AVRAM (COMISAR REGIONAL DUNĂREAN): România riscă pierderi în programul ITI Delta Dunării

T.T.
Fonduri Europene / 9 decembrie 2018

Sursa foto: Twitter

Sursa foto: Twitter

România trebuie să facă lobby pe lângă Comisia Europeană (CE) pentru a obţine o derogare pe bugetul de peste un miliard euro alocat mecanismului financiar Investiţii Teritorial Integrate Delta Dunării (ITI - DD), în caz contrar banii vor fi pierduţi, întrucât nu au fost cheltuiţi până la termenul din primăvara acestui an, a declarat, Sever Avram, comisar regional dunărean din partea Asociaţiei "Comunităţile Locale Riverane Dunării" (CLDR).

"Nu toate proiectele care se desfăşoară în macro-regiunea Dunării sunt proiecte neapărat cu aşa-numita valoare adăugată dunăreană. Concret, de exemplu, Laserul de la Măgurele care nu este neapărat un proiect dunărean, dar ar avea vocaţia să fie un proiect deschis primordial cercetătorilor români sau inovatorilor în sens mai larg din România şi din ţările din jur. Cu Laserul de la Măgurele, din păcate, de asemenea cu proiectul de la Murighiol - Observatorul de biodiversitate sunt deja probleme, şi cu programul ITI Delta Dunării, la fel. Acest ultim proiect a început cu mai bine de trei-patru ani şi este în mare parte blocat. Pe proiectul ITI s-a cheltuit o sumă infimă de bani, adică circa 10% din alocarea de un miliard de euro. Suma de 1,1 miliarde de euro trebuie cheltuită undeva până în primăvara acestui an, iar acum suntem în situaţia în care numai printr-un demers de lobby naţional s-ar mai putea convinge Comisia Europeană să ne mai dea o derogare sau să mai accepte o reorientare, ceea ce nu s-a făcut până acum. Problema noastră este că noi nu ne-am făcut temele, ca stat, nu am alocat banii treptat ca beneficiarii să poată să ceară ulterior rambursările pentru acele proiecte", a explicat Avram.

Oficialul CLDR a subliniat, totodată, că pe ITI Delta Dunării, în cazul proiectelor publice, acestea au fost concepute în mod restrictiv pentru beneficiari.

"În cazul proiectelor publice, unde există acest miliard neatins aproape, acestea au fost restrictiv concepute pentru beneficiari. Judeţul Tulcea are foarte puţine unităţi publice de cercetare, de dezvoltare - inovare, care puteau absorbi o sumă atât de mare. Atunci, pentru că nu s-a permis accesarea de bani şi altor investitori sau altor categorii din sectorul public, practic au rămas în aceeaşi fază de neaccesare. Deci, am avut un buget pentru ITI Delta Dunării de 1,1 miliarde de euro, din care s-au cheltuit în jur de 10%, din păcate. Până acum un an sau doi, cei responsabili trebuiau să aibă strategii sectoriale, cum ar fi o Strategie bazată pe industria papurei sau o Strategia turistică pe biodiversitate. Din păcate, beneficiarii publici de acolo nu au scris şi nu au investit în aşa ceva şi atunci nu au putut să justifice accesarea unor fonduri. Suntem într-un blocaj, într-un fel de cerc vicios generalizat, ceea ce e regretabil pentru că Planul de Master realizat de Banca Mondială a costat o sumă considerabilă. Pierderea acelor bani mi s-ar părea de-a dreptul un eşec de ţară. Acest lucru nu-i vizează doar pe cei de la Tulcea, pentru că acolo s-au realizat şi lucruri, cum ar fi o primă Asociaţie de Management a Ospitalităţii Turistice, care are şi parteneriat public, şi privat - un exemplu de bune practici", a afirmat comisarul regional dunărean.

Sever Avram a punctat, totodată, că o soluţie pentru rezolvarea acestui blocaj ar fi ca, pe termen scurt, "să se dea o derogare să poată participa şi instituţii naţionale la acest proiect, cum ar fi Academia Română, institutele naţionale de cercetare şi inovare, universităţi care au acoperire naţională".

"Acestea să poată să creeze consorţii în care să intre şi entităţi din judeţul Tulcea, dar nu doar acelea îndreptăţite să devină beneficiarii banilor. Nici Comisia Europeană nu şi-a făcut pe deplin temele la timp, pentru că putea să previzioneze că nu există o forţă atât de mare de a putea face proiecte pe plan zonal. În toată Delta Dunării, mai trăiesc sub 15.000 de locuitori doar, majoritatea vârstnici, copii şi adolescenţi... Deci, era de aşteptat că nu vor avea acest potenţial şi totuşi nu au avut în vedere o deschidere mai largă, spre un spectru de beneficiari care să contribuie la îmbunătăţirea situaţiei economice din Deltă, printr-o viziune mult mai colaborativă, mai deschisă", a adăugat expertul, potrivit Agerpres.

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ITI - DD este formată din entităţi publice şi private care are drept obiectiv emiterea avizelor de conformare a cererilor de finanţare cu Strategia Integrată de Dezvoltare Durabilă a Deltei Dunării (SIDD) a Deltei Dunării aprobată în anul 2016 de către Guvern. De asemenea, ADI ITI-DD acordă gratuit consultanţă eventualilor beneficiari ai ITI-DD.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Banii astia nu pot fi furati, deci nu-i intereseaza pe cdi din guvern si sparlament

    1. Da asa este....acuma nu vedem alceva decat ...bla..bla..bla. De ce naiba nu am actionat din timp...si sa nu ajungem aici. Trebuie o si mai mare raspundere pentru aceste neglijente si indiferentya.... Puscarie merita uni....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb