BASF îşi consolidează activitatea de cercetare şi dezvoltare (R&D) cu un supercomputer

T.B.
Companii / 21 iunie 2023

BASF îşi consolidează activitatea de cercetare şi dezvoltare (R&D) cu un supercomputer

BASF a pus în funcţiune un nou supercomputer la sediul său din Ludwigshafen, înlocuindu-l pe cel existent. Cu o putere de calcul de 3 petaflops, noul supercomputer este considerabil mai puternic decât predecesorul său de numai 1,75 petaflops.

"Tehnologiile digitale se numără printre cele mai importante instrumente pentru extinderea capacităţilor noastre de cercetare şi dezvoltare", a declarat dr. Melanie Maas-Brunner, membru al Consiliului Director şi Chief Technology Officer în cadrul BASF. Spre exemplu, aceasta a menţionat că în zilele noastre este necesară o putere de calcul peste medie pentru a identifica cele mai promiţătoare structuri polimerice dintre mii de posibilităţi. "În ultimii cinci ani, am lucrat cu succes la nivel mondial cu supercomputerul nostru Quriosity. Acesta ne-a permis să reducem semnificativ timpul de dezvoltare pentru molecule şi compuşi chimici inovatori şi, astfel, să accelerăm lansarea pe piaţă a noilor produse", a afirmat Maas-Brunner.

"Cu toate acestea, capacitatea sa de calcul nu mai era suficientă. În plus, complexitatea proiectelor noastre de cercetare şi, implicit, a cerinţelor adresate supercomputerului au continuat să crească. Prin urmare, am decis să investim într-un nou computer de înaltă performanţă."

Noul supercomputer a fost fabricat de Hewlett Packard Enterprise (HPE) şi utilizează procesoare AMD (CPUs). Acesta are un concept inovator de răcire bazat pe răcirea cu apă caldă. Sistemul absoarbe căldura acolo unde este generată în supercomputer şi o transportă la distanţă, ceea ce reduce semnificativ energia necesară şi, implicit, costurile de operare. Noul supercomputer BASF, denumit Quriosity, la fel ca predecesorul său, este cel mai mare supercomputer din lume utilizat în cercetarea chimică industrială. Supercomputerul anterior va fi recondiţionat de HPE, cu o rată de recuperare de peste 95%.

Pe lângă propriul său supercomputer, BASF are în plan să utilizeze şi puterea de calcul disponibilă în cloud. "Această soluţie hibridă ne oferă cea mai bună flexibilitate tehnică şi operaţională posibilă", a declarat Maas-Brunner. "Ne permite să gestionăm solicitările care necesită o putere de procesare excepţional de mare, precum şi să lucrăm la sarcini speciale pentru care propriul nostru supercomputer nu este conceput."

Ca instrument digital, supercomputerul economiseşte enorm de mult timp. Calcule care ar fi durat aproximativ un an în trecut pot fi realizate de un supercomputer în doar câteva zile. Acest lucru a redus timpul de dezvoltare a produselor: "Am reuşit să identificăm şi să utilizăm conexiuni ascunse anterior pentru a stimula abordări de cercetare complet noi", a declarat Maas-Brunner. "Modelarea, experimentele virtuale şi simulările devin din ce în ce mai complexe şi necesită o putere de calcul mai mare. Cu noul supercomputer, care este de aproximativ două ori mai rapid, putem oferi acum cercetătorilor noştri puterea de calcul necesară."

Supercomputerul Quriosity este folosit de BASF începând din 2017. În acest interval, acesta a efectuat o medie de 20.000 de sarcini pe zi şi este utilizat de peste 400 de angajaţi din întreaga lume. Spre exemplu, în domeniul produselor de îngrijire personală, simulările complexe realizate de supercomputer ajută cercetătorii să înţeleagă mai bine compoziţia produselor de îngrijire personală şi să prezică în mod mai precis ce ingrediente cosmetice se vor potrivi în mod optim pentru a obţine efectul dorit.

Simulările contribuie, de asemenea, la planificarea şi optimizarea proceselor de reacţie. De exemplu, prin simularea distribuţiei substanţelor şi a temperaturii într-un reactor, se pot obţine informaţii utile pentru îmbunătăţirea continuă a producţiei. Într-un stadiu timpuriu al dezvoltării produselor pentru protecţia plantelor, prin utilizarea modelării moleculare, supercomputerul poate identifica rapid compuşi adecvaţi care să fie eficienţi şi siguri pentru mediul înconjurător. Cu toate acestea, supercomputerul este utilizat şi în proiecte din afara zonei de cercetare şi dezvoltare. De exemplu, contribuie la optimizarea dinamicii fluidelor în componentele fabricilor, în operaţiunile de producţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb