BCE va încetini achiziţiile de obligaţiuni, pe fondul redresării campaniei de vaccinare

S.B.
Internaţional / 18 aprilie 2021

BCE va încetini achiziţiile de obligaţiuni, pe fondul redresării campaniei de vaccinare

Banca Centrală Europeană va încetini până în iulie ritmul achiziţionării de obligaţiuni şi va indica la finalul anului că programul de achiziţionare în regim de urgenţă în caz de pandemie (pandemic emergency purchase programme - PEPP) va fi oprit în martie 2022, conform unui sondaj în rândul economiştilor, informează Agerpres.

Peste 60% din respondenţi au estimat că BCE va păstra calendarul privind achiziţiile nete, iar aproape la fel de mulţi se aşteaptă ca instituţia cu sediul la Frankfurt să notifice cu trei luni înainte oprirea programului. De asemenea, economiştii nu previzionează schimbări semnificative la reuniunea de politică monetară a BCE de săptămâna viitoare.

Banca Centrală Europeană a accelerat la începutul lunii martie ritmul achiziţionării de obligaţiuni, după ce oficialii au repetat avertismentele potrivit cărora recenta majorare a costurilor de finanţare va deraia redresarea economiei.

Oficialii BCE au indicat că sunt puţine motive de schimbare a direcţiei până în iunie, când va emite noi previziuni privind evoluţia economiei şi vor fi analizate efectele achiziţionării de obligaţiuni.

Deşi numărul ridicat de cazuri de coronavirus şi restricţiile severe din regiune încă afectează mediul de afaceri, ameliorarea ritmului campaniei de vaccinare sugerează că vor fi ridicate gradual restricţiile în următoarele luni. Analiştii previzionează o accelerare a redresării economiei în semestrul doi din 2021.

"Restricţiile de la începutul trimestrului reprezintă o frână, dar cum campania de vaccinare accelerează, se întrevede o îmbunătăţire semnificativă a avansului economiei. Apoi, creşterea ar urma să accelereze în trimestrul trei din 2021", a apreciat Birgit Henseler, economist la DZ Bank AG.

Aproape toţi respondenţii se aşteaptă ca următoare schimbare semnificativă să fie o încetinire a ritmului achiziţionării de obligaţiuni.

"Perspectivele de creştere ale zonei euro în viitorul apropiat rămân reduse, ţinând cont de al treilea val de infecţii, şi în pofida redresării campaniei de vaccinare. BCE va continua achiziţionarea de obligaţiuni într-un ritm accelerat până în septembrie", a previzionat Oliver Rakau, economist la Oxford Economics.

Aproape două treimi dintre respondenţi se aşteaptă ca BCE să folosească integral programul de achiziţionare în regim de urgenţă în caz de pandemie, de 1.850 de miliarde de euro. Oficialii BCE semnalaseră că ar putea cheltui mai puţin dacă redresarea economiei se accelerează, sau mai mult dacă va fi necesar.

În 11 martie, Consiliul guvernatorilor BCE a decis că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% şi, respectiv, minus 0,50%. Dobânda de politica monetară este la cel mai scăzut nivel din istorie.

Investitorii pariază pe faptul că o redresare a economiei mondiale, sprijinită de măsurile masive de stimulare fiscală din SUA, va spori inflaţia. Îngrijorarea pentru zona euro este că vor creşte costurile de finanţare mai mult decât poate suporta economia, care este afectată de ritmul lent al vaccinării şi extinderea restricţiilor impuse pentru a stopa pandemia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb