Băncile spaniole pot gestiona impactul inundaţiilor recente, susţine Banca Centrală

A.B.
Internaţional / 5 noiembrie

Băncile spaniole pot gestiona impactul inundaţiilor recente, susţine Banca Centrală

Băncile spaniole au o expunere de credite de aproximativ 20 de miliarde de euro în zonele cele mai afectate de inundaţii, dar vor putea absorbi acest şoc, a declarat marţi un oficial de la Banca Centrală a Spaniei, adăugând că riscurile climatice s-au materializat mai rapid decât se preconiza, transmite Agerpres.

Cel puţin 217 persoane au decedat şi multe sunt date dispărute după cele mai grave inundaţii care au lovit Spania în ultimele decenii.

"Acesta este un şoc care, pentru un sistem financiar, un sistem bancar precum cel din Spania, este ceva ce poate fi absorbit", a declarat directorul de stabilitate financiară de la Banca Spaniei, Angel Estrada.

Estrada a spus că expunerea băncilor spaniole pe zonele cele mai grav afectate de inundaţii în regiunile Valencia, Andalusia, Castile La Mancha şi Catalonia se ridică la aproximativ 13 miliarde de euro în credite acordate gospodăriilor şi aproximativ şapte miliarde de euro către companii, potrivit Agerpres.

Cu ocazia prezentării raportului Băncii Spaniei privind stabilitatea financiară, Estrada a subliniat că aceasta este expunerea totală dar că nu toată această expunere "se va materializa în pierderi".

În total, Banca Spaniei a identificat 23.000 de companii şi 472.000 de persoane fizice cu împrumuturi restante în acele regiuni, dintre care 150.000 sunt contracte ipotecare, pentru care băncile oferă deja moratorii la plata ratelor.

Directorul de stabilitate financiară de la Banca Spaniei a spus că este încă mult prea devreme pentru a evalua impactul economic al inundaţiilor, chiar dacă a recunoscut că a avut loc o distrugere mult mai semnificativă de capital decât la pandemia de COVID-19. Angel Estrada a subliniat necesitatea unor măsuri rapide pentru sprijinirea celor mai afectaţi şi pentru stimularea unei reveniri economice accelerate, confrom Agerpes.

De asemenea, Estrada a avertizat că inundaţiile din Spania au demonstrat că schimbările climatice se întâmplă mai rapid decât se preconiza anterior iar băncile ar trebui să se concentreze pe măsurarea riscurilor fizice nu doar a riscurilor de tranziţie.

"Credeam că vom avea mai mult timp pentru a răspunde la riscurile fizice, ne-am concentrat pe riscurile de tranziţie, dar este clar că accelerează", a spus Estrada.

Riscurile de tranziţie măsoară riscurile la adresa companiilor şi economiilor pe măsură ce lumea face tranziţia spre un viitor cu un consum mai mic de carbon, relatează Agerpres.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5669
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2973
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.0590

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb