Băsescu: PSD şi PNL nu sunt pregătite pentru guvernare

F.A.
Ziarul BURSA #Politică / 12 august 2010

Băsescu: PSD şi PNL nu sunt pregătite pentru guvernare

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, că "prin declaraţii şi incompetenţă", PSD şi PNL confirmă că nu sunt pregătite să vină la guvernare.

Potrivit Mediafax, Traian Băsescu a comentat, la postul public de radio, o posibilă cooptare a celor două partide la conducerea ţării: "Nu aş avea nicio ezitare dacă PSD şi PNL vin cu un program de consolidare a reformelor structurale să desemnez un prim-ministru care să le aducă la guvernare. Nu aş avea nicio ezitare, dar, cel puţin la momentul de faţă, prin declaraţii şi incompetenţă, îmi confirmă că nu sunt pregătite să vină la guvernare în vreme de criză. Ambele partide s-au dovedit extrem de vesele la guvernare, pe creştere economică, când au putut da la toată lumea să cumpere voturi, fără să se uite la productivitate, fără să se uite la dezvoltare, ci numai la cumpărat de voturi cu bani publici".

Şeful statului a admis că actualul guvern "se mişcă greu", dar a adăugat că, în situaţia în care cele două partide de opoziţie ar ajunge la guvernare, "lumea s-ar opri".

Traian Băsescu a explicat: "Eu spun un lucru: mâine aş chema PNL şi PSD la guvernare, dar dacă PD-L se mişcă greu în sensul reformării României, a instituţiilor statului, a ameliorării, a aplatizării deficitelor structurale pe care le avem, imaginaţi-vă cum ar fi PSD şi PNL, care le-au creat de altfel. Practic, cu ei lumea s-ar opri, respectiv cu declaraţii iresponsabile - < Fondul (n.r. - FMI) să plece >. Ce te faci să ai asemenea politicieni la guvernare? Nu poţi. Deocamdată, singura soluţie politică minim credibilă care poate să împingă reformele structurale de care România are nevoie pentru a redeveni credibilă este această alianţă".

Totodată, Băsescu a admis că moţiunea de cenzură anunţată de PSD ar putea trece de Parlament, dar a lansat un avertisment către PSD şi PNL.

Şeful statului a precizat: "Există acest risc, dar este bine ca opoziţia să ştie bine ce face. Dacă este dispusă să facă reformele la care România s-a angajat şi de care are nevoie, foarte bine. Dacă nu este dispusă şi va genera o cădere a Guvernului, ca cea de anul trecut, care a avut numai interes politic premergător campaniei electorale prezidenţiale, dacă o fac în interes politic, bine ar fi să stea reţinuţi, pentru că orice criteriu de evaluare a unei ţări, mai ales când împrumută bani, pleacă de la stabilitatea politică".

Băsescu: "Cred că trebuie să trecem la regândirea calendarului de aderare la zona euro"

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că, personal, crede că trebuie să se treacă la regândirea calendarului de aderare a României la zona euro, ca urmare a nerezolvării prompte a deficitelor structurale.

Şeful statului a explicat: "În mod categoric, trebuie reevaluat momentul intrării în zona euro, nu neapărat din punct de vedere al posibilităţilor noastre de a atinge parametrii ceruţi de intrarea în zona euro, adică deficit sub 3%, datoria sub 60% din PIB. Acesta este un element pe care România îl îndeplineşte în momentul de faţă, proiecţia de intrare în deficit de 3% este 2012. Deci, ne-am putea menţine 2014 ca an al intrării în zona euro. Problema este dacă România va fi suficient de consolidată, financiar şi economic, pentru a face faţă în zona euro şi aceasta este o decizie care nu poate fi luată acum".

Şeful statului a adăugat că, în opinia sa, ar trebui să se treacă la regândirea calendarului de aderare la zona euro.

"Personal, cred că trebuie să trecem la regândirea calendarului de aderare la euro, ca urmare a nerezolvării prompte a deficitelor structurale pe care le avem şi a problemelor pe care le avem, a modului în care ne finanţăm deficitul", a încheiat preşedintele.

Băsescu susţine introducerea cotei unice pentru orice fel de venit

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, că, în opinia sa, ar fi o soluţie să se aplice cota unică de impozitare pentru orice fel de venit.

Traian Băsescu a explicat: "După mine, una din soluţiile corecte este introducerea impozitării, introducerea cotei unice, pe orice fel de venit, indiferent că este pensie mică, mare, că este venit din activităţi culturale, drepturi de autor (...) Până la urmă, orice trăitor într-o ţară este dator un impozit", a arătat preşedintele Băsescu.

Şeful statului a atras atenţia că, în 2011, deficitul fondului de pensii va fi de 3,6 miliarde euro. "Deficitul fondului de pensii pentru anul viitor este 3,6 miliarde de euro, ceea ce înseamnă valoarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă", a spus Băsescu.

Întrebat când va găsi Guvernul soluţiile, preşedintele a spus că şi publicul presează pentru acest lucru şi că este o chestiune de responsabilitate pentru ţară şi "să ai forţa să-ţi sacrifici voturile".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb