Bătăliile electorale se succed, războiul de propagandă continuă

CRISTIAN PÎRVULESCU
Ziarul BURSA #Editorial / 18 septembrie 2017

CRISTIAN PÎRVULESCU

Alegerile parlamentare germane de duminica viitoare par să intereseze mult mai puţin opinia publică românească sau internaţională decât se întâmpla cu alegerile prezidenţiale franceze din mai sau alegerile legislative olandeze din martie. Să se întâmple aşa pentru că nu se anunţă nicio surpriză? Să fi încetat atacurile concertate ale trolilor şi hackerilor care au marcat anul electoral 2016 în Marea Britanie şi SUA, sau începutul anului 2017? Situaţia să se fi schimbat atât de radical în doar câteva luni încât Rusia şi Turcia, ca să vorbim doar de regimurile iliberale cele mai apropiate geografic Europei, să se fi obişnuit cu ideea? Situaţia nu pare chiar atât de sigură. Săptămâna trecută hebdomadarul Der Spiegel ancheta atacurile cibernetice realizate de ciber-extremiştii de dreapta pentru a câştiga războiul de propagandă pentru influenţarea opiniei publice.

Aparent, Angela Merkel şi Uniunea Creştin-Democrată (UCD) au toate şansele să primească cele mai multe voturi, iar o nouă "mare coaliţie" cu social democraţii ar putea să conducă Germania, aşa cum s-a întâmplat şi cu primul cabinet Merkel în 2005 şi după alegerile din 2013. De fapt, conform sondajelor CDU împreună cu aliaţii lor din Bavaria, Uniunea Creştin Socială (CSU) ar putea obţine în jur de 36%, cu 14% mai mult decât social democraţii (SPD), dar insuficient pentru a putea forma guvernul cu Partidul Liber-democrat (FDP) aşa cum se întâmplase în 2009. Dacă va reuşi să formeze noua majoritate şi să reziste la guvernare până la sfârşit, Angela Merkel ar putea egala performanţa politică a lui Helmut Kohl care s-a aflat la conducerea guvernelor germane din 1982 până în 1998.

Deşi nimic nu anunţa, în octombrie 2005, o astfel de carieră politică, Angela Merkel a dovedit rezilienţă şi vocaţie a compromisului care au ajutat-o să depăşească atât confruntările şi contestările interne din CDU sau CSU, cât şi să reziste şi să se impună în faţa adversarilor politici sau ideologici. De la diferenţa de doar 0,9% din 2005 la scorurile confortabile de mai târziu (10% în 2009, 16% în 2013, până la anticipata diferenţă de 10% de acum), Angela Merkel a dovedit că o femeie se poate impune într-o lume a bărbaţilor, cum este lumea politică, şi printr-o altfel de atitudine decât cea "bărbătească", dură şi lipsită de concesii, a Margaretei Thatcher. Angela Merkel este o politiciană care a reuşit să asigure primul loc ţării sale într-o Uniune Europeană aflată în plină criză de creştere politică şi descreştere economică, care a ştiut să gestioneze politica internă astfel încât economia germană să nu fie bulversată de criza economică de după 2008, dar mai ales să dovedească vocaţie autentic europeană în aşa numita criză a refugiaţilor din 2015-2016.

Totuşi, cu toată această rezilienţă, după 12 ani de guvernare Merkel, o nouă extremă dreaptă, cea reprezentată de Alternativa pentru Germania (AFD) a ajuns să spere la o reprezentare de cel puţin 11%, ceea ce nu s-a mai întâmplat cu partide de extremă dreapta din anii Marii Crize (în 1928 naziştii păreau să nu existe şi obţineau doar 2,63% din voturi, pentru ca 2 ani mai târziu, în septembrie 1930, să reuşească deja 18,25%, iar în 1932 să obţină în iulie 37,27%, respectiv în noiembrie 33,09%) .

Între timp, numeroase încercări de destabilizare a democraţiei germane prin atacuri susţinute ale propagandei cibernetice extremiste se multiplică. Intervenţia unor forţe străine, de influenţă rusă sau turcă, în campania electorală, este evidentă. Deja în 2015 situl Bundestagului german a fost atacat cibernetic, iar atacatori par să fi fost susţinuţi de Rusia. Oricum, nici până astăzi nu se cunoaşte exact cât de multe şi importante au fost documentele sustrase electronic cu acea ocazie. Pe de altă parte, aşa cum a relevat recent Facebook în legătură cu campania electorală de anul trecut din SUA în care Rusia a finanţat publicarea de anunţuri împotriva lui Hillary Clinton, tot astfel se poate identifica în Germania o puternică campanie de acelaşi tip anti-Merkel. Un cercetător german, Simon Hegelic, (vezi articolul din Der Spiegel, de pe 13 septembrie "Right-Wing Activists Take Aim at German Election") constata că 10% din mesajele despre/cu ştiri false sau contrafăcute, multe dintre acestea fiind despre Angela Merkel, sunt publicate de roboţi. Ori, rolul roboţilor este de a genera imaginea unei opinii puternice în favoarea extremismului. Războiul de propagandă dus prin mijloace electronice continuă. Să fie România exceptată?

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Foarte prost pentru ca bate campii. Stirea zilei este alta si asta nu a priceput asta care scrie aicea.

    1. ce tot oracai p-acilea!

    - continuare la postarea din editorialul anterior –

    CCR, mizerabila si arma mortala in laba porcilor care jefuiesc tara, mostra de iliberalism 

    In perioada postdecembrista statul roman sa impodobit cu institutii care de care mai frumoase, impozante si necesare. Din pacate aceste institutii au o activitate dezamagitoare, daca nu chiar distrugatoare. Una dintre cele mai distrugatoare se dovedeste a fi Curtea Constitutionala a Romaniei, care nu poate trai suverana, independenta, frumoasa si stralucitoare cum i-a fost menit prin Constitutie, ci prefera sa fie in slujba porcilor, de orice soi si oricit de spurcati ar fi acestia, oricit ar tavali-o astia prin cele mai pestilentiale mizerii. Ne-a dovedit asta mereu si mereu. Nu-i greu de gasit exemple pe masura. Primul este cel in care a validat, fara sa sughite, alegerea lui Basescu in functia de presedinte in 2009, cu toate sezizarile justificate ale opozitiei, cu toate ca nefericitul ala de Turcescu, omul lui Basescu si al seviciilor, a moderat dezbaterea finala Basescu-Geona, favorizindu-l ordinar, din plin, in vazul intrgii tarii! pe Basescu. Nu ca Geoana era mai breaz decit Basescu! Altul este cel in care CCR, prin „minuta” nascocita in zorii zilei, aproape „noaptea ca hotii” l-a scapat pe Basescu de la demitere in 2012, batindu-si pur si simplu joc de sperantele de mai bine a milioane de romani. Etc, etc, etc... Exemplele mentionate sunt o culme a mizerabilitatii, dar cel mai distrugator dintre toate este acela in care „(are n-are) înfăţişare, la douăsprece trecute fix (se duce) la tribunal” si-si face de lucru facind praf legile tarii care incrimineaza porcii neamului, de parca s-ar ghida dupa lozinca: Nimic pentru cetateanul onest, totul pentru porci! Vazind prapadul facut de Curte stai sa te intrebi daca n-ar fi mai bine si mult mai economic sa comandam legile tarii la Viena sau Bruxelles. Mai judecatori penibili, mai bine inotati in Snagov, decit sa mai mergeti pe la Curte! 

    Judecatorii CCR s-au simtit bines sub jupinul Basescu, asa ca odata cu trecerea acestuia cine stie pe mai unde i se nazare, au simtit nevoia sa treca la alt stapin. Cin’ sa fie cin’ sa fie asta? Sa fie cumva poporul? As! Ti-ai gasit asta sa fie. Mai bine este in slujba porcilor care jefuiesc tara, care guita in gura mare si toata ziulica ca Justitia asta prea i-a incoltit, prea se tine mereu si mereu de capul lor, cu urmariri penale, cu denunturi, cu catuse, cu WCe turcesti, cu… sobolani. Si nu-i bine de loc asa! Ia sa le permita CCR sa-si faca ei o Justitie pe masura lor, care sa-i ocroteasca si mai ales sa aiba grija, sa protejeze si chiar sa imulteasca drepturile lor stramosesti de a jefui poporul. Zis si facut, au batut labele si au trecut la treaba. Metodic! Nimic mai simplu decit sa distruga bazele unei Justitii care a inceput sa fie oarba ca sa puna bazele alteia, noi, bezmetice, a lor! 

    CCR, ca sa faca pe placul porcilor, a facut primul pas in darmarea Justitiei existente Marţi, 16 februarie 2016, cind, aflam din media: 

    „CCR ZDRUNCINA BINOMUL – Curtea Constitutionala le-a luat procurorilor puterea de a delega SRI sa asculte telefoanele. Sintagma „ori de alte organe specializate ale statului” de la art. 142 alin. (1) NCPP e neconstitutionala: „Nu permite subiectilor de drept sa determine care sunt organele specializate ale statului abilitate sa realizeze masurile dispuse prin mandatul de supraveghere tehnica, masuri cu un grad ridicat de intruziune in viata privata a persoanelor”. 

    Mai sa fie! Pina la data respectiva prevederea era complet constitutional, subiectii de drept aveau posibilitatea sa determine care sunt organele specializate ale statului abilitate sa realizeze masurile dispuse prin mandatul de supraveghere tehnica, si deodata, asa, nu stie nimeni cum, a devenit neconstitutionala. De ce? Pai, coruptia nu este amenintare la siguranta nationala. Pina acum a fost, dar de astazi gata, s-a terminat! Insa, se banuieste ca “principala cauza” a fost ca asta doreste poporul, adica poporul doreste ca porci care-l jefuiesc si l-au facut sarmanul Europei sa nu mai fie deranjati de catre SRI si alte organe specializate ale statului in obiectul muncii = jaful care-l fac. Cica ar fi neconstitutional! Organele de specialitate ale statului sa fie sis a ramina asa doar niste floricele in magnifica coroana de flori a statului de drept. Asa au decis “judecatorii” si asa a ramas. De bunastarea poporului sa se ingrijeasca Dragnea! Si Tariceanu! Ca n-au devenit ei penali degeaba! 

    CCR a facut al doilea pas important in darmarea Justitiei care de-abia, de-abia orbise, miercuri, 15 iunie 2016, cind a decis ca: 

    “exceptia de neconstitutionalitate si constata ca dispozitiile art. 246 alin. (1) din Codul penal din 1969 si ale art. 297 alin. (1) din Codul penal sunt constitutionale in masura in care prin sintagma "indeplineste in mod defectuos" din cuprinsul acestora se intelege "indeplineste prin incalcarea legii".” 

    Cu aceste doua neconstitutionalitati, oricit au incercat porcii sa spuna ca nu-i asa, Justitia a fost ingenuncheata, toti cercetatii si condamnatii au inceput sa guite ca au fost condamnati sau sunt cercetati fara respectarea prevederilor legale, ca puscariasii trebuie eliberati si cercetarile penale incetate. Trai neneaca! 

    Justitia a trecut sa puna in practica deciziile Curtii. Primul caz s-a intimplat joi, 9.02.2017, cind “Curtea de Apel Alba Iulia a anulat pedeapsa de trei ani de inchisoare cu executare a fostului secretar general al Consiliului Judetean Hunedoara, care fusese condamnat pentru abuz in serviciu.” Porcul i-a dat unicei candiadate, si asta agreata in prealabil!, a unui concurs posibilitatea de a-si formula ea insasi subiectele si baremele de corectare. Ce mare lucru sa incalci prevederile de angajare in institutiile statului? Se incalca doar o hotarire de guvern, nu o lege! 

    Deruta totala in rindul aparatorilor legii. Se vede asta din disperarea Lulutei, care nu mai reuseste sa-si puna ordine in oastea-i facuta zdrente: 

    “Doamne, m-am uitat şi eu pe datele statistice, unde parcă toată lumea ne bănuia de dimineaţa până seara şi am făcut aşa un pic o... (...) DNA-ul aşa, adică anul trecut pe vremea asta erau 673 de persoane învinuite la 270. Adică e o discrepanţă foarte mare. Posturi în plus avem, poliţişti în plus avem, specialişti în plus avem, dosare avem. Înseamnă că sunt alte cauze şi am vrut să stăm un pic de vorbă să vedem. M-am uitat puţin pe situaţiile astea. Sunt unele chestiuni îngrijorătoare. Sunt dosare de 6-7 ani cu urmărire penală începută şi care nu e soluţionată. Au venit şi la acelaşi procuror şi a mai venit cineva sau alt dosar. Urmărirea penală începută. La fiecare ştiţi ce aveţi în lucru. Dar altceva mă îngrijorează, că la asta cu dosarele vechi, fiecare ştiţi ce aveţi. Mă îngrijorează de ce nu-i înhăţăm! De două luni, unii din ei liberi, nu iese niciun rechizitoriu. Numa unii şi aceiaşi fac dosare. Unii s-au încurcat cu legea şi-au făcut trei rechizitorii anu trecut, mamă ce mult am lucrat, suntem tari. Cu trei rechizitorii nu facem treabă", spune procurorul şef al DNA în înregistrarea audio.” 

    Dar porcii tot nu-s multumiti, nu simt inca ca pot jefui in liniste, nederanjati de Justitie. Asa ca pregatesc o alta “martea neagra”, de data asta “noaptea, ca hotii!”

    1. oracai ca o gaina beata

      analfabeturle functional, nu pricepi doua vorbe din chestiunile de drept pe care le citezi 

      doar Brotacel oracaie, cind are el chef, nu o gaina, fie ea si beata.

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb