Băsescu: "Acciza este o crimă pentru economie"

V.B.
Macroeconomie / 1 aprilie 2014

Preşedintele Traian Băsescu a declarat astăzi că acciza suplimentară la carburanţi este "o crimă pentru economie" şi "împotriva interesului economiei României", iar politica fiscal-bugetară pe care guvernul Ponta o derulează împreună cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) este "greşită".

"Există o nouă şansă să punem sub semnul întrebării aplicarea accizei la combustibil, pentru că, astăzi, ordonanţa de urgenţă nu a fost adoptată în plenul Camerei Deputaţilor, ci a fost retrimisă la Comisia de Buget-Finanţe. Din acest motiv, am în pregătire acum o scrisoare care va pleca înspre Parlament, cu argumentele de ce trebuie respinsă ordonanţa de urgenţă de către Parlament", a spus Băsescu.

Şeful statului a subliniat că aplicarea accizei suplimentare va cauza dezechilibre macroeconomice în lunile viitoare.

"Ştiu bine această ţară, ştiu bine cum reacţionează economia, ştiu bine cum reacţionează oamenii, ştiu bine cum reacţioneaz firmele, în general. Afirm cu responsabilitatea unui preşedinte: politica fiscal-bugetară generată de guvernul Ponta şi acceptată de FMI pentru România este greşită. Ea trebuie imediat ajustată", a explicat Băsescu.

Liderul de la Cotroceni a amintit că, de la începutul anului, au fost introduse 35 de taxe noi, plus taxa pe infrastructuri şi, cel mai recent, taxa suplimentară pe combustibili.

"Este o povară enormă pentru economie şi, implicit, pentru cetăţeni. Din păcate, nici rezultatele nu sunt conform aşteptărilor în ceea ce priveşte încasările la bugetul de stat", a declarat Traian Băsescu.

Domnia sa a prezentat estimările proprii privind bilanţurile bugetare pe primele trei luni ale acestui an. Astfel, susţine Băsescu, luna ianuarie este singura cu un rezultat pozitiv, de 435 milioane lei, în februarie şi martie fiind înregistrate deficituri de 1 miliard, respectiv 950 milioane lei.

"Toată valoarea rămasă de încasat până la sfârşitul anului din taxa suplimentară pe combustibil a fost consumată, pentru că sunt 2 miliarde în minus pe februarie-martie şi doar 435 milioane în plus în ianuarie, în condiţiile în care cele 35 de taxe noi care au intrat de la începutul anului funcţionează. Ne pregătim de un eşec major în execuţia bugetară", a mai spus Traian Băsescu.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. daca acciza asta este o crima, oare marirea TVA-ului de la 19 la 24% cum s-o numim?.....genocid?....ia spune base?.....sau las-o pe analfabeta de fiica-ta sa ne spuna!!

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb