Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri, în mesajul adresat camerelor reunite ale parla-mentului, că provocarea cea mai mare este declanşarea procesului de modernizare a instituţiilor statului. "Poziţia unor politi-cieni de a nu restructura Guvernul este greu de înţeles mai ales când blocajul este susţinut în numele integrării europene. Este o abordare politicianistă, care nu este făcută în slujba cetăţenilor. Cea mai mare provocare este declanşarea procesului de modernizare a instituţiilor statului", a spus Traian Bă-sescu. În Uniunea Europeană, "România va deveni cândva o ţară bogată şi prosperă, cu cetăţeni bogaţi şi prosperi", însă depinde de fiecare român în parte cât de aproape este acest "cândva", a subliniat preşe-dintele. "Inte-grarea este o problemă a noastră, a celor 22 de milioane de români, pentru că nici un Guvern nu poate produce schimbări în mentalitatea oamenilor dacă noi refuzăm acest lucru", a spus preşe-dintele.
• "România se înscrie într-o zonă de mediocritate"
Preşedintele Traian Băsescu a mai afirmat ieri că mediocritatea este una dintre problemele cu care România se confruntă la nivel economic, social şi, mai ales, instituţional. "Constat că, în punctele cheie ale vieţii economice şi sociale, România se înscrie într-o zonă de mediocritate", a spus preşedintele. Şeful statului a afirmat că, chiar dacă în anumite domenii steguleţele roşii pe care România le avea în octombrie 2005 s-au transformat în steguleţe galbene, fără o reformă instituţională, care să însemne ieşirea din mediocritate, toate progresele sunt diminuate.
Până în decembrie, principala preocupare trebuie să fie reforma instituţiilor executive, a subliniat preşedintele Traian Băsescu.
Bătălia reală (în perspectiva integrării, n.r.) nu se dă cu steguleţele (indicate de Comisia Europeană, n.r.), ci cu realităţile României, a mai declarat preşedintele Traian Băsescu.
• "A nu finanţa educaţia şi cercetarea înseamnă a condamna România"
Educaţia şi cercetarea sunt capitole cheie ale şanselor noastre prezente şi viitoare, a afirmat, ieri , preşedintele României. Şeful statului a criticat faptul că învăţământul românesc continuă să utilizeze metode tradiţionale, învechite, în locul metodelor moderne, care să implice elevul în propria educaţie. "Există dis-cordanţe între obiectivele sis-temului şi cele ale elevului", a adăugat preşedintele, precizând că nu se ţine seama de cerinţele de pe o piaţă de muncă concurenţială. Totodată, preşedintele a criticat şi centralizarea excesivă din sistem, spunând că aceasta este una dintre "marile racile" ale aces-tuia. Traian Băsescu a criticat şi lipsa de pregătire a unor profesori, reproşând faptul că mulţi dintre cei care predau în mediul rural nu au o pregătire adecvată.
Preşedintele Traian Băsescu a spus ieri că nu înţelege reticenţa Guvernului de a aloca 5% din produsul intern brut pentru educaţie, în condiţiile în care subfinanţarea din sis-tem este principala sursă de probleme. "Este greu de înţeles reticenţa Guvernului pentru a aloca în acest an 5% din PIB, cu tendinţa de a se ajunge la 6% în 2007. Trebuie să înţelegem că a nu finanţa educaţia şi cercetarea înseamnă a condamna România", a spus şeful statului. În opinia acestuia, un învăţământ cu profesori ale căror salarii nu permit un trai decent nu poate fi un învăţământ care să stimuleze ataşamentul cadrelor didactice faţă de sistemul din care fac parte.