane s-a prăbuşit, joi, la graniţa Ucrainei cu Rusia. Aeronava a fost doborâtă la nord de oraşul Torez, din regiunea Donetsk. Zona este controlată de separatiştii pro-ruşi care se luptă cu armata Ucrainei. Avionul zbura la o altitudine de 10.000 de metri la momentul în care a fost lovit de o rachetă lansată de un lansator Buk. Un lansator similar a fost văzut în cursul zilei de joi de jurnaliştii Associated Press lângă oraşul ucrainean Snizhne.

Accidentul are loc la mai mult de patru luni de la dispariţia unui avion cu 239 de pasageri al companiei Malayisian Arlines. Zborul MH370, care transporta 227 de pasageri de 13 naţionalităţi şi 12 membri ai echipajului, a dispărut pe 8 martie în spaţiul aerian al Vietnamului, autorităţile anunţând ulterior că toţi pasagerii au murit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb