"Barclays" a reluat negocierile pentru preluarea unor operaţiuni "Lehman Brothers"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 septembrie 2008

"Barclays" a reluat negocierile pentru preluarea unor operaţiuni "Lehman Brothers"

"Barclays" Plc, a treia bancă din Marea Britanie, poartă din nou negocieri pentru preluarea unor active ale băncii americane de investiţii falite "Lehman Brothers Holdings" Inc., la numai două zile după ce a abandonat planurile de achiziţie a întregii societăţi de valori mobiliare.

"Barclays" este interesată de divizia "broker-dealer" din cadrul "Lehman", ca să-şi consolideze poziţia pe segmentul operaţiunilor cu valori mobiliare din SUA, spun surse apropiate situaţiei, citate de presa străină. Divizia tranzacţionează acţiuni şi obligaţiuni, subscrie titluri de valoare şi oferă consultanţă pentru fuziuni şi achiziţii.

Dacă va avea loc tranzacţia, "Barclays" ar prelua şi clădiri aparţinând băncii de investiţii, precum şi 10.000 de specialişti care tranzacţionează, subscriu valori mobiliare şi oferă activităţi de consultanţă. "Lehman" vinde unele operaţiuni ale sale, inclusiv diviziile de brokeraj şi administrare a activelor, care nu au fost plasate sub protecţia Legii falimentului. Luna trecută, preşedintele "Barclays", Robert Diamond, declara că vrea să majoreze cota de piaţă a băncii în defavoarea firmelor de pe Wall Street, afectate de criza creditelor ipotecare subprime, şi să devină o instituţie de top în sectorul valorilor mobiliare din SUA.

Analiştii sunt de părere că, în situaţia în care "Barclays" poate să cumpere activele mai sus-amintite, tranzacţia nu ar fi lipsită de sens.

Totuşi, oficialii "Barclays" susţin că nu există nicio certitudine că discuţiile cu "Lehman" vor duce la o înţelegere.

"Lehman" mai poartă negocieri pentru vânzarea diviziei de administrare a investiţiilor către firme private precum "Bain Capital" LLC, "Clayton Dubilier & Rice" Inc. şi "Hellman & Friedman" LLC.

Amintim că falimentul "Lehman" a fost determinat de faptul că doi dintre potenţialii săi cumpărători, "Barclays" Plc şi "Bank of America" Corp., au abandonat, duminică, negocierile de preluare. "Barclays", instituţia care era privită drept cel mai important candidat pentru preluarea "Lehman", a fost prima care a renunţat la negocieri, anunţând că nu a putut obţine garanţii de la guvern privind protecţia faţă de pierderile potenţiale din activele "Lehman".

"Lehman Brothers", societate cu o istorie de 158 de ani, se confruntă cu debite de 613 miliarde de dolari.

"Barclays Capital", divizia de valori mobilare a băncii britanice "Barclays", are 16.000 de salariaţi şi, în prezent, generează aproximativ 16% din profitul acestei instituţii, faţă de 39% anul trecut. În primul semestru, câştigurile brute ale băncii au scăzut cu 69%, la 524 milioane lire sterline, din cauza deprecierii activelor cu 2,8 miliarde de lire.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb