BĂTĂLIA PENTRU BENZINĂ Preţul benzinei reacţionează la cotaţiile internaţionale, nu la declaraţiile lui Băsescu

Andrada Busuioc
Ziarul BURSA #Companii #Bunuri de Larg Consum / 15 septembrie 2005

Fluctuaţiile preţului carburanţilor pe piaţa internă din ultimele luni au fost doar răspunsul prompt la modificările apărute în plan internaţional. Wolfgang Ruttenstorfer, preşedintele Consiliului de Administraţie al "Petrom", a declarat, ieri, că măsura alinierii preţurilor interne la carburanţi la nivelul celor de pe pieţele externe este necesară, în condiţiile în care ţara noastră importă circa 60% din necesarul de ţiţei şi că va menţine această politică întrucît cererea internă este estimată să crească cu circa 6% pe an pînă în 2010.

Wolfgang Ruttenstorfer a negat orice legătură între scăderea preţurilor la produsele "Petrom" şi intervenţia preşedintelui Traian Băsescu care se arăta îngrijorat de preţurile practicate de companie. Ruttenstorfer a precizat că noile preţuri au fost pur şi simplu reacţia la scăderile cotaţiei pe piaţa internaţională.

În politica de formare a preţurilor, "Petrom" are în vedere cotaţiile internaţionale ale produselor petroliere, a declarat Tamas Mayer, membru al Comitetului Executiv al "Petrom", atrăgînd atenţia că preţurile en-detail si en-gros sînt revizuite de două ori pe săptămînă.

"Petrom" nu vrea să facă o concurenţă neloială

Preşedintele CA al "Petrom" spune însă că preţurile carburanţilor în ţara noastră se menţin totuşi sub media celor din Uniunea Europeană şi că sînt mai mici decît cele din Bulgaria şi Ungaria. Lucru care nu ar trebui să ne surprindă, avînd în vedere că, spre deosebire de aceste două ţări, România are rezerve însemnate de petrol.

În plus, mai spune Wolfgang Ruttenstorfer, preţurile produselor "Petrom" sînt deja la limita inferioară şi nu pot coborî mai mult întrucît ar putea fi acuzaţi de dumping: "Deja avem printre cele mai mici preţuri dintre toate companiile petroliere care acţionează pe piaţa românească; scăderea lor ar însemna crearea unui mediu neconcurenţial, care ar determina fie ca celelalte societăţi să nu-şi plătească taxele, fie să dea faliment, aşa cum s-a mai întîmplat în trecut".

Deci, deşi nu este obligată din punct de vedere legal să menţină preţurile la acelaşi nivel cu cel al celorlalte companii din ţara noastră, conducerea "Petrom" o face ca să păstreze un mediu concurenţial. "Petrom" preferă, deci, să cîstige "cinstit" din marja profitului, decît să coboare preţurile (la un nivel pe care, apreciază conducerea "Petrom", celelalte companii nu şi-l pot permite) şi să cîştige din volume mari.

"OMV" va investi 2,5 miliarde euro în "Petrom"

Grupul "OMV" va moderniza toate sectoarele "Petrom", în următorii ani un miliard de euro urmînd să fie alocaţi pentru secţia de rafinare care va fi adusă la standardele din Uniunea Europeană. În următorii patru-cinci ani va mai fi investit încă un miliard în unităţile de explorare şi producţie.

Andrada Busuioc

(continuare în pagina 3)

În acest an au fost alocate 400 de milioane de euro pentru modernizarea staţiilor de pompare. Conducerea "Petrom" a stabilit astfel direcţia pe care o vor urma profiturile companiei în următorii ani.

Conducerea "Petrom" nu se teme de ancheta privind privatizarea

Ancheta care urmează să fie deschisă cu privire la privatizarea "Petrom" ("OMV" a preluat în decembrie anul trecut 51% din acţiunile companei) nu nelinişteşte conducerea societăţii. Oficialii "Petrom" a subliniat că procesul a fost complet transparent şi că a fost îndeaproape monitorizat de FMI, Banca Mondială şi instituţiile Uniunii Europene. În aceste condiţii, conducerea "Petrom" şi-a declarat intenţia de a colabora în totalitate la analiza care va avea loc asupra companiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb