Extinderea crizei datoriilor din Grecia în sectorul bancar din zona euro reprezintă cel mai mare risc la adresa stabilităţii financiare a regiunii, avertizează Banca Centrală Europeană (BCE).
Vitor Constancio, vicepreşedinte al BCE, declară: "Grecia poate avea un efect de contagiune. Din acest motiv suntem împotriva oricărei restructurări prin reevaluarea în scădere a datoriilor elene sau a oricărei implicări a sectorului privat, care să conducă la un eveniment de credit (incapacitate de plată) sau de rating".
Criza datoriilor din zona euro s-a înrăutăţit, investitorii anticipând într-o măsură tot mai mare că Grecia nu va putea să-şi respecte obligaţiile financiare, respectiv va intra în faliment.
Riscul de pierderi pentru băncile din zona euro care deţin obligaţiuni suverane elene este tot mai mare, după ce, luni, Standard & Poor"s a redus cu trei trepte ratingul Greciei, la "CCC" - cel mai mic din lume.
"Zona euro se confruntă cu o situaţie extrem de provocatoare, care vine în cea mai mare parte din interconectarea crizei datoriilor suverane şi situaţia din sectorul bancar", conform BCE. Oficialii băncii subliniază:
"Din cauza posibilelor implicaţii foarte periculoase ale restructurării datoriilor suverane pentru Grecia, inclusiv pentru sectorul său bancar, este necesară o îmbunătăţire semnificativă a indicatorilor fundamentali".
BCE şi Germania au opinii diferite în privinţa implicării investitorilor privaţi în susţinerea Greciei, ale cărei datorii au atins, anul trecut, 143% din PIB.
Germania este pentru extinderea maturităţii obligaţiunilor elene, în timp ce BCE se opune oricărei măsuri care ar putea fi interpretată ca un faliment al statului.