Băncile europene - marii beneficiari ai împrumuturilor Fed cu discount

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 4 aprilie 2011

Multe dintre cele mai mari bănci din SUA nu figurează în topul celor care au accesat programul Fed, acestea preferând alte mijloace de finanţare de urgenţă asigurate de instituţie în timpul crizei financiare.

Multe dintre cele mai mari bănci din SUA nu figurează în topul celor care au accesat programul Fed, acestea preferând alte mijloace de finanţare de urgenţă asigurate de instituţie în timpul crizei financiare.

Mai multe bănci europene au primit împrumuturi de urgenţă de zeci de miliarde de dolari de la banca centrală a SUA (Federal Reserve - Fed) prin programul "discount-window" în timpul crizei financiare, situaţie care arată rolul pe care l-a avut această instituţie în prevenirea colapsului sis­temului bancar mondial.

Potrivit documentelor publicate de Fed, nouă dintre cele mai mari 12 bănci din lume care au apelat la programul Fed în perioada în care creditarea a atins cote maxime sunt societăţi cu capital străin.

Spre exemplu, banca franco-belgiană "Dexia" SA şi instituţia de credit irlandeză "Depfa Bank" Plc au primit aproape jumătate din cele 111 miliarde de dolari împrumutate de Fed în data de 29 octombrie 2008. "Dexia" a luat un credit de 33,5 miliarde dolari, iar "Depfa" - de 24,5 miliarde dolari. "Wachovia" din SUA, în prezent parte a "Wells Fargo", a obţinut 15 miliarde de dolari, aceasta fiind cea mai mare sumă primită de o bancă americană prin programul "discount-window".

"Goldman Sachs" se numără printre băncile care au împrumutat sume mai mici, în mai multe ocazii. Cel mai mare credit contractat de "Gold­man" a fost de 50 de milioane de dolari.

În septembrie 2008, colapsul băncii americane "Lehman Brothers" a provocat unde de şoc în întregul sistem financiar mondial, afectânda economia globală şi forţând bănci din întreaga lume să caute ajutor de urgenţă. În săptămâ­nile care au urmat falimentului "Lehman", Fed a acordat, prin intermediul programului de creditare de urgenţă, împrumuturi de mai multe miliarde de dolari unor bănci străine precum "Erste Group" din Austria, "Royal Bank of Scotland" din Marea Britanie, "Commerz­bank" din Germania şi "Societe Generale" din Franţa.

"Arab Banking" Corp., instituţie financiară deţinută parţial de Banca Centrală a Libiei, s-a foslosit de sucursala sa din New York pentru obţinerea a 73 de împrumuturi de urgenţă de la Fed, în valoare totală de 35 miliarde dolari, într-o perioadă de 18 luni după colapsul "Lehman Brothers". Potrivit documentelor oficiale, în perioada menţionată, "Arab Banking" era deţinută în proporţie de 29% de statul libian, iar în 2008 a avut pierderi de 880 de milioane de dolari. În următorii doi ani, banca s-a redresat, afişând profituri în valoare totală de 265 milioane de dolari.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb