Banca Centrală Europeană şi-a păstrat dobânda la 4%

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 iulie 2007

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis ieri, în şedinţa de la Frankfurt, să-şi menţină dobânda de referinţă la 4% - nivelul maxim al ultimilor şase ani, semnalând totodată că este pregătită să recurgă la o majorare, dacă expansiunea economică a regiunii va ameninţa inflaţia.

Decizia consiliul guvernatorilor BCE corespunde în totalitate aşteptărilor analiştilor, care cred că o nouă majorare a dobânzii, cu 0,25%, la 4,25%, va fi realizată în luna septembrie. Unii specialişti susţin ca o altă majorare cu 0,25% va avea loc în luna decembrie, astfel încât dobânda BCE să ajungă la 4,50% la sfârşitul anului.

De la finele lui 2005 până în prezent, BCE şi-a majorat dobânda de opt ori, pe motiv că expansiunea economică a regiunii le permite companiilor să urce preţurile şi îi încurajează pe angajaţi să ceară salarii mai mari. După ultima majorare, cea din iunie anul acesta, BCE a anunţat că dobânzile sunt, încă, la un nivel suficient de scăzut, astfel că mai pot alimenta creşterea economică.

După anunţul deciziei de ieri, preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a declarat, din nou, că dobânzile sunt la un nivel care poate să sprijine creşterea economică a celor 13 state care împart moneda unică, lăsând să se înţeleagă că mai este loc pentru o majorare pe viitor.

"Politica noastră monetară continuă să fie una adaptabilă, condiţiile de finanţare fiind favorabile", a spus Trichet, adăugând: "Privind înainte, putem garanta că vom acţiona ferm şi la timpul potrivit ca să asigurăm stabilitatea preţurilor pe termen mediu". Potrivit estimărilor lansate de BCE luna trecută, economia zonei euro va înregistra o creştere de circa 2,6% anul acesta, faţă de 2,7% în 2006 - cel mai rapid ritm de expansiune de după 2000. BCE aşteaptă o inflaţie de aproximativ 2% în 2007, în zona euro, la fel şi în 2008. BCE urmăreşte să menţină inflaţia în zona euro sub limita de 2%.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb