Băncile centrale din statele emergente au cumpărat 180 tone de aur în acest an

A.G.
Ziarul BURSA #Internaţional / 4 august 2011

Băncile centrale din state emergente precum Coreea de Sud şi Thailanda au adăugat la rezervele lor aur în valoare de peste 10 miliarde de dolari de la începutul acestui an şi până în prezent, semn al scăderii încrederii în obligaţiunile emise de statele occidentale şi în valute precum dolarul şi moneda euro, trans-mite Reuters, potrivit Agerpres.

Datele pe luna iunie prezentate de Fondul Monetar Internaţional arată că Banca centrală din Thailanda a cumpărat aur pentru a doua oară în acest an, majorându-şi rezervele de aur cu 19 tone până la 127 tone. De asemenea, Banca centrală din Rusia a cumpărat alte 5,85 tone de aur majorându-şi rezervele de metal galben până la 836,7 tone, locul opt în lume în ceea ce priveşte rezervele oficiale de aur.

De la începutul acestui an şi până în prezent băncile centrale din statele emergente au cumpărat aproape 180 tone de aur, mai mult decât dublu faţă de 73 tone achiziţionate de băncile centrale din întreaga lume în 2010.

Preţul spot al unciei de aur a cres-cut cu peste 17% în acest an ajungând la valoarea record de 1.672,65 dolari, creştere provocată în mare parte de îngrijorările investitorilor faţă de impactul crizei datoriilor suverane şi de ritmul lent al avansului economiei globale.

Banca centrală din Mexic a fost cel mai mare cumpărător de aur în acest an, cu 98 de tone de aur în valoa-re de 5,3 miliarde de dolari, urmată de Banca centrală din Rusia, cu 48 de tone de aur în valoare de 2,6 miliarde de dolari, la preţurile actuale. Zilele trecute, Banca centrală din Coreea de Sud a confirmat că a cumpărat 25 de tone de aur în lunile iunie şi iulie.

"În mod evident, Băncile centrale nu consideră că preţul actual al aurului este prea mare şi îşi diversifică rezervele. Aceasta a fost prima achiziţie de aur efectuată de Banca centrală din Coreea de Sud în aproape zece ani", a apreciat analistul Commerz-bank, Daniel Briesemann.

Datele FMI mai arată că Rusia, Kazahstan, Grecia, Ucraina şi Tadjikistan şi-au sporit rezervele de aur în luna iunie şi se numără printre cei mai importanţi cumpărători de aur din acest an. Rezervele de aur ale Kazahstanului au crescut pentru a treia oară în acest an, cu 3,11 tone în iunie până la 70,434 tone, rezervele Tadjikistanului au crescut cu 0,04 tone până la 3,036 tone, în timp ce Grecia şi Ucraina au cumpărat fiecare 0,03 tone, majorându-şi rezervele oficiale de aur până la 111,506 tone şi respectiv 27,744 tone. Potrivit FMI, Rusia şi-a sporit rezervele de aur în fiecare lună din ultimii cinci ani.

Analiştii estimează că Băncile centrale vor rămâne cumpărători de aur în acest an iar cei mai probabili cumpărători vor fi Băncile centrale cu rezerve mai şi deţineri relativ mici de lingouri de aur, cum este Banca centrală a Chinei. Rezervele de aur reprezintă doar 1,6% din rezervele totale de 2.500 miliarde de dolari ale Băncii centrale a Chinei, chiar dacă instituţia este al şaselea deţinător oficial de aur din lume.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb