Băsescu: "România solicită consolidarea flancului estic al NATO"

V.B.
Companii #Apărare / 3 septembrie 2014

Actualizare 19:07 Băsescu: "Summitul NATO să clarifice abordarea aliaţilor privind Ucraina"

Summitul NATO din 4-5 septembrie ar trebui să clarifice abordarea Alianţei privind războiul din Ucraina, "un război hibrid", în care "un stat care nu recunoaşte îşi trimite forţe fără însemne, care coordonează ocuparea unui teritoriu, punerea sub control militar şi politic", susţine Traian Băsescu.

Totuşi, a spus preşedintele, "asta nu justifică aplicarea Articolului 5" din Tratatul NATO, ce prevede intervenţia, inclusiv armată, în sprijinul oricărui stat membru, în cazul unui atac armat asupra acestuia.

"Punctul nostru de vedere este că fiecare stat trebuie să aibă capacitatea de a face faţă unor astfel de provocări, dar, când asupra lui se fac presiuni cu armate regulate la graniţe, un sprijin direct pentru < omuleţii verzi > din Ucraina, atunci intervenţia NATO este obligatorie. Un stat mai mic nu pote face faţă unui război puternic generat de < omuleţi verzi > şi presiuni cu armate ostentativ masate la graniţă, şi care, direct sau indirect, constituie un sprijin major pentru insurgenţă", a detaliat Băsescu.

Liderul de la Cotroceni şi-a exprimat speranţa "într-o definire şi înţelegere a aplicării Articolului 5 într-o astfel de situaţie".

"E un nou tip de război care este de succes în statele slabe, unde corupţia afectează fibra funcţionării instituţiilor, care îşi neglijează forţele armate şi de securitate. În statele puternice, nu o să reuşească niciodată", a afirmat Băsescu.

---

Actualizare 18:54 Băsescu: "România şi NATO ar putea sprijini Ucraina împotriva atacurilor cibernetice"

Ţara noastră, alături de NATO, ar putea sprijini Ucraina împotriva atacurilor cibernetice, după ce CSAT a adoptat astăzi o hotărâre în acest sens.

"Un alt punct (al şedinţei CSAT - n.r.) a fost legat de posibila participare ca stat coordonator în proiectul fondului NATO de sprijin pentru Ucraina în domeniul apărării cibernetice. România este pregătită să-şi asume unul dintre cele patru programe ale NATO în calitate de naţiune lider şi programul pe care dorim să ni-l asumăm este legat de apărarea cibernetică a Ucrainei", a explicat Băsescu.

---

Actualizare 18:49 Băsescu: "Unele aeronave de luptă NATO ne-ar putea asigura poliţia aeriană"

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a adoptat, în şedinţa de astăzi, hotărârea de a cere NATO prezenţa unor aeronave de luptă pe teritoriul ţării noastre, prin rotaţie, pentru misiuni de poliţie aeriană.

"S-a discutat despre prezenţa unor aeronave de luptă ale statelor NATO pe teritoriul României, prin rotaţie. Este vorba de aeronave care fac parte din sistemul integrat de apărare al NATO şi care, alături de aviaţia română, vor asigura poliţia aeriană", a spus Băsescu.

Şeful statului a menţionat că pe teritoriul ţării vor putea staţiona şi 200 de militari: piloţi, mecanici, personal de întreţinere.

România va comunica NATO decizia de astăzi a CSAT, a mai afirmat preşedintele.

---

Ţara noastră solicită generic consolidarea întregului flanc estic al NATO, de la nord la sud, nu doar a părţii nord-estice, a declarat astăzi preşedintele Traian Băsescu, după şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

"Asta înseamnă şi introducerea României în sistemele permanente de alerte şi capabilităţi de reacţie. În acest sens, dincolo de realizarea capabilităţilor pentru consolidarea întregului flanc estic, sunt modalităţi diverse de a se atinge aceste obiective. Nu o să le descriu, nu vor fi nici în comunicat. Poate voi vorbi mai pe larg după summit", a spus Băsescu, în ajunul summitului NATO din Marea Britanie (4-5 septembrie).

Şeful statului a adăugat că ţara noastră solicită "creşterea nivelului de interoperabilitate a forţelor armate ale României cu ale altor state membre: forţele terestre, aeriene şi navale, cu accent deosebit a forţelor navale ale României cu forţele navale ale altor state membre, având în vedere forţa deosebită a flotei Rusiei de la Marea Neagră".

Traian Băsescu a subliniat că prezenţa flotei ruse în Marea Neagră "ne generează îngrijorări".

"Un număr mare de exerciţii, care să presupună prezenţa unor nave ale Alianţei în Marea Neagră, este de mare interes pentru România. Nu suntem dezinteresaţi; dimpotrivă: suntem interesaţi ca pe teritoriul României să existe structuri de comandă. Nu la nivel mare, dar aceste structuri trebuie să existe", a mai afirmat Băsescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb