Băile de mulţime, evitate de putere

D.N.
Ziarul BURSA #Politică / 25 ianuarie 2012

Aniversarea a 153 de ani de la "Mica Unire" a demonstrat în mod evident că politicienii din arcul guvernamental, în frunte cu Traian Băsescu şi Emil Boc, evită cu orice preţ "băile de mulţime", limitând la maxim contactul cu populaţia. Reacţia este una normală având în vedere actuala stare de spirit, dar politologii apreciază că aceasta va deveni o mare problemă înaintea alegerilor, în timpul campaniei electorale. Este greu de realizat o campanie electorală convingătoare fără întâlniri cu oamenii, în această categorie nu intră mitingurile la care sunt prezenţi doar membrii de partid. Există şi alte forme de a populariza ideile unui politician sau partid, dar în acest moment alegătorul autohton preferă să aibă contact direct cu candidaţii. Dincolo de aceste aspecte, opoziţia a încercat să profite la maxim de decizia puterii de a se menţine la distanţă de manifestările publice. La Iaşi tribuna a fost luată cu asalt de liderii USL, Crin Antonescu, Victor Ponta şi Daniel Constantin. Nici cele 10.000 de porţii de fasole şi paharele de vin fiert nu au reuşit să închidă prea mult gura celor 5000 de ieşeni care au ieşit în piaţă. O parte din participanţii la manifestările de la Iaşi dedicate Unirii Principatelor Româ-ne au scandat "Jos Băsescu", iar mulţi dintre ei au afişat pancarte cu mesaje antiprezidenţiale: "Jos Băses-cu", "Nu comasate", "Vrem anticipate", "Poporul a muncit şi voi l-aţi jefuit", "În cinstea marelui unificator să-l dăm pe trădător".

Dacă Emil Boc s-a deplast la şedinţa festivă a Parlamentului, Traian Băsescu s-a limitat la a transmite un mesaj care nu face nicio referire directă la ceea ce se întâmplă acum în stradă: "Dragi români, 24 Ianuarie este pentru toţi românii o zi de sărbătoare, în care aniversăm evenimentul fondator al României moderne, cel prin care am devenit o naţiune unită, demnă şi recunoscută în Europa. Prin unirea de la 1859 românii au dovedit puterea solidarităţii lor, au arătat că pot fi artizanii propriului destin, că sunt capabili să depăşească orizontul intereselor individuale pentru binele comun. Puterea unei naţiuni stă şi în idealurile care o animă. În istorie, am reuşit să depăşim încercările atunci când am fost uniţi, când am avut conştiinţa unui ideal. La 1859 am devenit puternici pentru că am avut un proiect care ne-a adus laolaltă: Unirea. Solidaritatea nu este o idee abstractă, este un exerciţiu a cărui valoare democratică şi mai ales umană trebuie să o redescoperim în faţa provocărilor lumii contemporane şi în faţa obiectivului naţional al modernizării. Este de datoria noastră să continuăm efortul artizanilor Unirii, participând împreună la consolidarea statului de drept şi la modernizarea României. Statul de drept este fundamentul democraţiei. Doar asumând supremaţia legii putem avea garanţia reuşitei noastre ca naţiune, ca cetăţeni ai unei ţări libere şi democratice. România are nevoie, mai ales acum, de loialitatea noastră, de eficienţa şi responsabilitatea noastră, oriunde am fi. România este efortul nostru de a fi împreună în fiecare zi, solidari şi conştienţi de răspunderea pe care o avem faţă de viitor. Să celebrăm împreună Unirea Principatelor şi să reflectăm la semnificaţia acestei zile în care înţelegem că România suntem fiecare dintre noi şi toţi laolaltă. La Mulţi Ani!".

Premierul , în mesajul său, consideră că şi în prezent, ca şi în urmă cu 153 ani, este nevoie de "unitate" pentru a apăra interesele României şi de înţelepciune politică în actuala conjunctură socială şi economică şi a invitat întreaga clasă politică să dovedească unitate, responsabilitate şi curaj.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb