Bangladesh vrea să cumpere mai mult grâu din regiunea Mării Negre

G.G.
Internaţional / 20 august 2016

Bangladesh vrea să cumpere mai mult grâu din regiunea Mării Negre

Cumpărătorii de grâu din Bangladesh vor să-şi majoreze achiziţiile din Rusia şi Ucraina în condiţiile în care oferta Indiei s-a redus din cauza secetei.

Potrivit unor traderi citaţi de Reuters, Bangladeshul şi-a asigurat o cantitate de aproximativ 800.000 de tone de grâu din regiunea Mării Negre cu livrare în perioada iulie-octombrie, în creştere faţă de 550.000-600.000 de tone în perioada similară a anului trecut.

În ultimii ani India a fost un important furnizor de grâu pentru Bangladesh însă recent recoltele au fost afectate de o secetă severă provocată de fenomenul meteo El Nino. "India a ieşit de pe piaţă. Cumpărătorii din Bangladesh au început să cumpere volume mari de grâu pentru panificaţie şi pentru furaje din Rusia şi Ucraina. Totul ţine de preţ. Majoritatea cumpărătorilor din Bangladesh se orientează spre cel mai ieftin grâu", a declarat un trader de la Singapore.

Potrivit surselor, pentru grâul folosit ca furaj cu un conţinut de proteine de 10,5% provenit din regiunea Mării Negre, cumpărătorii plătesc 155-168 de dolari pe tonă (FOB), în timp ce pentru grâul de panificaţie cu un conţinut de proteine de 11,5-12,5% importatorii au plătit 165-180 de dolari pe tonă (FOB).

Rusia şi Ucraina, doi din principalii producători de grâu din regiunea Mării Negre, se aşteaptă la producţii mari de cereale în acest an. În cazul Ucrainei, în 2016 recolta de cereale ar urma să se ridice la 63 milioane tone, cu trei milioane de tone mai mare decât cea de anul trecut, a declarat la începutul acestei săptămâni Leonid Sukhomlin, oficial în Ministerul Agriculturii. De asemenea, preşedintele Asociaţiei cultivatorilor de cereale din Rusia a declarat că în acest an se va înregistra cea mai mare recoltă la cereale de după prăbuşirea URSS.

Însă analiştii trag un semnal de alarmă faţă de o dependenţă prea mare faţă de livrările din regiunea Mării Negre. "La nivel mondial, multe ţări se bazează pe faptul că Rusia le va asigura o mare parte din necesarul lor de grâu iar acest lucru reprezintă un risc. Ar putea apărea unele întârzieri" a declarat un analist. Cea mai mare parte a ţărilor din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord au contractat deja livrări de grâu din regiunea Mării Negre, profitând de avantajul oferit de preţurile scăzute.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb