Banca centrală a Norvegiei a redus, ieri, dobânda cheie la un nivel minim record şi a informat că ar putea să relaxeze în continuare politica monetară, în încercarea de a proteja cel mai mare exportator petrolier din vestul Europei de declinul cotaţiilor petroliere.
Comitetul de politică monetară a redus dobânda cheie de la 1% la 0,75%, o decizie care a surprins analiştii. Nivelul este cel mai redus de la înfiinţarea Băncii Norvegiei, în 1816.
Conform previziunilor băncii centrale, dobânda cheie ar putea fi redusă până la 0,59% în trimestrul al treilea din 2016 şi este posibil să fie menţinută la mai puţin de 1% până la sfârşitul lui 2018.
"Actualele perspective privind economia norvegiană sugerează că rata dobânzii ar putea fi redusă din nou în următoarele luni", a afirmat guvernatorul Băncii Norvegiei, Oeystein Olsen, avertizând că ritmul de creştere a economiei ţării va rămâne scăzut o perioadă mai lungă decât s-a estimat anterior, din cauza declinului preţului ţiţeiului.
"Perspectivele de creştere ale economiei s-au înrăutăţit, iar rata inflaţiei ar urma să scadă şi mai mult", a atras atenţia guvernatorul Băncii Norvegiei.
După decizia băncii centrale norvegiene privind micşorarea dobânzii, coroana s-a depreciat până la cel mai redus nivel din ultimii 13 ani faţă de dolar. Moneda a coborât la 8,4861 coroane/dolar, cel mai scăzut nivel din aprilie 2002, apoi s-a apreciat uşor, la 8,4471 coroane/dolar.
Companiile de petrol şi gaze naturale din Norvegia, care generează 20% din PIB-ul ţării, şi-au anulat investiţiile şi au concediat mii de angajaţi, pregătindu-se pentru o perioadă prelungită de preţuri scăzute pe piaţa de profil.
Miercuri, cotaţia barilului de petrol Brent (european) cu livrare în luna noiembrie era de circa 48 de dolari, iar la Bursa din New York, de aproape 45 de dolari.