BCE: Extinderea crizei Greciei în sectorul bancar - cel mai mare risc pentru zona euro

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 iunie 2011

BCE: Extinderea crizei Greciei în sectorul bancar - cel mai mare risc pentru zona euro

Extinderea crizei datoriilor din Grecia în sectorul bancar din zona euro reprezintă cel mai mare risc la adresa stabilităţii financiare a regiunii, avertizează Banca Centrală Europeană (BCE).

Vitor Constancio, vicepreşedinte al BCE, declară: "Grecia poate avea un efect de contagiune. Din acest motiv suntem împotriva oricărei restructurări prin reevaluarea în scădere a datoriilor elene sau a oricărei implicări a sectorului privat, care să conducă la un eveniment de credit (incapacitate de plată) sau de rating".

Criza datoriilor din zona euro s-a înrăutăţit, investitorii anticipând într-o măsură tot mai mare că Grecia nu va putea să-şi respecte obligaţiile financiare, respectiv va intra în faliment.

Riscul de pierderi pentru băncile din zona euro care deţin obligaţiuni suverane elene este tot mai mare, după ce, luni, Standard & Poor"s a redus cu trei trepte ratingul Greciei, la "CCC" - cel mai mic din lume.

"Zona euro se confruntă cu o situaţie extrem de provocatoare, care vine în cea mai mare parte din interconectarea crizei datoriilor suverane şi situaţia din sectorul bancar", conform BCE. Oficialii băncii subliniază:

"Din cauza posibilelor implicaţii foarte periculoase ale restructurării datoriilor suverane pentru Grecia, inclusiv pentru sectorul său bancar, este necesară o îmbunătăţire semnificativă a indicatorilor fundamentali".

BCE şi Germania au opinii diferite în privinţa implicării investitorilor privaţi în susţinerea Greciei, ale cărei datorii au atins, anul trecut, 143% din PIB.

Germania este pentru extinderea maturităţii obligaţiunilor elene, în timp ce BCE se opune oricărei măsuri care ar putea fi interpretată ca un faliment al statului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb