Preşedintele Comisiei Europene consideră că dezbaterile politice care au loc în aceste zile la Bucureşti sunt fireşti într-o democraţie. Deşi a refuzat să comenteze "criza politică" din România, oficialul european a precizat că şi alte state, mai vechi, membre ale Uniunii Europene se confruntă cu dezbateri politice. "Avem o viaţă politică plină de viaţă în multe state ale Uniunii Europene", a explicat Barroso, citat de Rompres. El a reamintit că au existat multe state vechi ale UE în care, la multe luni după alegeri, nici măcar nu se formaseră guvernele."Să fim cinstiţi: nu vreau să stabilesc nicio legătură între actuala situaţie politică din România şi obligaţiile ei ca membru cu drepturi depline al Uniunii Europene", a declarat Jose Manuel Barroso, la finalul întrevederii avute ieri la Bruxelles cu preşedintele Traian Băsescu.
Oficialul european a menţionat că, de multe ori, există tendinţa de a se spune că noile state membre sunt vinovate şi de ceea ce s-ar întâmpla în cadrul UE şi a subliniat că această perspectivă de a privi lucrurile nu este una tocmai cinstită, mai ales că dezbateri politice există şi în statele vechi ale UE. Barroso a subliniat totodată că depinde de România şi de sistemul ei democratic rezolvarea propriilor probleme. "Cred că în democraţie nu este nicio problemă pentru care să nu se găsească soluţie", a spus oficialul european.
El a îndemnat ţara noastră şi autorităţile de la Bucureşti să continue reformele "spre binele" românilor. "Reformele trebuie să continue. România trebuie să facă eforturi pentru a deveni o ţară proeuropeană şi sunt încrezător că ţara dumneavoastră va continua pe această linie", a mai spus Jose Barroso. În ceea ce priveşte raporturile Comisiei Europene cu autorităţile de la Bucureşti, oficialul CE a spus că acestea sunt normale şi că ceea ce se întâmplă în prezent în politica românească "sunt turbulenţe normale ale democraţiei".
Preşedintele Traian Băsescu a notat că "la Bruxelles se face diferenţa între disputa politică şi criza politică".