Banca Centrală Europeană consideră speculaţii informaţiile apărute astăzi în presă, potrivit cărora cel puţin 11 bănci din şase state europene (din care ar face parte şi Erste) nu vor trece testele de stres derulate de BCE, transmite Reuters, ştire negată ulterior şi de grupul bancar austriac Erste.
Trei bănci din Grecia, trei din Italia şi două din Austria sunt printre instituţiile care vor eşua la testele de stres, susţine EFE, fără a da detalii privind nivelul capitalului de care au nevoie băncile. De asemenea, agenţia precizează că numărul băncilor care nu vor trece testele de stres ar putea fi modificat în ultimul moment. Alte trei bănci care ar putea eşua la testele de stres provin din Cipru, Belgia şi Portugalia, susţine EFE.
Reprezentanţii BCE au anunţat că nu fac niciun comentariu privind instituţiile individuale sau pe baza speculaţiilor.
"Orice interferenţe cu privire la rezultatele finale ale testelor de stres sunt speculative până când nu se publică rezultatele finale, în 26 octombrie", a anunţat un purtător de cuvânt al BCE.
Reprezentanţii Erste au declarat pentru Reuters că nu au motive să creadă că banca nu va trece testele de stres. La bursa de la Viena, acţiunile Erste au scăzut miercuri cu 1,6%.
Băncile au deja o serie de reacţii de la BCE privind evoluţia testelor de stres. Ele vor primi rezultatele mâine, înaintea anunţului public de duminică.
"În afară de discuţiile referitoare la supervizare nu avem indicaţii că nu vom trece testele de stres", a declarat un purtător de cuvânt al Erste.
Alte bănci prezentate în lista EFE sunt Banco Popolare, Monte dei Paschi şi Banca Popolare di Milano (Italia), Alpha Bank, Piraeus Bank şi Eurobank (Grecia), Millennium BCP (Portugalia) şi Dexia (Belgia).
De asemenea, EFE susţine că o a doua bancă austriacă, al cărei nume nu a fost dat publicităţii, şi un grup bancar cipriot, vor eşua la testele de stres.
În data de 26 octombrie, BCE va dezvălui care dintre cele 130 de mari bănci europene au nevoie de mai mult capital pentru a face faţă unor eventuale pierderi, pe baza unei analize a finanţelor lor şi a rezultatelor testelor de stres destinate să simuleze modul în care s-ar comporta băncile într-un scenariu de criză economică.
Începând din data de 4 noiembrie 2014, Banca Centrală Europeană va prelua activitatea de supervizare bancară în zona euro şi, înainte de asta, vrea să evalueze starea de sănătate a celor mai mari 128 de bănci din zona euro printr-o analiză amănunţită a calităţii activelor lor şi, de asemenea, a capacităţii lor de a face faţă şocurilor şi stresului.
Spre închiderea şedinţei de astăzi, în jurul orei 16:55, acţiunile Erste Group Bank scădeau pe Bursa de Valori Bucureşti, cu 1,73%, la valoarea de 79,5 lei pe acţiune, în urma anunţului din presa international.
1. A cata oara?
(mesaj trimis de Plaiasul în data de 22.10.2014, 20:56)
Va fi detronat Trechl, domnule Bestea? sau va mai face o retragere strategica si-i va multumi pe actionari?.