Pierderile totale care s-ar putea produce în cazul unui cutremur major, de peste 7,5 grade Richter, ar depăşi 20% din produsul intern brut (PIB) al României, a declarat, ieri, analistul Băncii Mondiale Eugene Gurenko, prezent la un forum despre riscuri catastrofice.
Acesta a menţionat că, în Bulgaria, un astfel de eveniment ar reprezenta 18% din PIB şi în Germania 0,6% din PIB. De asemenea, a precizat că aceste cutremure au o perioadă de revenire de 250 de ani.
Gurenko a mai spus că un eveniment major, de amploarea inundaţiilor din 2005 din România, ar putea genera pierderi care ar reprezenta peste 20% din bugetul guvernului, de aceea România are nevoie de un program la nivel naţional de reducere a dezastrelor.
Potrivit unui sondaj realizat de revista Media XPrimm, citat de NewsIn, jumătate din respondenţi consideră că inundaţiile reprezintă cel mai mare pericol, în timp ce o treime din cei chestionaţi au menţionat cutremurul.
La întrebarea dacă România este pregătită să facă faţă modificărilor climatice, 91,9% din respondenţi au răspuns "nu", iar restul de 8,1% au răspuns afirmativ.
Potrivit aceluiaşi sondaj, în ceea ce îi priveşte pe asiguratori, 50,8% din specialişti consideră că proiectul asigurărilor obligatorii a locuinţelor nu este viabil, 44,7% au răspuns afirmativ, iar 4,5% s-au arătat indecişi.