Bancherii: implicarea companiilor de tehnologie în serviciile bancare periclitează stabilitatea financiară

D.I
Internaţional / 5 februarie 2018

Bancherii: implicarea companiilor de tehnologie în serviciile bancare periclitează stabilitatea financiară

Implicarea marilor companii tehnologice în serviciile bancare pune în pericol stabilitatea financiară, iar marile grupuri de tehnologie americane şi chineze ar trebuie să se supună aceloraşi reglementări ca şi băncile, consideră şefii unor mari instituţii financiare din Europa.

Introducerea în acest an în Europa a unor reglementări referitoare la "serviciile bancare deschise", care obligă băncile să ofere acces la conturile clienţilor care permit acest lucru, îi îngrijorează pe bancheri că grupurile din industria tehnologiei vor benefica de cele mai profitabile segmente ale afacerilor lor, precizează news.ro.

Preşedintele executiv al băncii spaniole BBVA, Francisco Gonzalez, a avertizat că grupuri cum ar fi Facebook şi Amazon în Statele Unite şi Alibaba şi Tencent în China "vor înlocui multe bănci". El a cerut ca o organizaţie mondială, cum este G20, să ia măsuri, afirmând că "autorităţile trebuie să pună ordine în această schimbare majoră, care poate reprezenta un risc pentru stabilitatea financiară".

Băncile vor fi dezavantajate pentru că vor fi puternic concurate de marile grupuri de tehnologie, din cauza reglementărilor inegale între cele două sectoare, a spus Gonzales.

"Dacă am nevoie de capital pentru a acorda împrumuturi, haideţi să avem aceleai reguli pentru toată lumea, şi pentru giganţii de internet", a adăugat bancherul.

După ce au tatonat intrarea în afacerile cu servicii financiare timp de mai mulţi ani, grupurile de tehnologie îşi extind activităţile în acest sector. Amazon oferă servicii de plăţi şi împrumuturi către comercianţii de pe platformele sale, în timp ce Facebook a obţinut recent licenţă pentru operaţiuni cu plăţi electronice în Irlanda.

Alibaba şi Tencent au devenit principalii operatori pe piaţa plăţilor electronice din China, de 5.500 de miliarde de dolari.

Ralph Hamers, director general al băncii olandeze ING, a spus că noile reglementări europene referitoare la deschiderea pieţei operaţiunilor bancare permite intrarea pe piaţă a marilor companii de tehnologie.

"Este un pericol pentru bănci, pentru că au prea mulţi bani de investit. Dacă vor obţine aceste date, vor avea acces complet, având în vedere că în prezent nu deţin informaţii referitoare la ce cumpără oamenii", a adăugat şeful ING.

Companiile de tehnologie au fost criticate recent pentru mai multe probleme, de la permiterea implicării Rusiei în alegerile prezidenţiale din Statele Unite, evaziunea fiscală, comportamentul anti-concurenţial şi până la răspândirea de conţinut extremist.

"Există în mod clar percepţia că grupurile de tehnologie trebuie să îşi asume o mai mare responsabilitate pentru conţinutul şi serviciile lor şi datele oamenilor", a spus Bruce Carnegie-Brown, preşedintele Lloyds' of London.

Bancherii afirmă că grupurile de tehnologie trebuie să îşi asume aceleaşi responsabilităţi ca şi băncile, la nivel internaţional.

De asemenea, Gonzales a precizat: "Trebuie să le privim la nivel internaţional. Astăzi...băncile sunt responsabile cu ceea ce se întâmplă în bănci. Acelaşi nivel de responsabilitate trebuie să fie aplicat platformelor care sunt dezvoltare de giganţii internatului, iar pentru acest lucru trebuie să avem o arhitectură diferită de reglementări".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Hopa, hopa, hopa, am ajuns sa-l beau pe popa!

    Pai sa vedem cine se plange !?! 

    Niste bancheri "responsabili cu ceea ce se intampla in banci", da? 

    Cum sunt ei responsabili? 

    a- Bail Out; 

    b- Bail In; 

    c- amenzi penale; 

    d- decizii ale Curtii Supreme Spaniole - creditele bancare nu sunt investitii la Bursa; 

    e- sisteme de plati nefunctionale - ATM-uri si Internet banking - ING; 

    f- manipularea indicelui Libor - SUA, UK, Australia, Honk Kong; 

    .... 

    x- RMO 

    si, cu voia dumneavoastra, ultima chestiune, dar prima ca importanta: Bretton Woods. 

    Responsabili, aăăă ??? 

    Toarasi bancheri, va mai aduceti aminte de crizele petroliere ??? Cand va spuneau cei din Golf ca nu va mai dau petrol pe 60 de centi pe baril !?! In 1971??? 

    Placintele umplute cu intuneric sunt pentru toti, dar voi, nu si nu.

    Ba bine ca DA! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb