AVOCATUL PIPEREA: "Insolvenţa permite ştergerea datoriilor Oltchim către stat fără acordul CE"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 31 ianuarie 2013

"Insolvenţa permite ştergerea datoriilor Oltchim către stat fără acordul CE"
  • document ataşat Evoluţia acţiunilor Oltchim
    apasă aici pentru a descărca.

    Infuzia de capital trebuie, însă, notificată la Bruxelles

    PCC: "Suntem gata să luăm în considerare orice tip de sprijin pentru Oltchim dacă vom fi implicaţi în administrarea companiei"

    Ştergerea datoriilor către stat ale Oltchim Râmnicu Vâlcea nu necesită aprobarea Comisiei Europene (CE), dacă operaţiunea se va desfăşura în cadrul procedurii insolvenţei, ne-a declarat avocatul Gheorghe Piperea, partener în cadrul Rominsolv.

    Ieri la prânz, Tribunalul Vâlcea a admis cererea combinatului Oltchim de intrare în insolvenţă în vederea reorganizării şi a desemnat ca adminis-trator judiciar consorţiul Rominsolv - BDO Business Restructuring.

    Domnul Piperea ne-a explicat: "Ştergerea datoriilor combinatului către stat în cadrul insolvenţei este o procedură care se aprobă prin hotărâre judecătorească. Măsura nu trebuie notificată sau avizată de Comisia Europea-nă dacă este aprobată în cadrul procedurii insolvenţei. Propunerea de ştergere a datoriilor trebuie să vină fie din partea administratorului judiciar, fie din partea administratorului special, fie din partea creditorilor Oltchim. Administratorii judiciari au la dispoziţie 40 de zile să elaboreze raportul asupra cauzelor insolvenţei, să identifice persoanele responsabile care au adus compania în insolvenţă şi să arate dacă sunt sau nu şanse de reorganizare. De asemenea, administratorii judiciari trebuie să identifice şi care sunt soluţiile de restructurare cu succes".

    Reprezentantul Rominsolv a sub-liniat că Oltchim are nevoie, în perioada următoare, de o infuzie de capital din partea statului pentru a putea reporni producţia la un nivel care să asigure profitabilitatea combinatului. Pentru acest aport de capital, Ministerul Economiei trebuie să notifice Comisia Europeană.

    Rominsolv şi BDO Business Restructuring au la dispoziţie 90 de zile pentru a elabora tabelul preliminar al creanţelor. Gheorghe Piperea ne-a mai spus: "Trebuie să vedem şi să analizăm care sunt, mai exact, activele Oltchim. Vrem să vedem care sunt activele absolut necesare pentru producţie şi cele care pot fi valorificate pentru că sunt excedentare. Vor fi şi denunţări şi renegocieri de contracte".

    Administratorul special al Oltchim urmează să fie desemnat de Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA). Adunarea va fi convocată de administratorul judiciar.

    PCC insistă să fie implicată în administrarea Oltchim

    PCC SE, acţionarul minoritar al Oltchim, insistă să fie implicată în administrarea companiei în perioada insolvenţei, ne-a declarat, ieri, Wojciech Zaremba, reprezentantul companiei în România. PCC doreşte să sprijine reorganizarea combinatului şi doreşte să ajute combinatul vâlcean să revină, cu succes, pe piaţă.

    Domnul Zaremba ne-a precizat: "Dorim să fim implicaţi în adminis-trarea companiei în care avem o participaţie de peste 30% pentru că avem know how-ul necesar, cunoaştem societatea de mulţi ani şi putem sprijini Oltchim cu materia primă necesară, în perioada imediat următoare, pentru repornirea, la întreaga capacitate, a producţiei de polioli. Suntem gata să luăm în considerare orice tip de sprijin pentru Oltchim dacă vom fi implicaţi în administrarea companiei".

    Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a anunţat, ieri, că a avut o serie de întâlniri pe tema intrării în insolvenţă a combinatului Oltchim, cu reprezentanţii conducerii executive, ai acţionarilor, creditorilor, precum şi cu reprezentanţii salariaţilor, pentru a analiza posibilităţile de continuare a activităţii companiei în perioada următoare.

    Ministerul Economiei arată, într-un comunicat: "În cursul zilei de marţi, 29 ianuarie, ministrul Economiei a avut o serie de întrevederi cu reprezentanţii PCC, ai Sindicatului Victoria din cadrul Oltchim SA, conducerea executivă a acestei companii, precum şi cu reprezentanţi ai creditorilor Oltchim SA. În cadrul discuţiilor cu reprezentanţii PCC, a fost abordată susţinerea, de către aceşti acţionari, a insolvenţei Oltchim prin asigurarea materiilor prime necesare, precum şi participarea la administrarea specială, prin aport de lichidităţi".

    Vosganian s-a întâlnit cu creditorii combinatului

    La întâlnirea cu reprezentanţii creditorilor Oltchim SA, Varujan Vosganian a invocat posibilitatea asigurării de către aceştia de materii prime (regim tip lohn) şi lichidităţi pentru asigurarea funcţionării combinatului în perioada următoare.

    Ieri, ministrul Vosganian s-a întâlnit cu liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, liderul Sindicatului Liber Oltchim, Mihai Diculoiu, cu cel al Sindicatului Unirea, Dumitru Marian, şi cu preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie, Achile Duţu. La finalul întâlnirii, s-a propus încheierea unui acord care să cuprindă un pachet de măsuri menite să asigure o garanţie privind continuarea activităţii la Oltchim SA.

    Ministrul Economiei va continua, în perioada imediat următoare, întâlnirile cu creditorii şi cu finanţatorii Oltchim, pentru a discuta condiţiile economice şi financiare concrete pentru continuarea activităţii companiei.

    Vuza, în continuare interesat de Oltchim

    Omul de afaceri Ştefan Vuza, care a participat, în septembrie, prin Aisa Invest şi Chimcomplex Borzeşti, la licitaţia pentru vânzarea pachetului majoritar de acţiuni al Oltchim, este în continuare interesat de preluarea combinatului vâlcean.

    Domnia sa ne-a declarat: "În decembrie, după instalarea noului Guvern, am trimis premierului Victor Ponta o scrisoare de interes pentru privatizarea Oltchim. În ianuarie am avut mai multe discuţii la Ministerul Economiei. Sunt în continuare interesat de privatizarea Oltchim, dacă societatea va fi curăţată de datorii, de firme căpuşă şi dacă va fi restructurată cu succes. Nu cred că vom vedea, mai devreme de un an, rezultate concrete în procesul insolvenţei, care sper să fie finalizat cu o reorganizare şi nu cu un faliment".

    Ştefan Vuza ne-a explicat că reorganizarea nu este posibilă fără ştergerea datoriilor statului: "Raportul elaborat de Alvarez arată, clar, că Oltchim poate fi privatizat numai în condiţiile în care datoriile îi scad sub nivelul de 250 milioane de euro.

    De aceea este important ca statul să susţină reorganizarea prin aport de capital şi ştergerea datoriilor".

    Domnia sa afirmă că dacă datoriile către stat nu vor fi şterse, există varianta vânzării de active ca formă de privatizare. Activele Oltchim pot fi vândute cu succes către investitorii interesaţi să preia producţia Oltchim, în opinia domnului Vuza.

    La licitaţia din toamnă, Aisa Invest a oferit 30 milioane lei pentru preluarea pachetului majoritar de acţiuni, deţinut de stat la Oltchim. În cadrul aceleiaşi licitaţii, Ştefan Vuza, prin Chimcomplex, a oferit 18.810.097 lei pentru preluarea pachetului majoritar de acţiuni şi încă 202.666.500 lei pentru achizia creanţei Electrica.

    Privatizarea Oltchim din toamnă a fost câştigată de Dan Diaconescu, care a oferit 45 milioane de euro pentru acţiunile deţinute de stat la combinatul vâlcean. Cum realizatorul de televiziune nu a făcut dovada deţinerii acestei sume, licitaţia a fost anulată.

    Deşi se ştia încă de săptămâna trecută că Tribunalul Vâlcea urma să decidă, ieri, insolvenţa "Oltchim", titlurile OLT au fost suspendate de la tranzacţionarea la Bursa de Valori Bucureşti abia la ora 14.04. La acea oră, cotaţia OLT urcase cu 2,50%, la 0,307 lei/unitate, după patru şedinţe în care coborâse cu 48%.

    Suspendarea cu întârziere a tranzacţionării "Oltchim" nu este nicidecum o excepţie, şi în trecut informaţii semnificative din activitatea companiei nefiind diseminate prompt prin bursă.

    Opinia Cititorului ( 19 )

    1. Pcc go home, This îs romania...si eu vreau sa cumpăr oltchim...si vuza si dd si oricine n-are bani decât de ciorba...teapa pt cei care au fost pacaliti cu insolventa...nea roibu uber alles...el a vândut de la 2 lei in sus...succes piperea

      Statul sa bage bani care se strâng la datorii la oltchim, apoi le sterge, ca toti romanii sprijină oltchim....vai de economia noastră si de specialiștii noștri...nea Liviu voinea cu cine votezi?

      Si totusi ca simpli cetateni, netoti platitori de taxe, am vrea si noi sa aflam, cine a furat la Oltchim ?

      1. DNA se afla in faza cercetarilor preliminare, in urma controlului facut in toamna de Ministerul Economiei.

        Ziarul BURSA a publicat, recent, ca DNA investigheaza, printre altele, cum au fost ipotecate de Constantin Roibu active importante ale Oltchim fara mandat de la Consiliul de Administratie. 

        in cazul in care a fost refuzata transformarea datoriilor in actiuni a fost luata aprobarea consiliului de administratie. Spuneti-mi va rog, poate chiar ar fi interesant sa auzim niste pareri pro si contra. Si daca ati auzit declaratia unui domn renumit care spunea ca pentru a face aceasta implementare pe langa aprobarea comisiei mai aveam nevoie si de trecerea prin Adunarea Actionarilor, poate reusesc cititorii dvs. sa ne spuna cand a fost hotarat tot printr-o adunare micsorarea de capital. Va multumesc. Cu stima, al dvs. cititor fidel, DBA Danger Mouse

        Stimate domnule Bestea, in septembrie, AGA Oltchim a respins conversia creantei AVAS in actiuni, in urma schimbarii strategiei de privatizare. OPSPI a decis, atunci, sa scoata la vanzare si creantele Oltchim odata cu actiunile, in urma neintelegerilor cu actionarul minoritar PCC. Revin cu detalii despre micsorarea de capital.

        Pe 31 octombrie 2007, in urma unei hotarari judecatoresti definitive, capitalul social al Oltchim SA a fost diminuat cu creanta AVAS in valoare de 95,28 milioane de dolari.

        stimata doamna Alina. La fel ca si cu decizia Consiliului European, aceasta micsorare de capital trebuia sa aiba girul actionarilor. Cel putin este o parere personala.

        In septembrie, statul a votat impotriva conversiei creantei. In 2007, micsorarea capitalului a fost aprobata in urma deciziei definitive a Tribunalului.

        dar asa cum veti observa si din inscrisul de la Registrul Comertului din data cand a fost facuta micsorarea de capital veti putea observa ca dansii nu raspund pentru legalitatea acestei operatiuni. Nu stiu cat am progresat noi in implementarea practicilor de afaceri europene si nici nu am avut posibilitatea sa aflu motivul pentru care aceasta decizie a Tribunalului nu se gaseste in nicio hotarare a Adunarii Generale, cert este ca statul fara sa faca nimic, bineinteles sub rezerva propriei mele opinii, este cel mai destept dintre toti, chiar daca acum o sa iasa o pleiada de analisti sa afirme contrariul. Inca o data multumiri pentru ajutorul dvs. si felicitari pentru intreaga echipa a ziarului Bursa, care nu este cu nimic mai prejos decat orice publicatie de gen mondiala.

        Multumim pentru aprecieri. Voi verifica problema pe care mi-ati semnalat-o.

      Ce mai lupta pentru Oltchim! Toti sunt morti dupa el! Succes Piperea!

      1. chit ca o da dansul cu general motors, intr-o alta publicatie "Piperea: Vrem să facem un Oltchim 2 curat de datorii" domnia sa doreste prin urmare un nou oltchim. Ii uram succes, dar ar fi bine sa aiba si alte modele care sa nu contina particula general. Pentru ca desi acum este vorba despre motors altii preferau in trecut electric, realizand in acest scop al schimbarii si o pagina propovaduind NOUL. Iar cel mai gingas dintre toate giumbixurile a fost ziua in care s-a decis tribunalul asupra cererii. Domnul Sova trebuie sa fie in momentul de fata un specialist:-)

      Deci statul e cel mai prost in aceasta afacere si va fi condus de domnul Piperea. Statul se faulteaza singur anuland propria sa creanta catre Oltchim in favoarea celorlalti creditori. PCC cu ce vine in aceasta afacere ca a fost implicat ca actionar in administrarea Oltchim catre faliment. Solutia corecta ar fi ca Oltchim sa reduca capitalul pana la nivelul minim admis de lege pentru societatile pe actiuni pentru a acoperi din pierderi apoi sa negocieze cu creditorii si sa vina cu o infuzie de capital impreuna cu ceilalti actionari pana la nivelul in care societatea poate sa functioneze iar domnul Piperea sa gasesca vinovatii si sa anuleze ce trebuie anulat.

      Parca asa zice legea societatilor comerciale. 

      asta-i reteta : practici sportul numit "datul cu parerea"(in paralel cu lingerea clantei la partid) si pe urma culegi roadele; intrebati-i pe daianu,voinea, piperea, etc.

      sa plteasca datoriile toti cei ce au fost in consiile de administratie de cind a inceput ca olchim a inceput sa faca datorii.

      1. sa plateasca Nastase din banii lui ca el a privatizat Petromul pe nimic, cu tot cu Arpechimul

        votez pro antrenarea raspunderii ca pt. ca legea a creat organisme care sa lucreze nu sa traga " tepe"; verificati cu onestitae, profesionalism si fara influenta politicului! bafta!

      oltchim este cea mai buna afacere daca s-ar lucra corect financiar dar nu sunt interesati nu produce nimeni in Europa nici calitativ nici cantitativ iar beneficiari sunt de la Valcea pana in Brazilia

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    Fix la cos
    transilvaniainvestments.ro
    IBC SOLAR
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    18 Sep. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9746
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
    Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    citiesoftomorrow.ro
    govnet.ro
    energyexpo.ro
    thediplomat.ro
    roenergy.eu
    notorium.ro
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb