Avocatul Poporului propune transformarea ANRP în corp de control

Mihaela Dalar Stanca
Ziarul BURSA #Politică / 23 aprilie 2012

Avocatul Poporului propune transformarea ANRP în corp de control

Plafonarea despăgubirilor este cea mai bună soluţie în acest moment, conform AP

Avocatul Poporului (AP) apreciază că rezolvarea dosarelor depuse de cei deposedaţi abuziv de regimul comunist nu necesită doar o simplificare a procedurilor, ci şi suplimentarea personalului specializat şi instituirea unor termene precise, potrivit unui raport întocmit de AP.

Instituţia care apără drepturile cetăţenilor propune transformarea Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) într-un corp de control şi constituirea la nivelul instituţiei prefectului din fiecare judeţ şi la nivelul municipiului Bucureşti a unor comisii cu competenţe depline în soluţionarea dosarelor care ajung în prezent la ANRP.

Avocatul Poporului consideră că activitatea întreprinsă de ANRP este de natură să îngreuneze soluţionarea dosarelor, blocând, de cele mai multe ori, procedura de despăgubire.

AP: În momentul de faţă, plafonarea despăgubirilor este cea mai bună soluţie

O altă soluţie propusă de AP pentru retrocedarea proprietăţilor confiscate este aceea de eliminare a barierelor legale care îi împiedică pe foştii proprietari să primească înapoi bunurile naţionalizate. AP mai consideră că problema poate fi rezolvată prin acordarea unei compensaţii adecvate şi rapide, iar plafonarea despăgubirilor ar fi cea mai bună soluţie în acest moment.

În raportul întocmit de AP, reprezentanţii instituţiei propun introducerea a două instrumente de lucru pe care le consideră necesare pentru rezolvarea cazurilor de retrocedare: recursul în reformare şi petiţia de neconstituţionalitate.

Potrivit raportului, recursul în reformare apare ca o cale de atac pe care ar putea să o exercite doar Avocatul Poporului, în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, împotriva oricărei hotărâri judecătoreşti rămasă definitivă şi devenită irevocabilă, pronunţată atât în materie civilă, cât şi în materie penală, atunci când, în mod individual, s-ar constata încălcarea unui drept al cetăţeanului.

Petiţia de neconstituţionalitate reprezintă, conform raportului, acea petiţie pe care orice cetăţean o poate adresa Curţii Constituţionale a României, prin intermediul instituţiei Avocatul Poporului, în cazul în care i s-a încălcat un drept printr-un act normativ.

Raportul AP mai menţionează că principala problemă a satisfacerii drepturilor persoanelor implicate în cazul imobilelor preluate abuziv o constituie resursele financiare ale statului, însă restituirea trebuie făcută fie în natură, fie prin repararea prejudiciului sub formă de echivalent.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb