Nivelul dezechilibrelor macroeconomice din ţara noastră este mai mare şi mai îngrijorător faţă de cel din alte ţări emergente, ne avertizează Banca Mondială în raportul "Perspective Economice Globale pentru 2008".
Hans Timmer, economist în cadrul Băncii Mondiale, consideră că pentru reducerea nivelului deficitului de cont curent şi creşterii inflaţiei este necesară o "consolidare a politicilor fiscale". Domnia sa apreciază că adâncirea deficitului se datorează consumului creşterii populaţiei, precum şi lipsei investiţiilor.
Pentru reducerea decalajelor dintre ţara noastră şi ţările dezvoltate este necesar ca politica fiscală să fie mai prudentă, este de părere Hans Timmer.
Liviu Voinea, preşedintele Grupului Român de Economie Aplicată, consideră că politica fiscală trebuie schimbată radical în sensul creşterii TVA pentru bunurile de lux, revenirea la un sistem progresiv de impozitare şi, în paralel, largirea bazei de deductibilităţi pentru învăţământ, sănătate, cultură, cercetare şi alte domenii.
Raportul Băncii Mondiale mai spune că pentru asigurarea unei creşteri durabile, pe termen mediu, va trebui acordată o mai mare atenţie productivităţii şi reformelor structurale al căror motor este competitivitatea. Astfel, ţara noastră trebuie să se concentreze pe o bună alocare a resurselor publice şi, totodată, pe o reformă în piaţa muncii. Ţara noastră trebuie să realizeze şi o reformă în cadrul produselor tehnologice, a căror calitate este sub media celor din ţările în curs de dezvoltare.
Printre dezechilibrele din economia noastră se numără şi fluctuaţiile mari ale cursului de schimb, precum şi scăderile indicilor bursieri, mai spun analiştii Băncii Mondiale.
În condiţiile unor măsuri pentru ajustarea dezechilibrelor, creşterea economică de anul acesta ar trebui să se situeze în jurul nivelului de 5,9%. Analiştii noştri sunt mai pesimişti în această privinţă estimând pentru acest an o creştere a produsului intern brut de 5,5%.
Potrivit raportului Băncii Mondiale, deficitul de cont curent al României, raportat la Produsul Intern Brut, va continua să crească până la un nivel de 15,3% faţă de 13,9%, înregistrat în 2007.