BCE a început să cumpere obligaţiuni corporative

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 iunie 2016

Surse: Banca a achiziţionat titluri "Assicurazioni Generali", "Telefonica" şi "Engie"

Banca Centrală Europeană (BCE) a început, ieri, să cumpere obligaţiuni emise de unele dintre cele mai cunoscute companii din zona euro, în condiţiile în care a decis să adauge bondurile corporative în programul masiv de achiziţii de active pe care îl derulează din 2015 cu scopul susţinerii redresării economiei în regiune.

Printre bondurile pe care le-a cumpărat ieri BCE, pe piaţa secundară, se numără cele emise de asiguratorul italian "Assicurazioni Generali" SpA, de compania spaniolă de telefonie "Telefonica" SA şi producătorul francez de utilităţi "Engie" SA, conform investitorilor şi traderilor citaţi Reuters.

BCE consideră că aceste achiziţii vor încuraja companiile emitente să împrumute şi să cheltuiască, ceea ce ar stimula inflaţia aflată în teritoriu negativ în zona euro.

Achiziţiile de ieri ale BCE erau estimate de traderi la 3-5 milioane de euro per tranzacţie. Aceştia spun, însă, că diversificarea portofoliului de bonduri al BCE, care conţine în majoritate obligaţiuni de stat, se poate dovedi dificilă pentru că piaţa bondurilor corporative denominate în euro, care au calificativ "investment grade", valorează 500 - 600 de miliarde de euro şi este dominată de marile societăţi franceze şi olandeze ce au deja un acces facil la creditare, deci nu au nevoie de bani "ieftini" de la BCE.

"În acest moment, nici BCE nu este sigură cât de multe obligaţiuni corporative va putea să cumpere", a declarat, conform Reuters, Michal Jezek, analist la "Deutsche Bank" AG, adăugând: "De exemplu, am putea avea unele luni cu achiziţii puternice, de 9-10 miliarde de euro, şi unele mai slabe, cum va fi luna august, în care achiziţiile se vor situa între 1 şi 2 miliarde de euro".

Unele surse din interiorul BCE, citate de Reuters, au declarat că instituţia nu şi-a fixat ţinte pentru achiziţiile de obligaţiuni emise de companii şi cel mai probabil va începe cu un volum mic pe care să îl crească în timp. Potrivit surselor, BCE speră să cumpere în fiecare lună obligaţiuni emise de companii în valoare de 5-10 miliarde de euro.

Amintim că programul de achiziţii de active al BCE, lansat în martie 2015, este de circa 1.800 de miliarde de euro. Conform acestui plan, BCE cumpără lunar active în valoare de 80 de miliarde de euro, în principal titluri de stat, cel puţin până în luna martie 2017.

Ministrul elen de finanţe: "Grecia se va califica curând pentru programul de relaxare cantitativă al BCE"

Obligaţiunile elene vor deveni în curând eligibile pentru programul de relaxare cantitativă al BCE, ceea ce va duce la atenuarea restricţiilor asupra mişcărilor de capital şi la restabilirea graduală a încrederii investitorilor, a afirmat, ieri, ministrul elen de finanţe, Euclid Tsakalotos.

Cea mai îndatorată ţară din UE este în prezent exclusă din programul de achiziţii de active al BCE, iar din 2015 băncile elene nu mai au acces la principalele operaţiuni de refinanţare derulate de BCE.

"Intrarea în programul de relaxare cantitativă al BCE ar putea avea loc de îndată ce va fi achitată datoria care ajunge la scadenţă în iulie. Sunt încrezător că obligaţiunile elene vor fi eligibile până în septembrie", a menţionat Tsakalotos.

La şedinţa de politică monetară din 2 iunie, preşedintele BCE, Mario Draghi, a afirmat că instituţia aşteaptă ca autorităţile de la Atena să pună în practică o serie de măsuri de reformă înainte ca băncile elene să redobândească accesul la finanţarea ieftină oferită de această bancă centrală.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb